1.    Što je Krav Maga? 

To je sustav cjelovit i učinkovit sustav samoobrane koji je namijenjen svima, nevezano uz dob, spol i predznanje. Savršeno se uklapa u užurbani stil svakodnevice, vrlo je efikasan i u kratkome roku može dovesti polaznika do određenog cilja. Sustav je baziran na znanosti i iskustvu i pruža mogućnost samoobrane ili obrane svojih bližnjih u okvirima vlastitih mogućnosti. Ukratko, Krav Maga je praktična metoda borbe koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada.

2.    Kako je nastala Krav Maga tehnika samoobrane?

Nastala je u Izraelu, pod pritiskom realnih životnih zahtjeva i uvjeta. Metodu je razvio Imi Lichtenfeld, a nastavio razvijati i modificirati Eyal Yanilov s timom vrhunskih instruktora međunarodne organizacije Krav Maga Global (KMG). Krav Maga je horizontalan sustav s jedinstvenim i logičnim pristupom. Laka je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instiktivno, te se praktično može upotrijebiti u stresnim uvjetima.

3.    Za koga su treninzi? 

Za sve, nevezano uz dob, spol, kondicijsku spremu i prethodno znanje. 
Krav Magu uspješno i zadovoljno prakticiraju polaznici raznih dobnih skupina- najmlađa polaznica ima 3 godine, a najstariji polaznik 68 godina.
Ako želiš biti (više) u formi, ojačati svoje samopouzdanje i naučiti tehnike samoobrane, onda su treninzi Krav Maga za tebe. Postoje mješovite grupe za odrasle (muški i ženski polaznici zajedno), grupe samo za žene te grupe za djecu i tinejdžere. Uz te se grupe omogućuju specijalizirani tečajevi i obuke za tjelohranitelje, policiju i vojsku. 

4. Što ako nisam u dobroj fizičkoj kondiciji?

Sukladno dobu u kojem živimo i današnjem načinu života značajan dio populacije nije u aktivnoj fizičkoj formi. Lagan i postupan pristup osigurava da dođete do cilja bez obzira imate li problema s fizičkom kondicijom ili debljinom. I u tim segmentima primijetit ćete značajan napredak.

5.   Smetaju li me prijašnje ozljede i ograničenja te mogu li se ozlijediti na treningu?

Krav Maga sustav osmišljen je da se prilagodi čitavom nizu ograničenja i preduvjeta polaznika, od problema s kralježnicom i zglobovima do raznih drugih nedostataka. 
Velika pozornost posvećena je eliminaciji rizika na treningu. Trenirati možete unatoč fizičkim ograničenjima, a kroz trening nam je sigurnost naših polaznika na prvom mjestu.

6. Što trebam od opreme?

Za početak je dovoljno da dođete u laganoj sportskoj odjeći (majica kratkih rukava, udobne hlače za trening, npr. tajice, trenirka) i boca s vodom. U pravilu treninzi se održavaju na tatamiju pa polaznici treniraju bosi ili u čarapama. Kasnije je potrebna osnovna zaštitna oprema: guma za zube i suspenzor (štitnik za genitalije). Instruktor će vam reći kada je vrijeme za određeni dio zaštitne opreme.

7.    Gdje mogu nabaviti opremu za treniranje?

Oprema je dostupna u web shopu na www.krav-maga.hr.

8.    Kako izgleda jedan tipičan trening?

Treninzi su koncipirani tako da mogu sudjelovati svi polaznici prema svojim mogućnostima. Započinje se sa zagrijavanjem, nakon čega slijedi objašnjavanje i demonstracija raznih tehnika samoobrane. Na kraju su vježbe snage i ponavljanje pokazanih tehnika u uvjetima stresa, te naravno, razgibavanje i istezanje. 
 

9.    Kako da pronađem dvoranu?

Odaberi svoj grad - odaberi lokaciju - pogledaj termine i odaberi koji ti najbolje odgovara.   LOKACIJE

10.    Gdje mogu trenirati?

U Hrvatskoj je 16 gradova u kojima se održavaju treninzi Krav Maga. Na našoj web stranici možete pronaći sve gradove i termine. Uglavnom se treninzi održavaju u poslijepodnevnim i večernjim satima, no na pojedinim lokacijama postoje i jutarnji termini ili se možete pak odlučiti na privatne treninge. Ako trebaš pomoć, pošalji upit na e-mail: info@krav-maga.hr.

11.    Kada mogu početi s treninzima? 

Možete se priključiti u bilo kojem trenutku. Na svakoj Krav Maga lokaciji postoje početne i napredne grupe, uz pomoć instruktora odredit ćete termin i tempo koji će vam najviše odgovarati.

12.    Nikad ranije nisam trenirao / trenirala borilačku vještinu. Što sad?

Prvi je trening probni i besplatan je.
Čim dođete na prvi trening primjetit ćete da je atmosfera pozitivna i poticajna te da se zbog jedinstvenog pristupa jednako dobro snalaze i napreduju polaznici različitih predznanja. Na našoj web stranici pronađite termin koji Vam odgovara. Probajte! Odlučite! O svim svojim strahovima i pitanjima možete razgovarati s instruktorom prije ili poslije treninga.

13.    Što ako nešto ne mogu odraditi?

Niti jednog se polaznika ne prisiljava na vježbe koje ne može odraditi. Svi redovito tijekom treninga piju vodu i brinu o hidrataciji. Svatko radi u svojem ritmu i napreduje onoliko koliko se sam posveti Krav Maga treninzima i tehnikama.

14.    Kako se odrađuju simulacije napada?

Na treningu se pokušava odraditi situacija što bliža realnoj. Bilo da se radi o napadima rukama i nogama ili kakvim oružjem, polaznike se smješta u kontekst određene stresne situacije. Kod napada noževima, pištoljima i palicama (za napredne polaznike), koristi se gumena ili drvena oprema prema kojoj se svi ponašaju kao da je prava i realna opasnost. 

15.    Što ako mi (više) ne odgovara termin treniranja?

Grupu je moguće i promijeniti zbog bilo kojeg razloga (npr. selidbe ili blizine posla…). Samo odaberete novu lokaciju i/ ili novi termin koji više odgovara.

16.    Što znači KIDA - pozdrav na početku i kraju treninga?

Pozdrav se izgovara onako kako se i piše – KIDA, a znači „naklon“ (eng. bow). Ima funkciju pozdrava i izraza međusobnog poštovanja i povjerenja između instruktora i njegovih polaznika. Izvodi se prvo naklonom licem prema naprijed i stiskom šaka ispred tijela. Lice je nebranjeno ispred instruktora čime polaznici izražavaju povjerenje u njega ili nju. To vrijedi i obratno. Povjerenje između instruktora i polaznika jako je važno, a ovom gestom pokazuju jedni drugima da neće doći do namjernog ozljeđivanja. Stisnute šake znače spremnost na borbu ili obranu od napada u svakom trenutku. 
Mala je razlika između civilnih i vojnih instruktora. Naime, vojni instrukori ne stisnu šake ispred sebe, već su im prilikom pozdrava ruke ispružene uz tijelo.

17.    Što znači grupa za odrasle?

Grupa za odrasle predviđena je za muške i ženske polaznike starije od 16 godina. U tu grupu ulaze ljudi sa sličnim idejama i ciljevima: naučiti obraniti sebe i / ili svoje bližnje i usput se zabaviti. Instruktori Krav Maga u profesionalnoj i sigurnoj atmosferi uče svoje polaznike tehnikama i taktikama samoobrane. 
Glavni je cilj da treninzi Krav Maga pomognu svojim polaznicima da postignu željene ciljeve: snaći se u stresnim i problematičnim situacijama, smršaviti ili ojačati. Trenira se s ljudima različite visine i težine u odnosu na samog polaznika. 

18.    Za što su pogodne grupe za odrasle?

Grupe u kojima treniraju i muškarci i žene zajedno pogodne su za učenje i stjecanje iskustava najsličnijih stvarnim problematičnim situacijama. Krav Maga učinkovit je sustav samoobrane koji je namijenjen svakomu, nevezano uz dob ili spol, a zasnovan je na prirodnome ljudskom pokretu. Savršeno se uklapa u užurbani stil svakodnevice jer polaznika u kratkome roku može dovesti do određenog cilja.

19.    Na što se odnosi termin „grupe za žene, Safe & Fit“?

Žene mogu trenirati Krav Maga u grupama s muškim polaznicima, ali imaju izbor trenirati u grupama koje se povećuju radu sa ženama. 
Te su grupe isključivo za žene i usmjerene su svakodnevnim problemima koji zahvaćaju žensku populaciju. Grupe za žene omogućuju treniranje s ostalim ženama koje slično razmišljaju i žele biti: fit, snažnije, jačeg samopouzdanja, spremne na praktičnu samoobranu. Žene vježbanjem jačaju tijelo, uče pravilne udarce i usavršuju svoju fleksibilnost. Obrana svojih voljenih bitan je dio treninga Krav Maga koji pomažu u jačanju samopouzdanja u prijateljskoj atmosferi. 

20.    Što nude treninzi za žene po Safe & Fit programu?

Nudi se širok spektar tehnika u različitim uvjetima treninga za polaznice različite dobi, spola i snage. Grade se elementi snage i kondicije pod stresnim vježbama, u slow fightu (laganim sparinzima) i hrvanju. 
Naglasak je na tehnikama samoobrane specifičnima za žene, prepoznavanju opasnosti, prevencijama napada i suočavanju sa stresom. Obrađuju se simulacije najčešćih napada koje žene doživljavaju. Velik dio treninga Krav Maga samoobrane za žene obrana su od jednog ili više napadača, obrana od pokušaja silovanja i otmice. Podučava se obrana od najčešćih udaraca, davljenja, hvatanja i obaranja na zemlju. 
Treninzi obuhvaćaju učestale situacije u kojima rukovanje prijeđe u nasilno potezanje i udarce do, manje čestih, talačkih situacija. Osim samoobrane, uče se i tehnike štićenja treće osobe, odnosno bližnjih osoba.
Uz već spomenute tehnike samoobrane za žene, obuhvaćen je i neizbježni kondicijski element treninga koji je obogaćen rekvizitima te vježbama vlastitom težinom. Uz vježbe koordinacije i oblikovanja, polaznice dodatno grade svoje samopouzdanje osjećajući se i izgledajući dobro. Koncept je takav da se, bez obzira na prethodnu fizičku spremu i znanje, treniranjem stekne potrebna snaga uz fit rezultate vidljive na tijelu.

21.    Na čemu je naglasak Safe & Fit programa?

Intenzivni treninzi Krav Maga bave se tehnikama samoobrane za žene, prepoznavanjem opasnosti i prevencijama napada. Naglasak je na snazi, kondiciji i oblikovanju tijela radi postizanja snage za obranu protiv jačeg napadača, uz fit i zdravo tijelo. 
Vježbe se izvode s rekvizitima, u dinamičnim i kontroliranim uvjetima napada, a polaznice se suočavaju sa stresnim situacijama i uče ih rješavati.

22. Krav Maga ima i mješovite grupe, koja je razlika?

✔ program i spektar tehnika je ISTI, no redoslijed učenja i naglasak je malo drugačiji. Kroz nekoliko mjeseci treninga obje će grupe naučiti jednak spektar tehnika, a vi možete odabrati koji vam program odgovara.
✔ #SafeandFit grupa kreće od specifičnih napada nad ženama, poput: obrana od udarca, hvatovi za kosu i ruke, gušenja, obrana od pokušaja seksualnog napada; a zatim ide k svim generalnim tehnikama. Dok će mješovite grupe kretati od generalnih tehnika koje se tiču i muškaraca i žena. Oba se programa drže službenog programa KM treninga.
✔ Oba programa imaju kondicijske elemente. 
✔ Žene su često izrazito slabije u odnosu na napadača.
Safe & Fit uz korištenje vlastitog tijela i rekvizita (trx, kettlebell, pilates lopte, vijače,...) naglasak stavlja na izgradnji snage za samoobranu i oblikovanju "kritičnih točaka" ženskog tijela. Tako će žene biti spremnije za samoobranu, a pri tom se osjećati izvrsno u vlastitom tijelu. 
✔ u mješovitoj grupi možete vježbati s različitim profilom ljudi, između ostalog i sa snažnijim muškarcima, no također jedna od prednosti ženske grupe je: 
kada se oslobodite i jedna drugu naučite napasti bez straha i snažnije, onda ste spremne i obraniti se snažno i bez straha. Tako radimo na FIZIČKOJ i MENTALNOJ spremnosti.
✔ mješovita grupa ima "slow fight" sparinge i hrvanja, dok su u Safe & Fit programu manje zastupljeni.

23. Zašto je SF grupa 1h, a mješovita 1.5h? 

Užurbana svakodnevica sprječava majke, studentice, zaposlene i općenito zauzete žene da pronađu vremena za sebe. SF program je zato krojen da u kraćem vremenu, kroz INTENZIVNIJI tempo rada, žene uspiju organizirati svoje vrijeme i učiniti nešto za vlastito zadovoljstvo i napredak. 

24.    U koju grupu mogu dovesti dijete da trenira?

Grupe za djecu podijeljene su u grupe za djecu (Kids) i u grupe za tinejdžere (Teens). Dijete starosti između 5 i 10 godina uključuje su u grupu Krav Maga Kids, a od 11. godine prelazi u grupu za tinejdžere Krav Maga Teens. Mladi se uglavnom nakon 16. godine uključuju u grupe za odrasle. 

25.    Kakav je program za djecu mlađu od 10 godina, Krav Maga Kids?

Unatoč ranoj dobi, djeca se svakodnevno susreću s raznim tipovima stresnih situacija, bilo u školi ili izvan nje. Djeca se uče nositi s konfliktnim situacijama već od vrtića pa do nižih razreda osnovne škole. Treninzi uključuju osobito važne tehnike rane socijalizacije kako bi i ususret školi i novom okružju samopouzdano krenuli kroz život. Specifičnost Kids programa je učenje tehnika kroz igru i zabavu.
Cilj treninga je, prije svega, izgraditi osjećaj za timski rad, jačati zdrave životne navike, poboljšati samopouzdanje u ključnim godinama za razvoj djece, kroz igru i bez opterećenja naučiti tehnike samoobrane.

26.    Što je cilj treninga Krav Maga za djecu?

Cilj treninga samoobrane za djecu je omogućiti razvoj u sveukupnom pogledu života - bilo da se radi o razvoju i vježbanju koncentracije za učenje u školi, disciplini, motoričkom razvoju i kondicijskoj spremi primjerenoj za njihovu dob ili o stjecanju navika pomaganja bližnjima, poštivanje starijih i razvijanju svijesti o važnosti pravovremene reakcije i samopouzdanja.
Dijete će naučiti zaštitit i obraniti sebe i druge od napada, razvit će izdržljivost, snagu i fleksibilnost u vrlo kratkom vremenu, a pritom će se i zabaviti uz raznovrsne igre i odličnu ekipu.
Cilj je treninga Krav Maga omogućiti djeci da se zabave, ali da se uz to nauče ozbiljnosti i osnovnim načinima samoobrane. Specifičnost Kids grupe je učenje tehnika kroz igru i zabavu. Cilj treninga je prije svega usavršiti motoriku i koordinaciju, izgraditi osjećaj za timski rad i zdrave životne navike te poboljšati samopouzdanje u ključnim godinama za razvoj djece.

27.    Što za moje dijete znači trening u Krav Maga Teens grupi?

Raznovrsni Teens treninzi razvijaju mogućnosti djeteta. Rješenje su za višak energije i životnu dinamičnost specifičnu za teenagersku dob. Izgrađivanjem timskog okruženja, učenjem tehnika i zabavom kroz taktičke igre, djeci je osigurana pozitivna atmosfera i ekipa. Odlika treninga za tinejdžere je specifičan pristup razvoju djeteta primjeren dobi i različitim mogućnostima djece. 
Uz stručno vodstvo licenciranih instruktora djeca uče tehnike samoobrane u odnosu na razne stresne i neugodne situacije u školi ili na ulici. Treninzi razvijaju svijest o važnosti pravovremene reakcije i samopouzdanja.
Krav Maga u dječjoj dobi, osim fizičkog razvoja cijelog tijela, utječe i na pravilno formiranje i sazrijevanje djetetove osobnosti tako što ono vremenom razvija: samopouzdanje, samostalnost, upornost, disciplinu, samokontrolu, osjećaj za pravednost, poštivanje sebe i drugih, stjecanje pravilnih i zdravih životnih navika.
Preventivno ih se također upućuje komu mogu prijaviti svoj problem (roditeljima, učiteljima, ravnatelju, stručnoj službi). Djecu se motivira da uvijek prvo zatraže pomoć, ali da se bez straha obrane.

28.    Kakve specijalizirane tečajeve nudi Krav Maga Global? 

KMG nudi tečajeve i obuku za potrebe svih sektora vojske, policije, specijalnih i antiterorističkih jedinica te osiguravajućih službi. Policijski je Krav Maga sustav postao službeni sustav policijske samoobrane u mnogim državama širom svijeta. 
Tajne službe, kao što su CIA i FBI, mnogi SWAT timovi i druge specijalne jedinice uspješno upotrebljavaju Krav Magu u svojim akcijama. 
Krav Maga Global izbjegava vid obuke u kojem se policijsko osoblje uvježbava za borbu u ringu ili pucanje u statične mete na streljani. Bilo da se radi o klasičnom policijskom osoblju ili o pripadnicima jedinica za specijalne namjene (poput antiterorističkih jedinica), obuka je prilagođena polaznicima kako bi se što bolje usavršili.

29.    Tko provodi obuke za tjelohranitelje, policiju i vojsku?

Krav Maga Global (KMG), u suradnji s najiskusnijim zaštitarskim tvrtkama i agencijama iz Izraela, nudi profesionalnu obuku zaštitarskog osoblja svih poslovnih područja. U okviru obuke pružena je visoka razina obrazovanja na polju sigurnosti štićenika i VIP bliske zaštite. 
Voditelji su instruktori najvišeg stupnja i kvalitete. Osigurani su nezaboravno iskustvo i obuka koja se može dobiti samo na tom mjestu. Obuka za tjelohranitelje u Republici Hrvatskoj provodi se u suradnji s Učilištem državne agencije za sigurnost, AKD Zaštita. 

30.    Što znači program za Security?

Specijalistički program bavi se problematikom (u zadnje vrijeme sve češćom pojavom) kriminalaca i terorista, ali u svojoj osnovi zadire i u puno šire područje. 

31.    Komu je namijenjen program za Security?

Profesionalacima je namijenjen, ali od njega benefite imaju i civili s obzirom na to da je zaštita treće osobe integralni dio kurikula redovnog treniranja Krav Maga. 
Program za security odrađuje se u Basic i Vip modulu. Polaznici obuke pripremaju se strogim režimom treninga da budu spremni na sva iznenađenja i stresne situacije (kad se radi o profesionalcima) te da su u stanju obraniti sebe i druge u slučaju potrebe (kad se radi o civilima).

32.    O čemu je riječ u programu za policiju?

Posao policajca ubraja se među najrizičnije poslove. Svakog trenutka policajac može doći u situaciju opasnu po njegov život ili po život nekog iz njegove blizine. Dužnost policajca je da ispravno reagira, bez upotrebe prekomjerne sile, ali s odličnom sposobnošću rješavanja bilo kojeg problema, uključujući i zaštitu svog kolege ili civila kad se takva potreba pojavi. 

33.    Koje benefite polaznici ostvaruju tom obukom? 

Mentalno se gradi borbeni duh, odlučnost i agresivnost, a poboljšava se funkcioniranje pod stresnim uvjetima. Kombiniranom obukom radi se na sve boljoj specifičnoj tjelesnoj pripremi i kondiciji. Polaznicima se jača sposobnost prihvaćanja udara / napada te dolaze do izražaja  borbene sposobnosti. Definiraju se tehnike i sposobnosti koje pospješuju akcije (varijacije, simulacije), a stres se podiže na novu razinu tijekom Krav Maga misije. Polaznici uče borilačku taktiku (zasjede, varke, finte...) te obrambene taktike. 

34.    Koje benefite ima vojska od Krav Maga treninga?

Modernim vojnim snagama potrebne su efikasne metode za obuku časnika i pripadnika cjelokupnih regularnih i specijalnih jedinica. Metode obuhvaćaju obrambene taktike, tehnike samoobrane, goloruke borbe i borbenih vještina, borbe na bliskoj udaljenosti te situacije kad se vatreno oružje ne može / ne smije upotrijebiti. 
Vojna se Krav Maga s dobrim razlogom predstavlja kao izvorište ovog sustava budući da je i nastala za potrebe vojske. No, obučavanje vojnog osoblja, ali i civilnih polaznika, prema ovom je kurikulu specijalistički program. Zbog posebnih zahtjeva posla, specifičnih tehnika i situacijskih treninga, vojna se Krav Maga ne može u potpunosti miješati s civilnim sektorom. 

35.    Koji je cilj vojne obuke?

Cilj je obuke izgradnja odgovornog pojedinca koji će ispravno funkcionirati pod stresnim uvjetima, s odlučnošću i agresivnošću (na poželjnom nivou). Rezultat je kompletan borac koji zna koristiti najefikasnije tehnike i taktike te nije samo „netko tko nosi oružje“.

36.    Kako do više informacija? 

Sve informacije možete pronaći na stranici www.krav-maga.hr gdje nam se možete direktno obratiti i preko kontakt forme i mailom na info@krav-maga.hr.