Road rage trening-seminar 23.09.2017. Datum objave: 12.09.2017

Tijekom godina vidi se znatno povećanje nasilja na cestama. Kako nešto tako trivijalno može potaknuti ljude na nasilje?

Road rage samo je ispušni ventil za sav stres iz društva. Agresivna društva, agresivne situacije u društvu, krizna vremena i slično, mogu generirati kod ljudi interaktivne događaje kao što su agresija na radnom mjestu, u obitelji, a možda najviše u prometu na cesti, stvarajući još veći stres koji generira još veće sukobe. Danas agresivni vozači markantno pridonose problemima i nesigurnosti u prometu na cestama i predstavljaju ozbiljnu opasnost za sebe i druge sudionike prometa. Upravo to pokazuju i podaci praćenja stanja sigurnosti na našim cestama, prometnih nesreće, stradavanja, ozljeđivanja i šteta koje nastaju kao posljedica tih pojavnosti.

Npr. jedan suvozač je pljunuo moju dragu prijateljicu jer je usporeno kretala vozilom kad joj se upalilo zeleno na semaforu što je usporilo njega i vozača.

Tom suvozaču nije bilo bitno što je to majka koja je vozila u automobilu dvoje klinaca: jedan je malac vrištao na zadnjem sjedalu, a drugi je četverogodišnjak koji je neprekidno spajao i odspajao pojas; pa je bila malo rastresena.

Nađete li se u situaciji da ste žrtva ili krivac za road rage, onda se ipak pokušajte nekako svladati. Pročitajte neke jednostavne savjete:

Kako se svladati prilikom nasilja na cesti?

  • Suosjećaj s drugima i kontroliraj svoje emocije

Ne možeš kontrolirati kako netko drugi razmišlja, ali moraš preuzeti odgovornost za svoje emocije. Npr., osoba za volanom može neprikladno voziti jer je upravo izgubila nekog voljenog. Tko zna u kakvoj je situaciji taj drugi vozač!

 

  • Izbjegavaj reakcije (buljenje, gestikulacije ili trubljenje)

Da bi čovjek mogao sigurno sudjelovati u cestovnom prometu mora prije svega prepoznati i razumjeti svoje ponašanje te ga znati kontrolirati. Ignoriraj drugo vozilo. Stavi ego sa strane, nemoj reagirati i utišaj emocije. Kad osjećaji bujaju, onda logika izmiče.

  • Produži

Ako si u vozilu ili izvan njega, napusti incident. Nastavi na svoju sljedeću destinaciju i pritom pazi na svoju sigurnost.

  • Budi u svom vozilu

Ako već jesi unutra, sigurnije je da i ostaneš tamo. Ako trebaš spustiti prozor da s nekim pričaš, onda ga spusti samo nekoliko centimetara ili nastavi dalje. Ako si izvan vozila, brzo uđi unutra.

Ukoliko situacija eskalira i postane nasilna primjenom osnovnih vještina samoobrane možeš spasiti život sebi i drugima.

Road rage trening seminar se bavi tehnikama obrane u situacijama kad s drugom osobom dođe do sukoba u vozilu ili izvan njega. Osiguraj se da možeš obraniti sebe i svoje voljene u takvim situacijama. Kontaktiraj nas za nadolazeći trening-seminar.

Pridruži nam se 23.09.2017.! Dođi na:

Road rage trening-seminar.

Kontaktiraj nas na e-mail.

Krav Maga je sustav koji je prilagođen suvremenim i stvarnim situacijama.

Pročitaj i:

Konfliktna komunikacija

teroristički napad vozilom

Kako se nositi sa stresom?

izvor teksta