Response trening vikend Datum objave: 24.09.2017

Vatreno se oružje može koristiti u širokom rasponu situacija. Kad izuzmemo korištenje od strane službenih osoba poput policijskog ili vojnog osoblja, ostaju nam situacije koje pokrivaju kriminalne radnje. U tim se slučajevima često i civili nađu pred odlukom reagirati ili se pokoriti. Dvije su osnovne motivacije iza upotrebe takve vrste oružja kod napadača, odnosno može ga koristiti na dva načina. Prvi je da puca, cilj je radnje ozljeđivanje ili oduzimanje života. Takvi su scenariji trenutno najčešći u terorističkim napadima. U drugom se slučaju oružje koristi kao alat zastrašivanja, te se preko njega pokušava doći do nekakve materijalne koristi. Uzmimo za primjer pljačke kladionica ili neki drugi oblik razbojništva.

Ako bi spomenuli pljačke na višem nivou, recimo u bankama, doći ćemo do jedne bitne razlike koja čini distinkciju između različitih oružanih prepada. Kod razbojstava većih razmjera potrebno je i veće oružje. Duge su cijevi upotrebljivije kod kontrole većeg broja ljudi. Na primjeru banaka to bi bili zaposlenici i klijenti kojih nerijetko ima u većem broju. Brojnost omogućava veći broj potencijalnih žrtava, te će se u pokušaju sprječavanja istih objekt prepada lakše pokoriti. Grupna odgovornost u situacijama života ili smrti uvijek preteže na jednu stranu. S druge strane imamo oružja kratkih cijevi, odnosno pištolje. Njihova je osnovna prednost što ih je lakše sakriti, napadač se lakše može približiti žrtvi bez da ona uopće shvati da je napadač naoružan. Što se tiče vatrene moći, pravilnom upotrebom nepovoljni rezultati mogu biti jednaki u oba različita slučaja. No, taj efekt iznenađenja koji napadač postiže otkrivajući oružje tek nakon što je došao na mjesto prepada puno je lakše dobiti ako ono ostane skriveno do trenutka po napadačevom izboru. Stoga će kratka cijev češće biti oružje izbora za zastrašivanje kod manjih prepada.

Dakako, razbojništva nisu samo pljačke, ne radi se isključivo o materijalnoj koristi kao motivu. Prednost oružja kojeg je lako sakriti, neovisno radi li se primjerice o pištolju ili nožu, jest u tomu što se može koristiti u širokom rasponu napada. Kad izuzmemo ubojstva i namjerna ozljeđivanja, možemo također govoriti o otmicama ili napadima seksualne prirode. Kad su ona usmjerena protiv civila koji se ne znaju nositi s takvim situacijama, pištolj kao alat zastrašivanja u velikom broju slučajeva ispunjava svoju svrhu. Nameće nam se pitanje kako se nositi s takvim situacijama, kako reagirati u slučaju prijetnje pištoljem. Prva stvar koju uvijek moramo naglasiti jest prevencija. Svjesnost o okolini, promatranje ljudi i lako uočavanje neprirodnog ponašanja kod drugih osnova je svake preventivne mjere. Istina je da će samo najgori sociopati imati sposobnost ostati hladnokrvni pred izvršenje nedjela. Netko s trunkom normalnosti, bez obzira na motiv i intenciju počinjenja kriminalnog djela, uvijek će odavati naznake istog u svom ponašanju. To je nešto što zovemo prediktorima napada koji su, prema istraživanjima, prisutni u ogromnoj većini slučajeva.

No, što kad preventivne mjere zakažu?
Što kad ste toliko udubljeni u zaslon mobitela ili imate zataknute slušalice u ušima da zbog glazbe ne čujete ništa oko sebe?
Tehnike rješavanja prijetnji pištoljem u suštini su vrlo jednostavne. Eyal Yanilov u jednom videu to opisuje sljedećim riječima: „Attacker is presenting the gun at a short range. What's being done is rather simple.“ S tehničkog aspekta to gledamo kroz tri faze: deflekcija i kontrola, kontranapad, te razoružavanje. Svi smo svjesni da su to male riječi za velike radnje. Naime, prijetnje pištoljem su specifične zbog toga što jednostavno ne postoji ni milimetar prostora za pogrešku. Jedan krivi korak i to vam može biti posljednja pogreška u životu. Slijed radnji koje čine tehniku mora biti izveden precizno i odlučno. Deflekcija vas miče s linije vatre što je prvi uvjet s tehničkog aspekta. Kontrola je vezana uz deflekciju jer si bez nje znatno umanjujete šanse za pozitivan ishod, pošto drugi napad nosi potpunu promjenu uvjeta situacije. Jedno bez drugog može proći, ali uvijek treniramo da te dvije radnje spojimo u automatizam jednog pokreta. Kontranapadom si omogućavate bolju kontrolu i prostor za oduzimanje oružja. Tek ometanjem napadača možete početi ostvarivati prednost u datoj situaciji. Posljednja je faza oduzimanje, te kontrola situacije kroz udaljavanje, traženje drugih izvora opasnosti ili suočavanje s novim napadom od strane iste osobe. Naravno, tehnički aspekt jako ovisi o situacijskim faktorima, odnosno unutarnjim i vanjskim utjecajima. Na banalnom primjeru, ovisi jeste li se pred pištoljem smrzli od straha ili ste ostali dovoljno pribrani za reakciju.

Kod prijetnji pištoljem je važno još jednom naglasiti da se one mogu ostvariti u stvarno širokom rasponu slučajeva, u zatvorenim ili na otvorenim prostorima, pri različitim uvjetima vidljivosti, neovisno o svjedocima ili vremenskim prilikama itd. Krav Maga sustav pokriva većinu takvih situacija za civilni sektor, no dio taktičkih postupanja je specifičan i obrađuje se kroz programe za službene osobe. Nas zanima civilni sektor, pa ćemo spomenuti da nema pravila prema kojima će se pištolj pred vama naći na točno određenoj udaljenosti, pod točno određenim kutem i na visini koja vam odgovara. Prijetnja pištoljem može doći sprijeda, straga ili sa strane, može biti na nekoliko metara udaljenosti, a možete se naći u talačkoj situaciji gdje vam cijev pištolja ostavlja okrugli trag na sljepoočnici dok vas napadač čvrsto pridržava s leđa. Možete se naći u takvoj situaciji u jako uskom prostoru gdje ste fizički ograničeni za različite manevre ili bijeg, a isto tako se možete naći pred cijevi čekajući noćni tramvaj na slabo osvjetljenoj stanici ili usred dana na prometnoj cesti. Postoje brojni scenariji, ali za svaki je pravilo da ih morate dugo trenirati da bi naučili pravilno reagirati. To je ono što Krav Maga sustav nudi, znanje i trening. Iako obje radnje proizlaze praktički iz istog pokreta, ipak nije isto naučiti udarati direktom i napraviti deflekciju i kontrolu kod prijetnje pištoljem. Svaka od situacija ima svoje zahtjeve i zakonitosti. Kod active shooter scenarija, neovisno radi li se o otvorenom ili zatvorenom prostoru, prije izvođenja tehnike prvo donosite odluku o bijegu, skrivanju ili reakciji. Tehnika je sekundarna i dolazi do izražaja tek ako je reakcija situacijski neizbježna. U CQB scenarijima osim spremnosti na izvođenje tehnike, a da naglasimo da će ona ovdje biti iznimno nepredvidljiva zbog ponašanja napadača, morate se znati taktički kretati kroz prostor, te istovremeno donositi brojne manje odluke putem.

Kako smo rekli, za svaku od mnogih mogućih situacija postoje različiti vanjski faktori koje treba nadvladati. Da bi to postigli, potrebno je uzeti u obzir i unutarnje faktore koji vam mogu biti prednost ili nedostatak. Razlika između te dvije krajnosti skriva se u treningu.

 

Response Weekend Zagreb, 17.-19.11.2017.

informacije