Datum objave: 06.09.2021

Kada pogledamo "svijet odraslih" možemo reći da je jedna od najtraženijih odlika imati dobre komunikacijske vještine.
Neovisno je li riječ o poslovnim prilikama ili razvoju dobrih međuljudskih odnosa s prijateljima, kolegama i generalno okolinom..

Upravo te komunikacije vještine razvijaju se već od najranije dobi. 
Dijete već od rođenja pokušava komunicirati s okolinom izražavajući svoje osnovne potrebe, a kroz vrijeme odrastanja ta se komunikacija razvija u korištenje riječi i izražavanje svojih potreba, emocija, sposobnosti i radoznalosti.
Komunikacija nije lagan zadatak.
Kroz nju dijete upoznaje svijet, uspostavlja odnose s okolinom, traži pomoć, izražava ideje i nova znanja, poziva prijatelje na igru, traži odgovore i postavlja pitanja,a benefiti dobre komunikacije protežu se na sva područja života.

Zašto djeca vježbaju verbalne vještine kroz Krav Maga trening?

Da bi se dijete uspješno razvijalo kroz odgoj je potrebno i razviti uspješnu komunikaciju. To prije svega uključuje prepoznavanje i razvijanje vlastitih emocija i misli, zatim i interpretaciju okoline, a u Krav Maga svijetu pomaže nam i spriječiti konflikte. 

  • da razviju samopouzdanje: kroz trening djeca koriste glas kako bi poboljšala svoje samopouzdanje.
    Jedna od najčešćih vježbi koja uključuje tu svrhu je "vojničko brojanje".
    Kroz vojničko brojanje sramežljiva djeca dobivaju priliku biti "generali" i tako stati pred svoju grupu bez straha te razvijati snagu svojeg vokala. Dok se grupa tek upoznaje tu ulogu može započeti instruktor, a zatim malo po malo preuzimaju djeca.
    Kroz ovu vježbu djeca stječu iskustvo govora pred ljudima bez srama, bez iskustva ismijavanja ili kritika te dobivaju priliku pokazati sebe uz timsku podršku.
     
  • da se integriraju u društvo:  vježbanjem verbalnih vještina razvijamo i socijalni segment jer djeca uče uspješno interpretirati ponašanje drugih. Boljom komunikacijom ostvaruju i bolje društvene odnose, osjećaju prihvaćanje i stvaraju prijateljstva.
    Jedna od takvih vježbi je i igra "baze". Djeca imaju svoju timsku bazu, a cilj je napuniti je s većom količinom predmeta nego suparnički tim. Ova vježba ima nekoliko varijacija koje se prilagođavaju u odnosu na dobnu skupinu polaznika. 
    Međutim, "punjenje baze" neće biti uspješno ukoliko djeca ne iskomuniciraju svoju taktiku tijekom igre. Tako se osim komunikacije, razvija i osjećaj pripadnosti vlastitom timu te se zajedno dijele osjećaji nakon ishoda igre.
     
  • da nauče donositi odluke i preuzimati inicijativu: neka djeca bez problema preuzimaju inicijativu, dok se druga teško odluče na vodeću ulogu u timu. I to je sasvim u redu. Međutim, postoje situacije kada moramo preuzeti ulogu "vodstva" kako bi spasili sebe ili bližnje, tj. donijeli pravu odluku u pravom trenutku.
    Jedna od takvih vježbi je i "igra evakuacije". Djeca kroz igru, u neopterećenoj atmosferi, uče protokole evakuacije u slučaju izvanrednih okolnosti poput prirodnih katastrofa ili sličnih hitnih situacija. Igra izgleda tako da naizmjence svako pojedino dijete dobiva zadatak dati "naredbu" za evakuaciju kroz koju vježbaju davanje kratkih, jasnih i izravnih informacija te jasno komuniciranje prema okolini. 
     
  • da se nauče zauzeti za sebe: na kraju, jedan od najbitnijih segmenata koje razvijamo kroz Krav Maga trening je i zauzimanje za vlastitu sigurnost te sigurnost bližnjih.
    Kada je riječ o konfliktu u nastanku, glas ima iznimno bitnu ulogu. 
    Smirenim, odvažnim i jasnim glasom možemo doprinijeti spriječavanju da konflikt pređe u fizički napad, dok jakim glasom poput dozivanja u pomoć ili izdavanjem jasnih naredbi možemo doprinijeti samoobrani u slučaju kada je napad već eskalirao.
    Jedna od vježbi koju djeca kroz trening usvajaju je korištenje "afirmativnih naredbi" uz samoobranu. Afirmativne riječi imat će veći učinak na napadača, proizvesti ometanje te doprinijeti privlačenju pažnje i pozivu u pomoć.

Osim navedenih razloga, roditelji nam često daju povratne informacije da su djeca nakon treninga postala uspješnija i na drugim područjima života, poput boljih rezultata na usmenim ispitima u školi i sl. 
Komunikacija je osnovna potreba svakog čovjeka, ali nije nimalo lak zadatak te ju trebamo razvijati i usmjeravati već od rane dobi. 
Prednost Krav Maga sustava je što svaki od najbitnijih ciljeva odgoja, djeca prolaze kroz zabavu i neopterećenu atmosferu. 
Takav način rada sve se više sviđa i odraslima, pa se i mi nerijetko upustimo u dječje igre i barem u dvorani, vratimo godine unazad. 

 

Autorica: Irena Isomura instruktorica, Expert 1