Obrana od visokog kružnog udarca Datum objave: 02.03.2017

Defenses against a high roundhouse kick - Practitioner Level 5.

Kružni udarac nogom u glavu vrlo je složena tehnika. Pravilnom izvedbom to je vrlo jak, snažan i razoran udarac. No, nećemo sada o izvođenju udarca (nekom drugom prilikom) ili napadačevoj spremnosti i spretnosti nego kako se obraniti od takvog udarca. Kao što je rečeno, vrlo je jak i razoran udarac pa je najbolje biti na dobroj distanci i takav udarac ne primiti, tj. izbjeći. Naravno to ovisi o uvjetima i situaciji u kojoj se nalazimo jer nećemo uvijek biti u mogućnosti samo izbjeći ili propustiti udarac.

SITUACIJA

Napad u ovom slučaju kreće desnom nogom visoko prema glavi. Nije se moguće izmaknuti. Udarac moramo primiti (naravno, ne u glavu) i ublažiti udarac.

OBRANA

Skraćivanjem distance izbjegavamo jačinu udarca tako da ulazimo desnom nogom prema napadaču (tijelo okrećemo dijagonalno prema naprijed), podignemo ruke, tj. podlaktice postavimo tako da ,,mesnati˝ dio bude okrenut prema nozi od koje očekujemo udarac.

Kod samog ulaza prema napadaču koljena su malo ,,savinuta˝, tj. lagano smo spušteni i tijelom malo nagnuti prema naprijed, ruke i podlaktice čvrsto i otprilike širinu ramena stisnemo i postavimo ,,na noge˝ te tako ublažimo udarac i izbjegnemo kontakt glavom.

Zamislimo da stavljamo torbu ili ruksak na leđa te ruke postavimo tako da ramena gurnemo prema naprijed i tako učvrstimo stav i pripremimo tijelo na udarac.

Izvedbom uspješnog bloka riješili smo teži dio (ili možda lakši) te napadom iz tog blokirajućeg stava odmah desnom rukom ,,čekić˝ (hammer) udara napadača u glavu te prelazimo u borbeni stav i nastavljamo sa serijom udaraca rukama i nogama.Kruno Buden, instruktor Krav Maga centar Zagreb