Krav Maga trening za djecu Datum objave: 30.07.2019

Pravilan razvoj djeteta postiže se svakodnevnim radom koji je usmjeren na jačanje djetetova samopouzdanja, discipline, sreće i zajedništva, a na zabavan način i kroz razne igre.

 

1. Fokus 

Krav Maga trening pomaže djeci da poboljšaju svoj fokus. Vrijeme provedeno u usmjeravanju pozornosti na jedan zadatak, vrijeme je u kojem dijete razvija vještinu fokusiranja. U kasnijoj fazi razvoja djeteta, ta vještina može činiti razliku između uspjeha i neuspjeha u raznim životnim zadaćama. 

2. Zabava  

Trening mora biti edukativan, ali svakako i zabavan. Naravno i trening za odrasle mora sadržavati određenu dozu zabave, ali djeca i najozbiljnije stvari bolje usvajaju kroz igru. Ako pogledamo Krav Maga trening za djecu, onda možemo vidjeti da djeca sve motoričke i tehničke zadatke uče kroz razne igre. Te igre za cilj imaju razviti razumijevanje djeteta za pojedini segment treninga. Odgovoriti djeci na pitanje ZAŠTO radimo nešto, a ne samo KAKO radimo ključno je u motoričkom i mentalnom razvoju djeteta

3. Samopouzdanje  

Na Krav Maga treninzima za djecu, djeca uče da medalja ili diploma nije krajnji cilj. Sam trening je usmjeren prema tome da djeca uče da je neuspjeh sastavni dio života. Dijete u svakoj situaciji može ili uspjeti ili ne uspjeti. Odnos prema neuspjehu je ono što čini razliku. Nama je bitno naučiti dijete da ne mora biti nužno bolje od drugog djeteta u pojedinoj vježbi, nego da bude bolje nego što je bilo jučer. Dijete se kroz trening ne natječe samo s drugom djecom, nego i sa samim sobom i ako u tom segmentu izađe kao pobjednik, to će mu pomoći da bolje razumije smisao treninga i života općenito. Takav pristup djeci razvija samopouzdanje na zdravim temeljima i pomaže djetetu da bolje razumije sebe i svoje mogućnosti te da nauči s kojim alatima može unaprijediti sebe. 

4. Disciplina 

Disciplina, odnosno samodisciplina, ključan je preduvjet za uspjeh u bilo kojem aspektu života. Dijete se često nađe u situaciji da bi radije bilo negdje drugdje, radeći nešto drugo, umjesto onoga što se od njega trenutno traži. Još su češće situacije kad nije moguće promijeniti situaciju, već je potrebno prilagoditi se što je bolje moguće, bilo da je riječ o boravku u školi, učenju ili kakvim drugim zadacima. Ako uspijemo ,,kontrolirati" sebe, onda ćemo puno lakše kontrolirati i situacije u kojima se nađemo. Zato su djeci potrebni uzori koji će im davati svoje primjere i poučavati ih kako izgraditi što jaču (samo)disciplinu.  

5. Osjećaj za zajedništvo 

U dvorani ne postoje bogati i siromašni, brzi i spori, jaki i slabi. Grupa je jaka koliko je jaka (i) najslabija karika. Ako postoji najslabija karika, zadatak cijele grupe je da joj pomogne da postane jača. Naravno, to ne znači, da ako je netko bolji u nečemu, da se mora spustiti na razinu onoga tko je možda manje dobar u tom segmentu. Naprotiv, to znači da spretnije dijete ima obavezu tu svoju sposobnost iskoristiti da pomogne drugima. Na primjer, dijete koje je motorički bolje od drugog djeteta, pomoći mu da on bude bolji u pojedinoj vježbi, a za uzvrat će netko pomoći njemu u nekom drugom polju koje mu slabije ide. To bismo mogli usporediti i s učenjem matematike: ako nekome ne ide matematika i ima loše ocijene, to postaje problem grupe i netko iz grupe kome matematika ide dobro, će mu pomoći da ju savlada. Svatko ima nešto u čemu je bolji i nešto u čemu nije, i bitno je da djeca razvijaju taj osjećaj za zajedništvo i da pomažu jedni drugima

Na kraju, možemo zaključiti da su za pravilan razvoj djeteta bitni, obitelj, škola, prijatelji i trening i svatko od nas mora dati svoj maksimum, da bi sutra imali bolju budućnost, a djeca jesu naša budućnost.  

Autor: Marijan Škiljić, glavni instruktor
Krav Maga Hrvatska

Želim probni trening


Pročitaj i:

Programi za djecu od 5 do 15 god

Krav Maga English program

.