Datum objave: 03.12.2015

Nasilje nad ženama redovito prolazi nezamijećeno, a češće se događa nego što bismo htjeli priznati. Jeste li znali da se u Hrvatskoj svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama? Znate li koji je povod tomu? Jeste li znali da statistika MUP-a pokazuje da je svaka treća žena u Hrvatskoj izložena fizičkom nasilju, da je godišnje 22 - 45 žena usmrćeno. U polovici tih slučajeva nasilnici su žrtvini partneri? Statistički gledano, u posljednjih 10 godina taj trend neznatno varira. Pitamo se:

Jesmo li zaista društvo u kojem se o nasilju nad ženama samo govori, a  istovremeno ništa ne  poduzima da  bi  se  istrijebio  taj  problem?

Jeste li znali da se 25. studenog u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama? Dominikanska Republika, otočna država u sklopu Kariba, 1960. je godina i bliži se kraj vladavine diktatora Rafaela Trujilla. Sestre Mirabal uključene su u politički pokret protiv diktatorskog režima. Priča govori da je jedna od sestara odbila Trujillovo udvaranje, zbog čega joj je onemogućeno bavljenje pravom, iako je završila fakultet. Okupljene u aktivističku grupu zalagale su se za jačanje feminističkog pokreta te su izdavale pamflete kojima su upozoravale na nezakonitost vladavine i brojne žrtve režima. Nazvale su se Las Mariposas (Leptiri). Zajedno sa svojim supruzima, više su puta uhićene i time izazvale interes međunarodne zajednice. Njihova je borba naglo završena 25. studenog 1960. godine. Zaustavljene su na povratku iz posjeta zatočenim supruzima, izvučene iz automobila, nasmrt pretučene i vraćene u automobil koji je gurnut u provaliju kako bi se slučaj prikazao nesrećom. Kasnije se saznalo da su napadači bili diktatorovi najbliži pomoćnici i vjeruje se da ga je naredio upravo Trujillo.

Ujedinjeni su narodi (UN) 39 godina poslije toga službeno donijeli rezoluciju prema kojoj se dan njihove smrti obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ideja je da se podigne svjesnost o činjenici da su diljem svijeta žene izložene raznim oblicima nasilja, od silovanja, preko obiteljskog nasilja, do drugih oblika koji ne moraju nužno biti fizičke prirode. Također se naglašava kako ovakvi oblici nasilja prečesto nisu dovoljno naglašeni te da im je raspon nepoznat. Odnosno, žene iz straha često prešućuju da su bile žrtve nasilja. Pravi uzrok tomu ne možemo znati, ali postoje jasne naznake da se može raditi o bilo kojem od sljedećih razloga: 

 • strah od počinitelja
 • strah da im nitko neće vjerovati
 • strah da će ih se kriviti za uzrok počinjenja takvog djela
 • sram
 • osjećaj krivnje i odgovornosti
 • poznavanje počinitelja (to znatno otežava i smanjuje mogućnost prijave)
 • nepovjerenje u društvo i institucije...
 • Koji god razlog bio, nasilje nad slabijim nema opravdanja!

Krav Maga Hrvatska svake se godine aktivno uključuje u borbu protiv nasilja nad ženama.

Borba je to:

 • da damo glas svakom vapaju upomoć koji je utihnuo
 • za svako novo jutro u koje se žena probudi sigurna i sretna
 • za sigurnost onih koji se ne mogu obraniti jer su slabiji ili su odustali jer više nemaju snage za borbu
 • protiv svake suze i osjećaja boli kroz koju žrtva prolazi
 • protiv nasilja nad ženama

Svake je godine trening-seminar sve veći. Vode ga najiskusniji hrvatski instruktori uz pomoć brojnih kolega i kolegica koji pomažu sudionicama prilikom treninga.