Datum objave: 25.02.2018

Jeste li ikad čuli da je netko zadržan do dolaska policije i što to uopće znači?

 

Svaki građanin smije zadržati počinitelja kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Smije ga zadržati i uporabom tjelesne snage, ali u tom pokušaju dobro je znati da u postupku zadržavanja postoje opasnosti ozljede za njega, ali i za nas.

 

Na radionici koji je održao naš glavni instruktor Domagoj obradili smo tzv. LAW ENFORCEMENT tehnike i postupanja koja inače koristi policija i stavili ih u civilni kontekst. Zašto je uopće dobro znati takve tehnike?

Većina scenarija za koje se pripremamo na treninzima završavaju onesposobljavanjem napadača i udaljavanjem iz zone neposredne opasnosti. U nekom manje idealnom scenariju moguće je da nismo uspjeli onesposobiti napadača ili da se ne možemo udaljiti s mjesta događaja. Da bismo spriječili daljnju opasnost, počinitelja kaznenog djela bi trebalo kontrolirati do dolaska policije. Zamislite situaciju gdje ste s djecom i ne možete pobjeći, situaciju gdje su životi u opasnosti. Napadač je možda u afektu i ako ga ne pokušate iskontrolirati sami ili s nekim u paru, može napraviti puno veće zlo nekome tko je bespomoćan, nego što će se dogoditi vama dok ga svladavate.

Ako pritom počinitelj zadobije ozljede, nema prekršajne niti kaznene odgovornosti ako su one razmjerne potrebi i stvarnim okolnostima (npr. ima ogrebotine na dlanovima i laktovima od pada). Ako su ozljede pretjerane moglo bi se raditi o nanošenju teških tjelesnih ozljeda. U svakom slučaju, razmjernost je jako bitna. Kako počinitelja kaznenog djela zadržati do dolaska policije, pokušali smo dočarati na zatvorenom seminaru u dvorani u Prečkom.

Pod vodstvom instruktora sa dugogodišnjim iskustvom na upravo takvim poslovima, isprobali smo neke specifične tehnike i taktička postupanja koja specijalna policija koristi kod privođenja osumnjičenika raznih kaznenih djela.

Uz zabavu i dinamiku koje takav seminar donosi, podsjetili smo se na par bitnih principa.

Ako ste mogli pobjeći s mjesta događaja- nema samoobrane. Samoobranom se smatra samo situacija gdje ste morali ući u konflikt, a ne gdje ste se odlučili na to.

Izuzetno je teško svladati agresivnog napadača, a još ga je teže kontrolirati. U samom postupku vičite, tražite pomoć, pokušajte biti primjećeni. Može vam biti od pomoći u samom događaju, pri dolasku policije a svakako i na suđenju, ako do njega dođe.

Dobro razmislite o zakonitosti svojih postupaka.

 

Autor teksta: Hrvoje Krep, Krav Maga Expert level 1