Porast nasilja nad ženama: Što učiniti? Datum objave: 05.09.2017

Posljednjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj je zabilježen nagli porast nasilja, a osobito seksualnih napada na žene. Napadi su zabilježeni na različitim mjestima i u različito vrijeme, ali nam ipak pokazuju neke specifičnosti. Možemo se zapitati:

 • Koje su specifičnosti napada i kako ih prepoznati? 
 • Što mogu učiniti kako se napad ne bi dogodio? 
 • Kako trebam reagirati?  

Specifičnosti napada 

Uporaba noža ili skalpela – Ovdje je u većini slučajeva bila riječ o skalpelu (lako je dostupan za kupnju i ne treba posebno znanje za korištenje). Napadači su prislanjali oštricu na tijelo žrtve, najčešće vrat, te time svjesno pokazivali nož / skalpel kojim prijete. Cilj ovakve radnje je upozorenje, naredba i izazivanje straha u osobi koju napada, kako bi postigli željeni cilj. U nekim slučajevima to upozorenje može biti popratno rezovima kako bi napadnuta osoba osjetila bol u prijetnji, no ipak rijetko kada će završiti ubodnom radnjom, jer je napadaču nije cilj ubojstvo, nego dobiti drugi željeni „resurs“. 

Premještanje žrtve – takvu vrstu napadača nazivamo „procesni predator“. Da bi postigao svoju namjeru, želi premjestiti napadnutu osobu na povučenije i mirnije mjesto. U tome pogoduje korištenje oštrice kao prijetnje da žrtva to učini u što manjoj buci i što poslušnije. Premještanje je krajnji „crveni alarm“ za uzbunu, nakon te radnje samo su dvije opcije koje se događaju: seksualni napad ili ubojstvo. 

Onemogućena komunikacija – zadnji zabilježeni napadi ukazuju da je komunikacija s napadačem bila otežana ili nije bila moguća jer većina nije govorila hrvatski jezik. U tom slučaju pokušaj deeskalacije napada razgovorom ne igra ulogu, stoga se žrtva mora odlučiti na drugačiju reakciju. 

Spriječavanje napada

„Sigurnost je nešto što se događa među ušima, ne nešto što držiš u rukama.“  
- pukovnik Jeff Cooper 

Biti svjesna opasnosti na ulici nije isto što i paranoja. Naprotiv, ishitrena reakcija nam može samo naštetiti. Nije ugodno saznati što se sve može dogoditi, ali upravo s tim znanjem možemo utjecati na vlastito ponašanje i učiniti sve što je moguće s vlastite strane da napad na vrijeme spriječimo. Cooperov citat nikako ne dokida vrijednost samoobrane u samim tehnikama, naprotiv, želi nam napomenuti da je uz tehniku samoobrane, primarno potrebna svjesnost situacije kako bismo reagirali pravilno – ona svijesnost u glavi, među ušima, koja nas upućuje što činiti. Riječ je o mentalnom stanju koje nam pomaže utjecati na vlastitu spremnost i ponašanje. Žrtva nije kriva za napad koji se događa, ali nam je cilj da bude ona koja je svojom spremnošću taj napad spriječila i razriješila, tj. da uopće ne postane žrtva. Nekoliko nas radnji čini ranjivima: 

 • Zavezana kosa u „rep“ i lako dostupan vrat – Kosa koja je u „repu“ lako je dostupna za hvat i povlačenje. To ne znači da nećemo više nikada zavezati kosu u rep, ali moramo biti svijesne okoline i tko se nalazi iza nas. Nemojte oklijevati okrenuti se i pogledati tko je iza vas ili prijeći na drugu stranu ceste ako je netko sumnjiv. Gušenje i povlačenja za kosu jedni su od najčešćih napada na žene. 
 • Slušalice u ušima – Ugodno je imati glazbu u ušima, ali je ujedno i jedna od najgorih stvari koje si možemo učiniti, osobito u javnosti. Glazba (pa makar i tiha) onemogućuje osluškivati što se nalazi oko nas. S obzirom na to da smo vidnim poljem ograničeni, sluh nam uvelike pomaže prepoznati prve indikatore napada koji se događaju ispred, oko i iza nas.  
 • Mobitel – Tko od nas nema mobitel u rukama u hodu, čekajući tramvaj ili nekom drugom prilikom, pretražujući Facebook, odgovarajući na poruke?! Mobitel zaokuplja našu vizualnu, ali i mentalnu pozornost, a time postaje i još jedan uzrok „isključenja iz okoline“. 
 • Nedostatak pozornosti – Osim navedenih ometača, uzrok nedostatka pozornosti može biti nešto što nas zaokuplja, umor ili bilo koji drugi izvor općenito. 
 • Ranjivost – Suprotno predrasudama, napadač ne bira žrtvu po tome što je odjevena izazovno, zgodna, mlada i sl. Napadač odabire žrtvu prema njezinoj spremnosti. Napad ostvaruje ukoliko smatra da je žrtva „ranjiva meta“, u strahu ili nespremna za reakciju te da će bez poteškoća ostvariti svoj naum. Dovoljno da napadač zaključi da je osoba dovoljno smetena i ne obraća pozornost... 
 • Odabir prema zoni pogodnoj za napad – Napadač priprema mjesto napada i prema tome odabire žrtvu koja se nalazi najbliže toj točci. Zone u kojima će se napadi najčešće odvijati su: ulazi u zgradu i stanove, javne garaže, javni wc, pothodnici, slabije osvjetljena mjesta. 

Kako mogu reagirati? 

Naša mentalna spremnost može se prikazati Cooperovim bojama, gdje je bijeli i crni stadij svakako nepoželjna pojava: 

Cilj nam treba biti zadržati svjesnost, biti spremni na odgovor napadu i ovisno o fazi u kojoj se nalazimo, pravilno reagirati:  

 • Prva faza je svakako „pre-fight“, prevencija – uočavanje i čitanje govora tijela, izbjegavanje točaka koje nas čine ranjivima. Ovdje uključujemo sve radnje koje će dovesti do prepoznavanja napada i spriječavanja da se dogodi. 
 • Druga faza je „fight“, reakcija u trenutku napada – kada je napad već u tijeku i nismo bili u mogućnosti reagirati preventivno, u ovoj fazi je bitna spremnost reakcije i znanje tehnika samoobrane i taktika ponašanja (pravilno pozicioniranje u odnosu na situaciju). 
  Za primjer možemo uzeti spomenuto premještanje žrtve. Naime, da bi napadač premjestio žrtvu najčešće koristi vrata, ali da bi otvorio vrata jedna ruka više neće biti u kontroli žrtve - to je krajnja prilika za reakciju i uporabu tehnika samoobrane. 
 • Treća faza je „post-fight“, ponašanje nakon napada – ova faza uključuje potražiti pomoć okoline, prijaviti policiji, pronaći izlaz, odmaknuti se na potrebnu distancu, pobjeći ili učiniti sve kako se napad ne bi ponovio. 

Za usvajanje ovih stavki potrebna je vježba, spremnost i upornost, no prije svega trebamo biti svjesni da moramo promijeniti razmišljanje iz „to se meni ne može dogoditi“ u „želim učiniti sve za vlastitu sigurnost“ te time napraviti prvi korak za zaštitu sebe i svojih voljenih. 

Želite li naučiti jedan dio tehnika vezanih uz samoobranu žena? Javite nam se za više informacija i dođite na trening-seminar koji će se održati 22.09.2017. godine.

prijava

Autorica: Irena Hranjec, instruktorica  
Krav Maga centar Zagreb

 

Pročitaj i:

Pre-fight & post-fight - principi i vrste skeniranja

Mentalni trening

Kako kao društvo toleriramo nasilje?