Datum objave: 22.06.2018

Školska godina je počela, s njom i mnoge obaveze, ali osim škole, mnogi će roditelji za svoju djecu tražiti aktivnosti kojima bi pokrili slobodno vrijeme.

Kako nas iskustvo uči, naši se najmanji polaznici vraćaju u svoje dvorane, a često nam dolaze i djeca kojima su njihovi prijatelji preporučili Krav Maga Kids trening.

Djeci je naravno, posebno u početku potreban poseban motiv. Često je to zabava, ali nekima će natjecateljski duh biti jako važan. Mnogi će pogrešno zaključiti da djeca trebaju očvrsnuti više nego je primjereno njihovoj dobi i da kroz trening moraju razviti pobjednički duh. Ne zaboravimo da se ambicije roditelja i ambicije djece uvelike razlikuju.

Krav Maga nema natjecanja u klasičnom smislu, nego naglasak stavlja na osobni razvoj djeteta, odnosno da se dijete razvija kroz trening i integraciju u grupi. Natjecanja, kad gledamo kroz tu prizmu, imamo prilikom svakog susreta. Kroz grupne igre, izvršavanje zadataka i prelaženje prepreka, dijete istovremeno uči kako dati sve od sebe i kako surađivati s drugima u grupi. Zabavna komponenta je tu vrlo važna, jer dijete mora ispuniti svoje potrebe za kretanjem i druženjem, kao i uspješnim ispunjavanjem obaveza. Svaki veći pritisak od toga često će dijete zapravo odvratiti od treninga, što je u konačnici kontraproduktivno, a to je pogreška koju si roditelji i instruktori ne smiju dopustiti.

Kako postići integraciju u grupu? To može biti najlakši ili najteži zadatak instruktora, a ovisi često o osobnosti djeteta.

Zbog toga im uvijek pružamo sigurno mjesto za igru i rad, a sve kroz zabavne aktivnosti. Cilj nam je osobni napredak svakog djeteta. Ne nužno da bude najbolji u dvorani, već da napreduje iz treninga u trening. Da spremno uči od drugih, ali i da još spremnije pomaže drugom kad se ukaže potreba. Da sudjeluje u svim igrama i zadaćama s maksimalnom željom i fokusom. Da se nauči disciplini i poštovanju drugih.

Naravno, djeca kroz trening razvijaju koordinaciju, fleksibilnost, brzinu, agilnost i izdržljivost, ali isto tako dijete mora naučiti kako se obraniti, te još važnije mora naučiti prepoznati znakove opasnosti. Mora biti spremno reagirati, samoobranom, ili bijegom i alarmiranjem odraslih kad je moguće. Ovdje govorimo o mentalnom napretku, govorimo o tomu da dijete naučeno kroz Krav Maga trening može upotrijebiti u svakodnevnom životu.

Fokus i disciplina, dva često zanemarena aspekta osobnosti djeteta, ali dva aspekta koja roditeljima uvelike olakšavaju svakodnevicu ako je djetetova energija pravilno usmjerena kod kuće i u školi.

Sandro Šarić, instruktor

Krav Maga centar Zagreb