Krav Maga Hrvatska Datum objave: 21.09.2016

Može li se Krav Maga naučiti u tri dana? Jasno da ne, misao je i nama zabavna, ali nema uporišta u realnosti. Često u inboxu pronađemo pitanje: „Koliko traje tečaj?“ Može biti da se ponekad i smrznemo na takve upite, no ne možete zamjeriti ljudima. Odgovor je, bez razmišljanja. 3 do 5 mjeseci. Toliko traje prva faza, do testiranja za P1. Nije ovo jezik, pa da imate tečajeve fiksnog trajanja. Možda je slično, ali nije isto. Potkrijepimo paralelom, možete li primjerice njemački jezik naučiti u tri dana? U 3 do 5 mjeseci? Ne možete, naravno, ali možete savladati bazu za daljnje učenje. Krav Maga na tečajeve gleda kroz pojmove trening-seminara i radionica, nešto čime se nadograđuje redoviti trening.

Ako ste početnik, sudjelovanje na takvom događaju vam daje uvid u sustav, otvara prozor u njega i objašnjava progresiju kroz sve njegove elemente. Tehnički, borbeni, mentalni i taktički elementi imaju svoj razvojni put od prvog dana na treningu, preko instruktorske obuke sve do specijalizacije, stoga je progresija ovdje ključan pojam. U tri dana možete naučiti puno, uostalom već je jedan trening dovoljan za vaš napredak. Taj napredak ne mora nužno biti tehničke naravi. Tehnike zahtijevaju duže periode redovitih treninga da bi postale zaista uvjerljive i efikasne. Svaka od tehnika ima svoje elemente, prvenstveno situacijski, odnosno kako je do napada došlo te kakvi su uvjeti u kojima se dogodio. Iskusniji polaznici nerijetko u čudu gledaju kako se ista tehnika koristi u posve različitim uvjetima i situacijama. Možemo reći da postoje dva pravca učenja u KM sustavu, nastavljaju se jedan na drugi i često čine razliku između početnika i nekog tko je uspio ući u dubinu problema. Jedan je učenje tehnike, nešto što svaki početnik prolazi. U toj fazi uzimate tehnike zdravo za gotovo, problem-reakcija-rješenje. Drugim riječima, na specifičan napad reagirate odgovarajućom tehnikom.

Ako ste iskusan polaznik, vjerojatno ste prešli u drugu fazu. Možda iskusan nije najsretniji izbor riječi, pa uzmimo ozbiljan. Takvi postajete kad počnete shvaćati sustav, kad shvatite progresiju i što ona znači. Dakako, pomaže i činjenica da su stupnjevi složeni tako da se izravno nadograđuju jedan na drugog, od nižeg prema višem. Kad umjesto treniranja što počnete uočavati i shvaćati zašto, dosegli ste fazu stabilizacije i postajete spremni za svladavanje situacija automatizmom. Ako vam ovo zvuči čudno, vratite se na jedan naš stari tekst za pojašnjenje. Osim tehničkog, u ovoj se fazi posebno ističe napredak u drugim elementima (borbeni, mentalni, te uvodno taktički). Sljedeće pitanje koje si moramo postaviti je jednostavno, što mogu naučiti u tri dana? Kakve su koristi od tečaja? 

Prvenstveno, kao i kod početnika, uvijek ćete otkriti nešto novo. Nije to ništa čudno, čak i instruktori svake godine na svojim kampovima uče nove stvari. Drugo, progresija! Treće, svi elementi borbe. Ako niste shvatili kroz redovite treninge, intenzivan trening-kamp će vas gurnuti u pravom smjeru. Pomoći će vam da shvatite kako je sustav više od pukog učenja tehnika. Dovest će vas u situaciju da shvatite kako poznavanje tehnika ne znači poznavanje sustava.

Kad malo bolje razmislite, potrebno je jako puno vremena da shvatite sustav isključivo kroz redovite treninge. To je nešto što radite svaki tjedan, svaki mjesec, iz godine u godinu. To je rutina, a ona znači da često stvari radimo automatski. Glavna prednost trening-seminara i kampova je u tom što će vas izbaciti iz rutine, natjerati vas na dodatni trud i u konačnici vam promijeniti način razmišljanja. (...)

Pročitaj i:

Od početnika do eksperta

Mentalni sklop

Tehnika

Borba

Taktika i skeniranje