25.11. Datum objave: 25.11.2016

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga. 

Priča je započela 1960. godine u Dominikanskoj Republici, otočnoj državi u sklopu Kariba, u kojoj je vladala diktatura Rafaela Trujilla. Sestre Mirabal bile su uključene u politički pokret protiv tog diktatorskog režima. Govori se čak i da je jedna od sestara odbila Trujillovo udvaranje, a on joj je zauzvrat onemogućio bavljenje pravom, iako je završila fakultet. Aktivistička se grupa zalagala za jačanje feminističkog pokreta: izdavali su pamflete, upozoravali na nezakonitost vladavine i brojne žrtve režima. Nazvane su Las Mariposas (Leptiri). Zajedno sa svojim supruzima, više su puta uhićene i time izazvale interes međunarodne zajednice. Njihova je borba naglo završena 25. studenog 1960. godine.
Trideset devet godina kasnije donesena je rezolucija UN-a da se taj dan službeno obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Statistički su podaci poražavajući jer pokazuju da je samo jedna desetina, petnaestina ili čak dvadesetina slučajeva nasilja nad ženama prijavljena i puštena u zakonite procese. Nekoliko je razloga zašto žene i osobe žrtve nasilja ne prijave slučaj nadležnima. Postoji jaki strah (od počinitelja, od stigme u društvu, od nepovjerenja, od niske kazne za počinitelje...), osjećaj krivice i odgovornosti, a u dosta slučajeva počinitelji su poznati žrtvama pa im i to otežava odluku o prijavi nasilja.

Napadi na žene mogu se podijeliti na dva modela, odnosno modusa.

1. Prvi napad mogu izvesti osobe koje su žrtvi poznate (npr. bivši ili sadašnji partner). Takve vrste napada obično dolaze sprijeda uz moguću prethodnu komunikaciju: verbalnu (vika, psovke) ili neverbalnu (mahanje rukama). Ta komunikacija upućuje na sam napad i tijekom nje moguće se pozicionirati dalje od napadača ili koristiti predmete oko sebe za obranu. To su takozvane tehnike deeskalacije.

2. Drugu vrstu napada izvodi žrtvi nepoznat napadač (npr. razbojnik, silovatelj). Napad karakterizira element iznenađenja, brzina izvođenja napada i napadač koji uglavnom prilazi žrtvi sa strane ili s leđa. Tu je potrebno svladati efekt smrzavanja i brzo neutralizirati napad odnosno napadača.

Kad su u pitanju djeca, tehnika obrane ista je kao što je vježbaju i izvode odrasli, ali se obrana uglavnom završava odgurivanjem, a ne udarcima. Djecu se uči da odmah glasno zovu u pomoć i / ili da trče do najbliže odrasle osobe (mame, učiteljice...). Razlikujemo odrasle napadače i vršnjačko nasilje, gdje je odraslu osobu potrebno udariti što prije, a svog vršnjaka odgurnuti i pomaknuti se što dalje te objasniti situaciju učitelju ili drugoj nadležnoj odrasloj osobi. 

Dobro je razlikovati koja je situacija dobra za njih, a u kojim situacijama se trebaju maknuti od nasilja. Ponekad je dovoljno pravovremeno rješavanje situacija poput hvata za ruku, grubog rukovanja, čupanja za kosu ili obrana od šamara kako bi se spriječila namjera nekoga da teže naudi drugoj osobi.

U svakom je pogledu bitno osvijestiti se i uvidjeti što je u bližoj okolini, prevenirati neugodnu situaciju i pobjeći. 

REAKCIJE se dijele u tri vrste. Prvo je prevencija - naše asertivno ponašanje u kojem prepoznajemo da bi moglo doći do neugodne situacije i uspijemo je izbjeći (bijegom, promjenom smjera, promjenom rute kretanja...). Kad prepoznamo situaciju, ali ne uspijemo pobjeći na vrijeme, onda je dobro spremno reagirati i odraditi obranu od trenutnog napada. Ukoliko smo nespremni i dogodi se da nas napadač ,,zakuca" (npr. o zid, pod ili vozilo) odakle se teže izvući jer smo pritisnuti o neku površinu, onda je potrebno reagirati učinkovito sa zakašnjenjem, obraniti se u tom smanjenom vremenskom potencijalu i pobjeći. Vježbom i simulacijama moguće je nadvladati efekt smrzavanja te se učiti bržoj i pravodobnoj reakciji.

Ako već niste, uključite se i Vi kao podrška Konvencije Vijeća Europe koja se bori protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. To je međunarodni ugovor i sveobuhvatan pravni okvir koji će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji. Kliknite na poveznicu u nastavku, pročitajte detalje i podržite konvenciju

Kristina Pavoković, instruktorica Krav Maga centar Zagreb

Pročitaj i:

Samoobrana vs. nasilje

konfliktna komunikacija

Mentalne barijere