Grupe za starije od 15 godina bez obzira na spol, prethodno znanje i iskustvo u borilačkim vještinama, odgovarajućeg zdravstvenog statusa, protiv kojih se ne provodi kazneni postupak i nisu prethodno evidentirane zbog nasilničkog ponašanja.

Krav Maga za odrasle

Iako je nastala za potrebe vojske, Krav Maga je svoju popularnost doživjela kroz civilni kurikulum. Moderan svijet ne mora nužno biti percipiran kao opasno mjesto, ali ipak do izražaja dolaze učestale nasilne situacije, a žrtve postaju osobe koje takvo nešto nisu očekivale. 

Krav Maga je realan sustav samoobrane, zasnovan na znanosti i iskustvu, koji civilima pruža mogućnost da obrane sebe ili svoje bližnje u okvirima vlastitih mogućnosti.

Visoko je efikasna, lagana za učenje i pamćenje, logična i temeljena na prirodnim pokretima i reakcijama.

Počevši od tehnika, taktike i principa, pa do primjene scenarija pod stresnim i realističnim uvjetima. Ne iziskuje predznanje drugih borilačkih vještina, već je prilagođena početnicima, bez obzira na dob, spol ili fizičke predispozicije. Svi počinju jednako, a cilj je da kroz trening prijeđu postavljene zapreke, neovisno radi li se o vlastitim ograničenjima ili potencijalno opasnim i stresnim situacijama. Trening obuhvaća tehničke, mentalne, taktičke i fizičke elemente, koriste se moderne i sofisticirane metode obuke kako bi se omogućio brz, efikasan i sveobuhvatan proces učenja. Postoje realne razlike između segmenata sustava (vojska, policija, security...), ali civilni kurikul osnova je svemu, iz čega onda proizlaze napredni specijalistički programi.

Krav Maga za odrasle  obrađuje sljedeće teme:

 • mjere opreza, prevencije, izbjegavanja i odstupanja od neželjenih situacija
 • tehnike bacanja u svim mogućim uvjetima, pravcima i uglovima za izvedbu napada / obrane
 • napade i kontranapade s različitih distanca, dometa, uglova i pravaca iz svih mogućih položaja
 • upraba svih dostupnih uobičajenih predmeta i objekata iz okoline u obrambene svrhe
 • obrane i oslobađanja sukladno napadima (rukama, nogama, s oružjem ili bez njega…)
 • simulacije mogućih prijetnji i napada (nožem, oštrim / tupim predmetima, palicama) od kojih se podučavaju moguće obrane
 • vježbe u paru (sa svojim partnerom), a ponekad vježbe s više napadača (dvojicom, trojicom ili više njih)
 • trening u zatvorenom / otvorenom prostoru, hodniku, na stubištu, u automobilu itd.
 • fizičku i mentalnu kontrolu
 • prepoznavanje više mogućnosti (bijeg, sukob, razoružavanje)
 • specijalni pristup, taktika, tehnike, teme, drilovi i metode za različite sektore: civile, pripadnike policijskih snaga, zatvorsko osoblje i stražare, vojsku, osoblje osiguranja, osoblje za blisku zaštitu, obavještajne agente, antiterorističke jedinice, specijalne jedinice itd.

Krav Maga se podučava uglavnom u mješovitim grupama, bez obzira na spol i predznanje. Treniranje u mješovitoj grupi donosi svoje prednosti kod samoobrane, jer u stvarnosti nema pravilnika prema kojem će se nekakav napad dogoditi.

Trening u miješanim grupama karakterizira:

 • širok spektar Krav Maga tehnika
 • polaznici različite dobi, spola i snage
 • elementi snage i kondicije
 • ,,stres" vježbe
 • slow fight (lagani sparinzi)
 • hrvanja

Jači će znatno češće napasti slabijeg, neovisno o spolu, dobi, iskustvu ili fizičkoj moći / snazi. Radi postizanja najboljih rezultata, dobro je izložiti se različitim tipovima napadača, odnosno većem broju varijabli koje pospješuju iskustvo. Miješane grupe donose svoje prednosti za učenje i stjecanje iskustva koje će biti najsličnije stvarnim opasnostima. Iskustvo je ključno za postizanje prednosti u situacijama koje iziskuju potrebu za samoobranom, a ono uključuje korištenje tehnika, poznavanje principa samoobrane, razvijen borbeni duh i sposobnost odlučivanja u stresnim uvjetima. Takvo se iskustvo može stjecati na treningu u sigurnim uvjetima, simuliranjem stvarnih napada (slow fight, hrvanja) te s upotrebom tehnike u različitim prostornim uvjetima. Miješane grupe nude mogućnost da se polaznici susretnu s većim brojem različitih ljudi (partnera u treningu), bez obzira na visinu ili težinu, iskustvo u borilačkim sportovima / vještinama, fizičku snagu, spol, dob i sl.

Pročitaj:

Poučavanje

Reakcija tijela u opasnosti

Borba i sparing