Krav Maga trening za klince Datum objave: 04.03.2017

Sve se više ističe potreba i važnost rješavanja problema na manje destruktivan način. Svakodnevni život pun je primjera nasilnog ponašanja. Ljudi proživljavaju nasilje nad svojim pravima, samopoštovanjem i integritetom. Nasilje se često javlja kao odgovor na konflikt. Sve je veća svijest da su konflikti neizbježni dio svakodnevice (sukob interesa, želja i motiva). Česti su sukobi u obitelji, na poslu, u školi, pa čak i u vrtiću. 

Nenasilje podrazumijeva pravedno rješavanje problema i konflikata. Napada se problem, a ne osoba. Komuniciranje potiče osobni razvoj i rast, ali i bolje odnose s drugima.

Cilj odgoja na nenasilje:

  • razumjeti konflikt i raznolika rješenja koja postoje
  • razvijati vještine rješavanja problema
  • komuniciranje
  • pokazivanje međusobnog razumijevanja
  • tolerancija
  • što prije i ispravno riješiti nastali problem

Već je spomenuto postojanje konflikta i u vrtiću. Istina, susret s konfliktima događa se od najranije dobi. Vrlo je bitno od malena početi odgoj na nenasilje. U radu s djecom veći učinak ima davanje primjera, nego riječi i pouke. Tako će dijete od 5 ili 6 godina prije naučiti reagirati na nasilje kopirajući svoje roditelje (i njihov način rješavanja problema), nego po onome što nauče teorijski u vrtiću ili školi. Odgoj na nenasilje započinje kod kuće, a onda se proteže na sve odgojno-obrazovne ustanove.

Na Krav Maga treninzima s djecom, nenasilan odgoj provodi se u igrama i iskustvenim vježbama. Djeca se suočavaju s raznim mogućim problemima kroz opuštenu i zabavnu atmosferu. Uče rješavati nastale probleme bez stvaranja pritiska ili frustracija. Djeca najviše uče kroz ono „usputno“, a ne prodikama. Zajedničkim radom i suradnjom postiže se puno toga. Timskim suočavanjem s raznim situacijama stječe se emocionalna stabilnost, samopouzdanje i odgovorno ponašanje.

Sve to dovodi do nenasilnog ponašanja u toj mjeri da dijete raspoznaje situacije i potrebne mjere samoobrane – bilo da se radi o verbalnom ili fizičkom konfliktu. Na nama odraslima ostaje da pružimo primjer odgovornog susretanja s konfliktima i nasiljem.

Irena Hranjec, instruktorica Krav Maga centar Zagreb

Pročitaj i:

S treninga

Moderno dijete

Kako dobra koordinacija utječe na vaše dijete?