Pink Shirt Day Datum objave: 22.02.2017

Pink Shirt Day dan je na koji se obilježava netolerancija na nasilje. U srijedu 22. veljače 2017. svi se potiču na to da budu dragi jedni prema drugima, a i da nose ružičastu majicu ili kakav drugi ružičasti simbol netolerancije na nasilje. Korijeni ove ideje potječu iz Nove Škotske, a začetnici su dva nevjerojatna učenika. Cijela priča započela je kad su David Shepherd i Travis Price sa svojim prijateljima organizirali protest u srednjoj školi. Zajedno sa svim dječacima iz svoje škole obukli su ružičaste majice i tako pokazali podršku jednom zlostavljanom dječaku. (Zlostavljali su ga jer je na sebi imao ružičastu majicu...) 

,,Nevjerojatno je kako čovjek može nešto lijepo zamisliti, započeti s tim, a da to uhvati maha“.

„Potrebno je da se netko zauzme za slabijeg klinca.“ 

,,Ponekad je dovoljna mala gesta, nekad samo osmijeh da se nekome skine teško kamenje sa srca“. 

Pridruži se i ti! Obuci nešto ružičasto 22. veljače 2017. Pokaži dobrotu prema drugima i prihvaćaj kako sebe tako i ostale oko sebe.  

Ne dopusti da dio crne statistike budeš ti ili tebi netko blizak i drag. Nedavno istraživanje u Hrvatskoj provedeno na 23.000 učenika pokazuje da 33 % djece navodi da su tijekom određenog razdoblja bila izložena nekom obliku nasilja. Često i opetovano nasilje (zlostavljanje) ističe 11 % djece naših osnovnih škola. (UNICEF. 2004.). 

Zlostavljanje je široko rasprostranjen problem. Nasilje je svako ponašanje koje ima cilj povrijediti neku osobu ili više njih. Nasilje može biti:

  • verbalno — nazivanje pogrdnim imenima, ruganje, omalovažavanje, vrijeđanje, dobacivanje
  • fizičko — udaranje, guranje, rušenje; otimanje i uništavanje stvari
  • socijalno — ogovaranje, izbjegavanje, ignoriranje, izoliranje, širenje laži i glasina
  • psihološko — prijetnje i prijeteći pogledi, grimase, ismijavanje, neželjeni dodiri i komentari seksualne prirode, uhođenje, iznuđivanje novca, ucjenjivanje
  • verbalno zlostavljanje na osnovi etničke pripadnosti, religije ili rase te ponižavanje na osnovi spola

U nasilju i nasilničkom ponašanju sudjeluju dvije glavne osobe: zlostavljač (osoba koja je nasilna) i zlostavljana osoba, ali postoje još dvije skupine ljudi koje čine tihu većinuRiječ je o promatračima (koji ništa ne čine) i sljedbenicima nasilnika (oni neće sami preuzeti inicijativu i biti nasilni, ali iz straha od nasilnika ne poduzimaju ništa i podržavaju nasilno ponašanje). Cilj nam je odgojiti djecu na nenasilje. Potrebno je da naša djeca znaju koje je ponašanje dozvoljeno i prihvaćeno. Dijete može stasati u sretnu i zdravu odraslu osobu ako odrasta bez straha. Uključite se u ovu simboličnu akciju, ali iskoristite svaki trenutak da djetetu pružite potporu.