Testiranje novih Krav MAga stupnjeva Datum objave: 11.05.2017

Kao i uvijek, sezonu smo završili testiranjima. Mada, teško je reći da sezona završava jer postoje dvorane koje rade i tijekom ljeta. No, s ljetnim danima, uz vrućine, dolaze godišnji odmori i putovanja, a uvjeti u dvoranama često postaju nelagodni za redovite treninge. Najuporniji i oni koji će iz raznih razloga preskočiti odmor treniraju i ljeti. ,,Nekad" je ljetna pauza trajala puna dva mjeseca. Znatno se povećao broj polaznika od tog davnog „nekad“, a sve više dvorana ostaje otvoreno.

Iza zatvorenih vrata, sav uloženi trud posljednjih mjeseci, testira se pred komisijom u sljedećim vikendima. Tradicionalno, Karlovac je bio prvi i čujemo da su polaznici odradili jako dobro. Slijedio je Zagreb, a početkom srpnja i Rijeka. Da ne pišemo sad o svakom gradu zasebno, pratite objave na web stranici za sve informacije o testiranjima, kao i facebook stranicu za izvještaje i galerije. Instruktori su uzeli fotoaparate u ruke! Zabilježena su nasmijana lica na fotografijama i dobre vijesti s terena. Zašto se testiranja rade na kraju sezone? Pa zar nije normalno vrijeme testa na kraju ciklusa učenja / vježbanja!?

Mnogi prekoče testiranje. Jedni su zauzeti drugim obavezama, drugi se ne osjećaju spremno, treći će radije ostati doma. Ne pitamo zašto, ne kritiziramo. Uostalom, trening je bitan, a onaj pravi test, na ulici, uz malo sreće nikad nećete doživjeti.
S druge strane, zašto ne? Sjećate se našeg prvog teksta na ovom blogu? Opet se pitamo isto. Tko vam može reći jeste li... pardon, koliko ste dobri? Vaš instruktor ili netko nepristran? Jedan vas gleda iz dana u dan i vjerojatno misli da ste najbolji na svijetu, dok drugi ne. Taj drugi će vam bez metaforičkih naočala, kirurški precizno secirati što je dobro, a što nije. Možemo stvari postaviti i na sljedeći način. Ispitivač će vam reći bi li vaša tehnika, vaša agresivnost, vaše opće sposobnosti prošle u stvarnoj situaciji. Još važnije, imate priliku testirati sami sebe. Kako se snalazite u stresnim situacijama, kako kad ste umorni, hoćete li psihički pasti kad napravite grešku ili nastaviti raditi, imate li mentalitet ratnika? Na kraju priče, kako kaže Eyal:

„Vi ste ista osoba prije i poslije polaganja.“

Prolaz nije razlog za umišljenost, pad nije tragedija. Ista ste osoba, samo ste dobili papir na kojem piše veći broj. Ako vam je baš toliko stalo, taj je komad papira sasvim zgodan za uokvirivanje. Ali, držite ga doma, jer nitko ne želi na treningu čuti: „To sam već položio / la.“ ili „To već znam.“. Stvari malo grubo zvuče kad ih ovako postavimo, ali postoji razlog tomu.

Primjećuje se riječ ,,test" umjesto one tipične ,,polaganje". Na prvu, jasno je da se radi o glupoj igri riječima. No, kad uđete u dubinu problema, vraćamo se na sam početak i jednu od najstarijih uputa na našoj web stranici:

„U Krav Maga postoje polaganja, iako ni trening ni mentalitet nisu tomu usmjereni. Polaganja postoje da bi polaznici mogli ocijeniti svoj nivo znanja. Ne upotrebljavamo šarene pojaseve i nemamo moćne nazive za naše tehnike. Polaganje se obično organizira dvaput godišnje.“

Stanite na trenutak i razmislite, kakva je vaša prva reakcija na ovo? Koja je uopće vaša motivacija za treniranje? Za izlazak na test? Mislite li da je novi stupanj, taj komad papira, prava motivacija? Čak i da jest, nitko vas nema pravo kritizirati. Ali onda se morate zapitati što dalje kad (ako) jednom padnete na testu. Viđali smo prečesto polaznike koji su nakon pada prestali trenirati. Iz jednostavnog razloga što su imali krivu motivaciju. Pad treba biti inspirativan, treba vas tjerati na još jači rad, više ulaganja sebe u trening. Zamislite samo što bi se dogodilo kad bi se studenti ispisivali s fakulteta zbog pada na ispitu. Istina, nije baš najpoštenija usporedba, ali ideja je bitna. Polaganje je test, ono nije cilj, već sredstvo za postizanje cilja. Kako smo već puno puta pisali, na vama i samo na vama je da si odredite ciljeve. Ovog puta ćemo još dodati da ćete morati vraški zapeti da ciljeve i dostignete. Nitko se nije usrećio čekajući poklone, barem ne u našem sustavu testiranja.

Prolaz na testu je, dakako, bolja motivacija od pada, ali nemojte da vam to bude cilj. Kad se vratite u dvoranu s tim novim stupnjem, ostanite skromni kakvi ste vjerojatno bili u danima nervoze prije samog testa. Bez obzira što imate pisanu potvrdu da nešto znate, da ste u nečem dobri, nemojte zaboraviti da je ponavljanje majka znanja. Uostalom, kod svakog testa pitamo vas i ono što već imate položeno, a loša izvedba upravo tih tehnika najčešći je razlog što netko padne.

Sretno svima! I budite bez brige...
„Not everybody will fail!“ – Eyal Yanilov

Pročitaj i:

Testiranje kroz oči ispitivača I dio

Testiranje kroz oči ispitivača II dio

Od početnika do eksperta