Moderni razvoj i poremećaji Datum objave: 30.01.2017

Svakom je roditelju zdravlje vlastite djece najvažnije. No zbog suvremenog načina života i ubrzanog tempa ponekad roditeljima ispred očiju promaknu problemi s kojima se njihova djeca danas susreću.

Djeca danas provedu previše sati sjedeći, nose teške torbe, ne bave se sportskim aktivnostima, što dovodi do lošeg zdravstvenog stanja koje se manifestira kroz bolesti kao što su dijabetes tipa 2 te vrlo lošeg fizičkog stanja. Djeci nikad prije, snaga, brzina i fleksibilnost nije bila na nižoj razini. Dijabetes se nekada zvao staračkim dijabetesom, a danas sve češće mladi obolijevaju od njega.

Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju 60 minuta dnevno fizičke aktivnosti, a rezultati pokazuju da 90 posto djece do kraja srednje škole ne ispunjava ove preporuke. Poražavajuće je što je velikom broju djece, nastava tjelesnog odgoja u školi jedina tjelesna aktivnost, a ona traje samo dva školska sata tjedno.

Neaktivan način života ostavlja loše posljedice za kralježnicu djeteta pa nerijetko kod djece dolazi do pojave skolioze i kifoze koje mogu ostaviti trajne posljedice na djetetov život ako ne spriječe ili otkriju na vrijeme.

Skolioza se manifestira kao postranični zavoj kralježnice ako gledamo sprijeda ili s leđa. Skolioza nije samo postranično iskrivljenje nego je i trodimenzionalnog karaktera gdje se deformacija događa u obliku torzije.

Kod kifoze, iskrivljenje kralježnice je manifestirano u obliku grbe na leđima. Možemo reći da je riječ o deformaciji ako je fiziološki kut prsne kifoze ispod 20 ili iznad 40°.

Ponekad djeca imaju pogrbljeno držanje zbog straha, nesigurnosti i manjka samopouzdanja što ne mora biti znak skolioze ili kifoze, no kombinacija tih faktora i neaktivan način života može uvelike povećati rizik od nastanka deformacije kralježnice.

Stoga je izuzetno važna redovita fizička aktivnost djeteta koja treba biti prilagođena djetetovoj sposobnosti, tjelesnoj građi i, naravno, motivaciji. Roditelji često griješe upisujući djecu na aktivnosti za koje oni nemaju predispozicije ili interesa pa djeca zbog toga mogu razviti averziju prema sportu i rekreaciji.

Roditelj bi trebao kroz razgovor s djetetom prepoznati njegove afinitete, predispozicije te sukladno njegovom karakteru odabrati pravu aktivnost za svoje dijete. Isto tako, osim adekvatne aktivnosti, roditelj treba izabrati stručnog i odgovornog trenera koji će dijete dodatno motivirati za aktivnost i biti posvećen pravilnom izvođenju vježbi.

Krav Maga je odlična sportska aktivnost koja djeci povećava opće motoričke i funkcionalne sposobnosti. Kroz treninge djeca usvajaju zdrave životne navike, razvijaju izdržljivost, snagu i fleksibilnost u vrlo kratkom vremenu. Stručni, licencirani i odgovorni instruktori brinu o njihovom psihofizičkom zdravlju, a djeca se odlično zabavljaju uz raznovrsne igre i odličnu ekipu.

Ovakav program za djecu donosi pregršt benefita za djetetov razvoj i njegovu svakodnevicu, jer osim razvoja motoričkih sposobnosti i kondicijske spreme, djeca razvijaju koncentraciju koja pomaže učenju u školi, stječu navike pomaganja bližnjima i poštivanja starijih uz jedinstvenu metodologiju, pedagogiju i način obuke.

Zdravstveno stanje mladih ljudi i djece strmoglavo pada i za to smo odgovorni svi. No ako želite promjene na bolje, budite vi ta promjena! Ako ne želite da vaše dijete bude dio loše statistike, potičite ga od najranijih nogu na redovitu fizičku aktivnost jer to dokazano poboljšava djetetovo zdravstveno stanje, koncentraciju pri učenju i školski uspjeh te osjećaj vrijednosti.

Autor:  Sara Grgić, instuktorica Krav Maga centar Zagreb

Pročitaj i:

Borilačke vještine

Krav Maga Kids

Koordinacija

S treninga