Datum objave: 04.01.2016

Trening-seminar se u uskim prostorima odvio za vikend. Visoko rangirani hrvatski Krav Maga instruktori i stručni suradnici, pružili su polaznicima iskustvo različitih situacija napada u vlastitom domu i zatvorenim prostorima. 

  • Što učiniti kada te napadač dočeka iza zida?
  • Kako se ponašati kada vas usred noći probudi zvuk provale u susjednoj prostoriji?
  • Što ako je napadač naoružan?
  • Kako zaštititi bližnje ili zadržati napadača do dolaska policije?
  • Kako se kretati dok pretražujete prostor s oružjem ili bez njega?
  • Do kuda seže pravna granica samoobrane u vlastitom domu?

Dok su polaznici upijali svaki trenutak novog znanja, na sve su to spremno odgovorili hrvatski instruktori. Trening-seminar je protekao uistinu borbeno. Bilo je znoja, prašine, rušenja na pod, realnih simulacija napada i tehnika koje niti kamera zbog brzine nije uspjela uhvatiti. Uz energični trening i zagrijanu atmosferu, mnogi su polaznici dočekali i zalazak sunca. A onda? Tek onda je krenula zabava... Dvije-tri lampice tek toliko su osvjetljavale intruktora dok demonstrira tehniku. Oči k'o u mačke - priviknute na mrak, a napadači iza svakog ugla spremni napasti partnere...

Kao da su se s mrakom brzina, agresija i osjećaj za stvarnost povećala za stupanj više.

„Bilo je dosta novih stvari za mene, nisam znala što očekivati s obzirom na svoje predznanje, no seminar je bio super, sigurno će pomoći u daljnjim treninzima. Koliko sam pod dojmom, govori i činjenica da sam svojima prepričavala cijeli dan što se sve dogodilo i što smo naučili.“ - priznala nam je Martina iz Zagreba. Svojim je primjerom pokazala da su odlučno i borbeno na trening-seminar krenule i cure koje treniraju svega nekoliko tjedana.

Na trening-seminaru je bilo sudionika različitih iskustava, predznanja, dobi, spola i fizičke spreme. Dok su neki susreli Krav Maga prvi put ili su pristupili trening-seminaru nakon nekoliko tjedana treniranja, Zlatan iz Zaprešića sudjelovao je i na ovom seminaru kao i na mnogim prethodno održanima u Hrvatskoj te potvrđuje specifičnost svakog tematskog seminara iznova: „Treniram već 8 godina, a ovaj je seminar bio kao i svaki prethodni - odlična i profesionalna edukacija.“ No nije samo sudjelovao Zagreb s okolicom, nego su se pridružile ekipe iz Slovenije, Istre, Rijeke, Osijeka, BiH i dr. U pauzi od borbe i akcije upitali smo i snažne Osječane što bi izdvojili od ovog iskustva: „Zadovoljna sam kombinacijom stres vježbi i Krav Maga tehnika, usavršavanjem dosadašnjeg znanja i novim iskustvima. I naravno, tu je druženje!“  (Melita, Osijek)

Osim Krav Maga tehnika u jedinstvenim uvjetima, polaznici su imali i posebno iskustvo osnova rukovanja oružjem i pretraživanja prostora uz korištenje oružja i ograničeno svjetlo: „Posebno me oduševio dio trening-seminara s upoznavanjem vatrenog oružja, opće obrane od njega i traženje mete pod naletom adrenalina.“ (Leonard, Zagreb)

„Korisne tehnike. Cijela tema trening-seminara je svakako korisna. Ipak najzabavniji dio je pretraga prostora i pucanje jer to nemamo priliku probati na svakom treningu.“ (Zoran, Zagreb)

Uz prikupljene izjave dobili smo jednoglasnu odluku: zabavnoedukativnonovo iskustvo, specifično i vrijedno dolaska, a to nam je za kraj potvrdila i Tatjana (SLO) koja je doputovala uz ekipu Krav Maga Extreme centra u Rijeci: „Jako poučno. Prvi put sam radila s pištoljem. Prijatni su instruktori, bilo je odlično!“

A što donosi novi trening-seminar u organizaciji Krav Maga Hrvatske i koja mu je tematika? Saznat ćete uskoro...

Irena Hranjec, instruktorica Krav Maga centar Zagreb

Pročitaj i:

ABCeda nasilja

Response weekend

Military survival krav maga camp