Generalne informacije
O programima i treningu
O grupama za odrasle
O grupama za djecu
Zaštitna oprema


Generalne informacije

1.    Što je Krav Maga? 

To je cjelovit i učinkovit sustav samoobrane koji je namijenjen svima, nevezano uz dob, spol i predznanje. Savršeno se uklapa u užurbani stil svakodnevice, vrlo je efikasan i u kratkome roku može dovesti polaznika do određenog cilja. Sustav je baziran na znanosti i iskustvu i pruža mogućnost samoobrane ili obrane svojih bližnjih u okvirima vlastitih mogućnosti. Ukratko, Krav Maga je praktična metoda borbe koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada.

2.    Kako je nastao Krav Maga sustav samoobrane?

Nastao je u Izraelu, pod pritiskom realnih životnih zahtjeva i uvjeta. Metodu je razvio Imi Lichtenfeld, a nastavio razvijati i modificirati Eyal Yanilov s timom vrhunskih instruktora međunarodne organizacije Krav Maga Global (KMG). Krav Maga je sustav s jedinstvenim i logičnim pristupom. Laka je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instiktivno, te se praktično može upotrijebiti u stresnim uvjetima.

3.    Za koga su treninzi? 

Za sve, nevezano uz dob, spol, kondicijsku spremu i prethodno znanje. 
Krav Magu uspješno i zadovoljno prakticiraju polaznici raznih dobnih skupina - najmlađa polaznica ima 3 godine, a najstariji polaznik 68 godina.
Ako želiš biti (više) u formi, ojačati svoje samopouzdanje i naučiti tehnike samoobrane, onda su treninzi Krav Maga za tebe. Postoje mješovite grupe za odrasle (muški i ženski polaznici zajedno), grupe samo za žene te grupe za djecu i tinejdžere. Uz te se grupe omogućuju specijalizirani tečajevi i edukacije

4. Što ako nisam u dobroj fizičkoj kondiciji?

Sukladno dobu u kojem živimo i današnjem načinu života značajan dio populacije nije u aktivnoj fizičkoj formi. Lagan i postupan pristup osigurava da dođete do cilja bez obzira imate li problema s fizičkom kondicijom ili debljinom. I u tim segmentima primijetit ćete značajan napredak.

5.   Smetaju li me prijašnje ozljede i ograničenja te mogu li se ozlijediti na treningu?

Krav Maga sustav osmišljen je da se prilagodi čitavom nizu ograničenja i preduvjeta polaznika, od problema s kralježnicom i zglobovima do raznih drugih nedostataka. 
Velika pozornost posvećena je eliminaciji rizika na treningu. Trenirati možete unatoč fizičkim ograničenjima, a kroz trening nam je sigurnost naših polaznika na prvom mjestu.

6.  Gdje mogu trenirati?

U Hrvatskoj je 16 gradova u kojima se održavaju treninzi Krav Maga. Na našoj web stranici možete pronaći sve gradove i termine. Uglavnom se treninzi održavaju u poslijepodnevnim i večernjim satima, no na pojedinim lokacijama postoje i jutarnji termini ili se možete pak odlučiti na privatne treninge. Ako trebaš pomoć, pošalji upit na e-mail: [email protected].

7.    Kako da pronađem dvoranu?

Odaberi svoj grad - odaberi lokaciju - pogledaj termine i odaberi koji ti najbolje odgovara.   LOKACIJE


O programima i treningu

1.    Kako izgleda jedan tipičan trening?

Treninzi su koncipirani tako da mogu sudjelovati svi polaznici prema svojim mogućnostima. Započinje se sa zagrijavanjem, nakon čega slijedi objašnjavanje i demonstracija raznih tehnika samoobrane. Na kraju su vježbe snage i ponavljanje pokazanih tehnika u uvjetima stresa, te naravno, razgibavanje i istezanje. 
 

2.    Kada mogu početi s treninzima? 

Možete se priključiti u bilo kojem trenutku, provjerite dostupnost na željenoj lokacji i rezervirajte mjesto. Na svakoj Krav Maga lokaciji postoje početne i napredne grupe, uz pomoć instruktora odredit ćete termin i tempo koji će vam najviše odgovarati.

3.    Nikad ranije nisam trenirao / trenirala borilačku vještinu. Što sad?

Ne brinite! Nakon online rezervacije mjesta, možete doći na prvi trening, te nakon treninga odlučiti želite li nastaviti. Ukoliko vam se trening ne svidi, kontaktirajte nas u roku od 7 dana nakon odrađenog prvog treninga, te vam vraćamo puni iznos uplaćene članarine.

Čim dođete na prvi trening primjetit ćete da je atmosfera pozitivna i poticajna te da se zbog jedinstvenog pristupa jednako dobro snalaze i napreduju polaznici različitih predznanja. Na našoj web stranici pronađite termin koji Vam odgovara. Probajte! Odlučite! O svim svojim strahovima i pitanjima možete razgovarati s instruktorom prije ili poslije treninga.

4.    Što ako nešto ne mogu odraditi?

Niti jednog se polaznika ne prisiljava na vježbe koje ne može odraditi. Svi redovito tijekom treninga piju vodu i brinu o hidrataciji. Svatko radi u svojem ritmu i napreduje onoliko koliko se sam posveti Krav Maga treninzima i tehnikama.

5.    Što ako mi (više) ne odgovara termin treniranja?

Grupu je moguće i promijeniti zbog bilo kojeg razloga (npr. selidbe ili blizine posla…). Samo odaberete novu lokaciju i/ ili novi termin koji više odgovara.

6.    Kako se odrađuju simulacije napada?

Na treningu se pokušava odraditi situacija što bliža realnoj. Bilo da se radi o napadima rukama i nogama ili kakvim oružjem, polaznike se smješta u kontekst određene stresne situacije. Kod napada noževima, pištoljima i palicama (za napredne polaznike), koristi se gumena ili drvena oprema prema kojoj se svi ponašaju kao da je prava i realna opasnost. 

7.    Što znači KIDA - pozdrav na početku i kraju treninga?

Pozdrav se izgovara onako kako se i piše – KIDA, a znači „naklon“ (eng. bow). Ima funkciju pozdrava i izraza međusobnog poštovanja i povjerenja između instruktora i njegovih polaznika. Izvodi se prvo naklonom licem prema naprijed i stiskom šaka ispred tijela. Lice je nebranjeno ispred instruktora čime polaznici izražavaju povjerenje u njega ili nju. To vrijedi i obratno. Povjerenje između instruktora i polaznika jako je važno, a ovom gestom pokazuju jedni drugima da neće doći do namjernog ozljeđivanja. Stisnute šake znače spremnost na borbu ili obranu od napada u svakom trenutku. 
Mala je razlika između civilnih i vojnih instruktora. Naime, vojni instrukori ne stisnu šake ispred sebe, već su im prilikom pozdrava ruke ispružene uz tijelo.


O grupama za odrasle

1.    Što znači grupa za odrasle?

Grupa za odrasle predviđena je za muške i ženske polaznike starije od 16 godina. U tu grupu ulaze ljudi sa sličnim idejama i ciljevima: naučiti obraniti sebe i / ili svoje bližnje i usput se zabaviti. Instruktori Krav Maga u profesionalnoj i sigurnoj atmosferi uče svoje polaznike tehnikama i taktikama samoobrane. 
Glavni je cilj da treninzi Krav Maga pomognu svojim polaznicima da postignu željene ciljeve: snaći se u stresnim i problematičnim situacijama, smršaviti ili ojačati. Trenira se s ljudima različite visine i težine u odnosu na samog polaznika. 

2.  Za što su pogodne grupe za odrasle?

Grupe u kojima treniraju i muškarci i žene zajedno pogodne su za učenje i stjecanje iskustava najsličnijih stvarnim problematičnim situacijama. Krav Maga učinkovit je sustav samoobrane koji je namijenjen svakomu, nevezano uz dob ili spol, a zasnovan je na prirodnome ljudskom pokretu. Savršeno se uklapa u užurbani stil svakodnevice jer polaznika u kratkome roku može dovesti do određenog cilja.

3.    Na što se odnosi termin „grupe za žene, Safe & Fit“?

Žene mogu trenirati Krav Maga u grupama s muškim polaznicima, ali imaju izbor trenirati u grupama koje se povećuju radu sa ženama. 
Te su grupe isključivo za žene i usmjerene su svakodnevnim problemima koji zahvaćaju žensku populaciju. Grupe za žene omogućuju treniranje s ostalim ženama koje slično razmišljaju i žele biti: fit, snažnije, jačeg samopouzdanja, spremne na praktičnu samoobranu. Žene vježbanjem jačaju tijelo, uče pravilne udarce i usavršuju svoju fleksibilnost. Obrana svojih voljenih bitan je dio treninga Krav Maga koji pomažu u jačanju samopouzdanja u prijateljskoj atmosferi. 

4.    Što nude treninzi za žene po Safe & Fit programu?

Nudi se širok spektar tehnika u različitim uvjetima treninga za polaznice različite dobi, spola i snage. Grade se elementi snage i kondicije, a tehnike se vježbaju i pod stresnim uvjetima kako bi polaznice bile spremne u svakoj situaciji.
Naglasak je na tehnikama samoobrane specifičnima za žene, prepoznavanju opasnosti, prevencijama napada i suočavanju sa stresom. Obrađuju se simulacije najčešćih napada koje žene doživljavaju. Velik dio treninga Krav Maga samoobrane za žene obrana su od jednog ili više napadača, obrana od pokušaja silovanja i otmice. Podučava se obrana od najčešćih udaraca, davljenja, hvatanja i obaranja na zemlju. 
Treninzi obuhvaćaju učestale situacije u kojima rukovanje prijeđe u nasilno potezanje i udarce do, manje čestih, talačkih situacija. Osim samoobrane, uče se i tehnike štićenja treće osobe, odnosno bližnjih osoba.
Uz već spomenute tehnike samoobrane za žene, obuhvaćen je i neizbježni kondicijski element treninga koji je obogaćen rekvizitima te vježbama vlastitom težinom. Uz vježbe koordinacije i oblikovanja, polaznice dodatno grade svoje samopouzdanje osjećajući se i izgledajući dobro. Koncept je takav da se, bez obzira na prethodnu fizičku spremu i znanje, treniranjem stekne potrebna snaga uz fit rezultate vidljive na tijelu.

5. Krav Maga ima i mješovite grupe, koja je razlika?

✔ #SafeandFit grupa kreće od statistički najčešćih napada nad ženama, poput: obrana od udarca, hvatovi za kosu i ruke, gušenja, obrana od pokušaja seksualnog napada; a zatim ide ka svim generalnim tehnikama. Dok će mješovite grupe kretati od generalnih tehnika koje se tiču i muškaraca i žena. Oba se programa drže službenog programa KM treninga.
✔ Oba programa imaju kondicijske elemente. 
✔ Žene se često osjećaju inferiornije u odnosu na napadača, a kroz trening im želimo pokazati upravo suprotno - da itekako imaju dovoljno snage za samoobranu neovisno o napadaču.
Safe & Fit uključuje korištenje vlastitog tijela i rekvizita (trx, kettlebell, pilates lopte, vijače,...) te naglasak stavlja na izgradnji snage za samoobranu i postizanju vlastitih ciljeva u oblikovanju tijela. Tako će žene biti spremnije za samoobranu, a pri tom se osjećati izvrsno u vlastitom tijelu. 
✔ u obje grupe je sjajna i poticajna atmosfera te se kroz rad s različitim polaznicima pripremamo na napadače različite snage.
✔ mješovita grupa ima "slow fight" sparinge i hrvanja, dok su u Safe & Fit programu manje zastupljeni.


O grupama za djecu

1.    U koju grupu mogu dovesti dijete da trenira?

Grupe za djecu podijeljene su u grupe za djecu (Kids) i u grupe za tinejdžere (Teens). Dijete starosti između 5 i 10 godina uključuje su u grupu Krav Maga Kids, a od 11. godine prelazi u grupu za tinejdžere Krav Maga Teens. Možete birati između regularnih grupa na hrvatskom jeziku ili uz učenje engleskog jezika dodatnog benefita treninga. Mladi se uglavnom nakon 15. godine uključuju u grupe za odrasle. 

2.    Što je cilj treninga Krav Maga za djecu?

Cilj treninga samoobrane za djecu je omogućiti razvoj u sveukupnom pogledu života - bilo da se radi o razvoju i vježbanju koncentracije za učenje u školi, disciplini, motoričkom razvoju i kondicijskoj spremi primjerenoj za njihovu dob ili o stjecanju navika pomaganja bližnjima, poštivanje starijih i razvijanju svijesti o važnosti pravovremene reakcije i samopouzdanja.
Dijete će naučiti zaštitit i obraniti sebe i druge od napada, razvit će izdržljivost, snagu i fleksibilnost u vrlo kratkom vremenu, a pritom će se i zabaviti uz raznovrsne igre i odličnu ekipu.
Cilj je treninga Krav Maga omogućiti djeci da se zabave, ali da se uz to nauče ozbiljnosti i osnovnim načinima samoobrane. Specifičnost Kids grupe je učenje tehnika kroz igru i zabavu. Cilj treninga je prije svega usavršiti motoriku i koordinaciju, izgraditi osjećaj za timski rad i zdrave životne navike te poboljšati samopouzdanje u ključnim godinama za razvoj djece.

3.    Kakav je program za djecu mlađu od 10 godina, Krav Maga Kids?

Unatoč ranoj dobi, djeca se svakodnevno susreću s raznim tipovima stresnih situacija, bilo u školi ili izvan nje. Djeca se uče nositi s konfliktnim situacijama već od vrtića pa do nižih razreda osnovne škole. Treninzi uključuju osobito važne tehnike rane socijalizacije kako bi i ususret školi i novom okružju samopouzdano krenuli kroz život. Specifičnost Kids programa je učenje tehnika kroz igru i zabavu.
Cilj treninga je, prije svega, izgraditi osjećaj za timski rad, jačati zdrave životne navike, poboljšati samopouzdanje u ključnim godinama za razvoj djece, kroz igru i bez opterećenja naučiti tehnike samoobrane.

4.    Što za moje dijete znači trening u Krav Maga Teens grupi?

Raznovrsni Teens treninzi razvijaju mogućnosti djeteta. Rješenje su za višak energije i životnu dinamičnost specifičnu za teenagersku dob. Izgrađivanjem timskog okruženja, učenjem tehnika i zabavom kroz taktičke igre, djeci je osigurana pozitivna atmosfera i ekipa. Odlika treninga za tinejdžere je specifičan pristup razvoju djeteta primjeren dobi i različitim mogućnostima djece. 
Uz stručno vodstvo licenciranih instruktora djeca uče tehnike samoobrane u odnosu na razne stresne i neugodne situacije u školi ili na ulici. Treninzi razvijaju svijest o važnosti pravovremene reakcije i samopouzdanja.
Krav Maga u dječjoj dobi, osim fizičkog razvoja cijelog tijela, utječe i na pravilno formiranje i sazrijevanje djetetove osobnosti tako što ono vremenom razvija: samopouzdanje, samostalnost, upornost, disciplinu, samokontrolu, osjećaj za pravednost, poštivanje sebe i drugih, stjecanje pravilnih i zdravih životnih navika.
Preventivno ih se također upućuje komu mogu prijaviti svoj problem (roditeljima, učiteljima, ravnatelju, stručnoj službi). Djecu se motivira da uvijek prvo zatraže pomoć, ali da se bez straha obrane.


Zaštitna oprema

1. Što trebam od opreme?

Za početak je dovoljno da dođete u laganoj sportskoj odjeći (majica kratkih rukava, udobne hlače za trening, npr. tajice, trenirka) i boca s vodom. U pravilu treninzi se održavaju na tatamiju pa polaznici treniraju bosi ili u čarapama. Kasnije je potrebna osnovna zaštitna oprema: guma za zube i suspenzor (štitnik za genitalije), te rukavice. Instruktor će vam reći kada je vrijeme za određeni dio zaštitne opreme.

2. Trebaju li djeca opremu za trening?

Za djecu u Kids grupama nije obavezna specifična zaštitna oprema, dok se za Teens grupe preporuča: guma za zube, suspenzor i rukavice.
Za sva pitanja vezano uz opremu za vašu grupu, slobodno pitajte instruktora.

3. Postoji li "dress code"?

Službeni dress code Krav Maga treninga su KMG majica i hlače, a cijelu opremu možeš pronaći i na webshopu.

4.    Gdje mogu nabaviti opremu i odjeću za treniranje?

Oprema je dostupna u webshopu.


 Kako do više informacija? 

Sve informacije možete pronaći na stranici www.krav-maga.hr gdje nam se možete direktno obratiti i preko kontakt forme i mailom na [email protected].