Program za klince Datum objave: 23.01.2017

Za dijete je bitna razvijena motorika i osnove koordinacije te naučeno funkcioniranje u grupama. Dijete se polako prilagođava na okolinu sličnu onoj koja ga čeka u školi i općenito u životu.
Kako odrastaju, djeca sve više spoznaju širu okolinu, a ne samo naviknuti roditeljski dom.
Dvorana, igralište ili bazen mjesta su na kojima djeca uče poštivati određena pravila, a pod sigurnim su okriljem svojih trenera, voditelja i odgojitelja.

Dijete od pet do deset godina ne može obavljati jednake složene i zahtjevne radnje koje se traže od odraslih, no zato se klincima kroz igru i zabavu razvijaju osnovne sposobnosti zapažanja i koordinacije.

Motoričke vještine i pozornost bitan su dio djetetova odrastanja i trebaju se razvijati u skladu s djetetovom fizičkom dobi, ali i mentalnom spremnošću. Otprilike je tu (a i u brojnoj literaturi o rastu i razvoju ljudskog bića) riječ o godinama (od pete do sedme) no opet će svako pojedinačno dijete imati svoj proces i put kojim proživljava osobni razvoj. Netko će s četiri godine biti spremniji na određene zadatke, a pojedinom djetetu trebat će više vremena da svlada neki korak.

Trening za klince Krav Maga Kids stvoren je i zamišljen tako da bi se dijete od pet do deset godina na siguran i zabavan način razvijalo među djecom te gradilo svoje vještine motorike, koordinacije i pozornosti.

Tako maleno dijete neće se učiti borbenoj taktici, udarcima ili složenim obranama. Naglasak je treninga za klince da nauče glasno pozdraviti prilikom ulaska u dvoranu, da dolaze na vrijeme te da paze na svoje stvari (da nose svoju opremu za trening i obvezno bočicu vode) kako ne bi nešto zaboravili. Tu se razvija samodisciplina, njihovo poštovanje prema odraslima, vršnjacima ali i stvarima odnosno prostoru u kojem borave / treniraju. Želi se oblikovati djetetova navika da pazi na svoje stvari, ali i da na taj način pomaže svojim roditeljima koji o svemu brinu.

Naglasak je na vježbama koje potiču djetetov razvoj motorike i koordinacije, a uz to se jača fizički jer izvodi i određene vježbe snage. Ideja je potaknuti dijete da podjednako koristi obje ruke i noge kako bi steklo samopouzdanje i jačalo ravnotežu prilikom vježbi, ali i za funkcioniranje izvan dvorane (npr. stajanje na nozi lijevoj i desnoj, zvijezda ili prebacivanje na lijevoj i desnoj strani…). Razgibavanje i istezanje neizostavan je dio treninga jer se tako priprema djetetovo tijelo na fizički i psihički zadatak u ostatku treninga. Na početku treninga postavlja se pitanje je li dijete dobro / zdravo i ukoliko nešto ne želi odraditi, motivira ga se da pokuša (i pozitivno ga se nagradi zbog pokušaja bodrenjem ili pljeskom), a ne prisiljava ga se ako nešto ne može (zbog trbobolje, glavobolje ili blokade zbog straha).

Krav Maga za klince

U pogledu Krav Maga tehnika i sustava samoobrane, dijete te dobi uči:

  • upoznavanje s prostorom (svladavanje / zaobilaženje zapreka)
  • osnove prevencije (prepoznavanje situacije, izbjegavanje sukoba), upotreba glasa (vikanje i trčanje prema izlazu i roditeljima)
  • upotreba predmeta (upotreba lopte i ruksaka kao zaštite od nekoga)
  • osnovni udarci (udarci rukama i nogama) ukoliko ih netko napadne
  • osnovni padovi i ustajanje s poda bitni su jer djeca te dobi često doživjavaju situacije da ih netko gurne ili padnu zbog toga što nisu dobro gledali oko sebe

Na treningu mu se pruža sigurna okolina u kojoj može podijeliti svoje osjećaje, ali i pitati što treba ukoliko mu nešto nije jasno. Roditelji su dobrodošli da sjede i gledaju svoje dijete prilikom treninga kako bi se uvjerili u dobrobiti treninga za svojeg klinca ili svoju klincezu.
Ponekad se čuju primjeri da postoje situacije u kojima dijete sluša trenera (više nego) i roditelja tako da je za pravilan rast i razvoj neophodna obostrana suradnja i podržavanje odraslih osoba iz djetetova života. U djetetu se želi potaknuti ideja da je trener jedna pozitivna osoba u njegovu životu kojem se može povjeriti, sve radi djetetove dobrobiti.

Treneri su tu kako za dijete, tako i za roditelja da se razjasne nedoumice u vezi s treningom ili kakvom situacijom iz vrtića / škole.

Natjecanje u Krav Maga treningu

Trening za klince zadržao je svojstva vojnog sustava. To se razaznaje iz zahtjeva da djeca na početku i na kraju treninga stoje u liniji. Svi su jednaki pred instruktorom i pokazuju poštovanje jedni prema drugima. U djetetu se gradi i jača samodisciplina te osjećaj empatije kako bi znao prepoznati i pomoći partneru. Vježbe i drilovi iz djeteta izvlače maksimum fizički (snaga) i mentalno (domišljatost, kreativnost). Trud, znanje i iskustvo dijete zajedno dijeli s trenerom i s ostalim klincima koji su na treningu. Sustav ih gradi i iz njega izlaze kao bolje osobe. Dijete se natječe kako bi samo bilo jače nakon nekoliko mjeseci treninga. Svaki put kad izađe na zimsko ili ljetno testiranje, da je dijete bolje i jače nego što je to bilo prošli put. Svako je dijete pobjednik jer uz pomoć svog trenera i uz podršku svojih trening-partnera u dvorani stiglo je tu gdje je. Dijete je pobjednik jer se postigla socijalizacija unutar grupe klinaca koji ga okružuju. Dokaz o toj djetetovoj pobjedi nisu nikakve medalje, a čak niti diploma koja mu se udijeli nakon testiranja već je to njegovo samopouzdanje gdje se lakše obrani i prvenstveno prepoznaje neugodne situacije i izbjegava ih.

Na testiranjima djeca se susreću s polaznicima iz ostalih gradskih klubova po gradu. Miču se iz svoje zone komfora na koju su naučili svojim redovnim treninzima u svojoj dvorani i sa svojim instruktorom. Doživljaj treninga je poseban jer su tu i važni instruktori iz drugih klubova koji ih testiraju i provjeravaju njihovo znanje, odnosno spremnost i snalažljivost u cjelokupnom događaju. 

Kristina Pavoković, instruktorica Krav Maga centar Zagreb

Pročitaj i:

S treninga

Koordinacija

Borilačke vještine

Moderno dijete