Posljedice napada vozilom Datum objave: 29.08.2017
Napad vozilom je oblik terorističkog napada u kojem počinitelj namjerno usmjerava vozilo u zgrade, skupine ljudi ili drugo vozilo kako bi prouzročio sto veću štetu i time prouzrokovao strah i paniku.
Najranija poznata upotreba vozila kao primarnog sredstva napada bila je u Azoru, Izrael 2001. godine. Taj napad predstavljao je novu taktiku terorizma jer su se do tada automobili koristili kao sekundarno sredstvo kojim bi se probijali perimetri za dopremu eksploziva do željene točke (slučaj iz 1981. godine, Iračka ambasada u Beirut – Libanon).
Napadi vozilom nisu novost u svijetu terorizma, taktika je to koju teroristi koriste dugo vremena. Štoviše od 2010. godine postaje jedna od glavnih taktika terorizma u nedostatku i sve težem načinu indoktrinacije bombaša samoubojica.

Zašto se napadi vozilom sve više koriste:

  • Zahtjevaju vrlo malo vještine
  • Vozila su lako dostupna i legalna
  • Potrebno je jako malo vremena za pripremu napada
  • Gotovo ih je nemoguće otkriti i spriječiti
  • Velik broj mjesta za izvršenje napada
  • Velika šansa za bijeg kad nastane stampedo

Napadači su više lutalice nego usamljeni vukovi samotnjaci, koji se iz ljutnje mogu „prebaciti“ na smrtonosnu akciju. Potreban im je samo jedan okidač kao što je to bila video snimka ISIL-a iz 2014. godine koja je potakla francuske simpatizere da koriste automobile kao primarno sredstvo napada na civile. Al-Qaida u svom online časopisu Inspire još 2010. godine daje detaljne upute o ovakvoj vrsti napada, kao i Rumiyah, ISIL-ov online magazin, 2016.godine. Ovakav oblik terorizma za sobom povlači i druge kriminalne radnje kao što je otmica ili krađa vozila koje će biti upotrijebljeno u napadu.

Napadi vozilom kao primarnim sredstvom napada zadovoljavaju kriterije uspješne terorističke taktike i vrlo su učinkoviti. Osim toga, iskustvo Izraela pokazuje da su oni „zarazni“ slično kao otmice zrakoplova šezdesetih i sedamdesetih godina. Spektakl uspješnih napada nagovara i nadahnjuje brojne druge pojedince koji traže načine sukladne njihovim sposobnostima i resursima.

Jedno je sigurno, ovakva taktika i metodologija napada još će se viđati.


Autor: Nikola Perić, instruktor
Krav Maga centar Zagreb i Varaždin