Tko je to? Datum objave: 30.04.2017

Što je za tebe prijatelj?

  • ,,Prijatelj je netko uz koga se osjećaš lijepo."

  • ,,Prijatelj je netko s kim se igraš."

  • ,,Prijatelj je netko tko ti pomaže."

  • ,,Prijatelj je netko s kim si sretan."

  • ,,Ovo prvo." 

  • ,Ono prvo."

Ajde da vam pomognem, odgovorite mi: - ,,Je li prijatelj netko tko te lupi, pukne ili pljune?" - Nije (uglas odgovor). - ,,Je li prijatelj netko tko opali airsoft pištolj, a ti se nisi dogovorio s njim igrati pištoljima?" - Nije (opet uglas). - ,,Je li prijatelj netko tko ti se smije kad se spotakneš?"  - Nije.

(Znamo svi da učimo djecu da su prijatelji svi koji idu s njima u razred pa je malo teško napraviti razliku tko mu je prijatelj, a tko prijatelj. Postoji razlog zašto je ovo pitanje postavljeno na početku treninga.)

Nakon početnog pitanja jesu li svi dobro i ima li kakvih ozljeda, jedan se klinac javio da ispriča jedan svoj doživljaj:

- Jedan moj prijatelj me puknio. Igrali smo se pištoljem. Bili smo u parku i malo se igrali, a onda je taj prijatelj izvadio iz torbe pištolj i opalio metak u mog drugog prijatelja. Ja sam uzeo taj plastični metak samo da vidim pa je i mene puknio dva puta. Moj prijatelj je isto dobio dva udarca i još jedan metak.

Jasno je da smo svi ostali zbunjeni tko je komu prijatelj u toj priči i, zapravo, stvarnoj situaciji, pa su pitanja: ,,Tko je tebi prijatelj? Što je prijatelj? Kako se osjećaš kad si s prijateljem?" postavljena ponaosob svakom klincu na treningu. Zaključak je zajednički: - Prijatelj je netko s kim se osjećas lijepo.

Igrati se plastičnim pištoljem možeš ako se tako svi dogovorite, a pištoljima pucate u zajedničku NEŽIVU metu (papir, karton, dasku), uz pravilnu opremu, na dobrom terenu i uz nadzor odraslih osoba. Igra pucanja nije ako jedan puca u drugog i naudi mu, a prijatelj nikako nije netko tko ti se smije jer je tebe ,,puknio" metak.

Nadam se da ce klinci naučiti da je igra ako svi sudjeluju u njoj i dogovaraju se, a ne da jedni budu udaračke vreće zato sto misle da tako prijatelji funkcioniraju.

Kao i uvijek, klinac iz prethodne priče iz parka upućen je da razgovara sa svojim roditeljima. Uvijek ima priliku ispričati roditeljima i odraslima oko sebe situacije koje su mu se dogodile pa da prokomentira pravilno i prikladno ponašanje.

Kristina Pavoković, instruktorica Krav Maga centar Zagreb

Pročitaj i:

Moderno dijete

Djeca i sport

Borilačke vještine

Kako dobra koordinacija utječe na vaše dijete?