Tjelohranitelj Datum objave: 14.03.2016

Tum-tum, tum-tum, tum-tum... Tako otprilike čuješ sam/a svoje srce kad te dovedu u stresnu situaciju. Nalet adrenalina, ubrzano disanje, a od tebe se odlučnost, brzina, razboritost i - prije svega - da se pobrineš za štićenu osobu.

O čemu je riječ? Krajem veljače Krav Maga Hrvatska i Učilište AKD zaštite održali su drugu u nizu VIP PROTECTION BASIC obuku za tjelohranitelje u Hrvatskoj.  Od 12 polaznika po prvi puta u Hrvatskoj za tjelohraniteljsku obuku prijavile su se i 4 žene. S obzirom na to da smo medijski praćeni, kao polaznica, suočila sam se s mnogim pitanjima zašto i kako to da sam se uopće prijavila.

Prije svega, potrebno je shvatiti da kao instruktorica Krav Maga svakodnevno ulažem trud u obnovu svoga znanja i vlastiti napredak. Kao što to čini svaki instruktor, usmjeravam se i usavršujem novim tečajevima, seminarima i aktivnostima koji se bilježe certifikatima i osobnim napredovanjem. ,,Da bi bio dobar učitelj, i sam moraš svakim danom usvajati nova znanja." Iz tog istog razloga, uputila sam se na (za mene) novo područje - štićenje osoba. Nije lako biti žena u takvom poslu i na takvom području. Svakako moramo priznati da muškarci imaju prednost zbog fizičkih predispozicija svojeg spola. Upravo te muškarce pohvaljujem zbog potpore nama ženama u ovim područjima. Prolazili smo kroz razne teorijske i praktične vježbe poput prijevoza štićene osobe, vježbi na streljani, treninge samoobrane i evakuacije. Sve je to složeno za usvajanje i sve zahtijeva neprekidan i uporan rad na sebi kao tjelohranitelju/ici.

Imati odgovornost štićenja nečijeg života i dostojanstva zahtijeva najveći stupanj treninga i znanja. Na pitanje je li posao tjelohranitelja samo muški posao, ne mogu odgovoriti potvrdno. Postoje situacije u kojima će štićena osoba tražiti žensku pratnju ili situacije kojima je primjerenije rješenje muškarac ili žena. Odabir prave osobe uvjetuje njegova / njezina sposobnost, a ne spol.

Riječ je o neprekidnom napredovanju u pravcu u kojem Vi želite napredovati. Rušiti granice svojih sposobnosti i širiti znanje kada god možete. Ponosna sam što mogu biti među prvim ženama tjelohraniteljicama u Hrvatskoj, no to znanje i „titula“ samo je početak onoga što me sve čeka ukoliko želim kvalitetno raditi svoj posao. Svaki dan je dan za napredak i ništa ne dolazi bez truda.

Stoga sljedeći put kada vas upitaju zašto Vi kao muškarac ili žena nešto radite, neka im odgovor daju vaši rezultati.

Irena Hranjec, instruktorica Krav Maga centar Zagreb