Datum objave: 20.05.2017

Roditelji koji razmišljaju o upisu djeteta na borilačku vještinu nailaze na razna pitanja. Stvaraju li treninzi nasilnički mentalitet i ponašanje? Ako dijete uči udarce i borbu, onda će to nepromišljeno iskoristiti i postati nasilnik!? Je li taj strah opravdan?

Svi koji su upoznati s borilačkim vještinama i sportovima te sportskim načinom života znaju da treninzi donose toleranciju i disciplinu u ponašanje i život djece, ali i troše višak (često negativne) energije. Što to znači? Primjenit ćemo tematiku takvog straha na Krav Maga treninge:

OVISNO O ODGOJU I KARAKTERU 

Ukoliko je dijete mirnog karaktera i odgojeno na nenasilje, najčešće nema potrebe za nasilničkim ponašanjem, stoga je daljnjim rastom na treninzima sposobno razumjeti razliku između samoobrane i poticanja nasilja. Toj će djeci pedagoški pristup naših instruktora te rad na toleranciji i disciplini osigurati pravilno usmjerenje viška energije i upoznavanja samoobrane. No, ukoliko je dijete otprije imalo tendenciju za nasilničko ponašanje, ovakav oblik treninga tomu ne mora nužno ni pomoći ni odmoći - sve dok se stručnim savjetovanjem i usmjerenjem djeteta ne otkriju stvarni uzroci takvog ponašanja.

Jednostavnije rečeno: nikomu vrata treninga nisu zatvorena. To je mjesto specifičnog usmjerenja na temu samoobrane. Ukoliko vaše dijete pokazuje znakove nasilničkog ponašanja, bilo bi dobro ne ignorirati taj problem pa ga upisati negdje da se „ispuca“. Uz stručno savjetovanje i nadzor može se pronaći uzrok problema prije nego eskalira. Upis na borilačke vještine nije zabranjen, ali možda bi ga bilo dobro odgoditi, do prave prilike. Nasilničko ponašanje djece ima različite uzroke. (Ovu široku temu ostavit ćemo ipak za neku drugu priliku.) Bitno je shvatiti te razloge i njihovu dubinu.

OVISNO O INSTRUKTORU

Ovime ne želim reći da o instruktoru ovisi hoće li dijete postati nasilno ili ne. Taj je problem djelomično opisan u prethodnom odlomku. O instruktoru ovisi daljnji razvoj nenasilne djece. Djeca uče iz primjera. Prvi primjer su uvijek roditelji i okolina u kojoj se djeca nalaze od najranije dobi. Kad već dođu na treninge, onda primjer / uzor postaje instruktor. Poštovanje, korektan odnos i „brižni autoritet“ donose najbolji primjer djeci. Izazov u izgradnji takvog tima donose također i djeca koja su nenasilna, ali sa specifičnim karakterom ili poteškoćama u ponašanju. Takve poteškoće treba razlikovati od nasilnika, rad s tom djecom jest izazov, ali to je dinamika profesije koju prihvaćamo. Kakvog god da su polaznici karaktera i sposobnosti, sva se djeca na treningu prije svega trebaju OSJEĆATI SIGURNO. Instruktorima je trajni izazov stvoriti okružje puno iskrenog prihvaćanja, a u tome su najčešće uspješni. Ovdje moramo shvatiti da zbog različitosti djece i ovisno o njihovoj dobi, doduše rijetko, mogu nastati konflikti unutar grupe, poput svađa izvan dvorane ili privatno, no trening je mjesto nulte tolerancije na nasilje i s razlogom je riječ o S-A-M-O-O-B-R-A-N-I. To uključuje i osiguranje da će dijete u dvorani biti sigurno i zaštićeno od stresnih situacija te da će mu se pružiti da se tako i osjeća.

Prema navedenom, strahovi koji se mogu javiti kada roditelji razmišljaju o upisima, nikako ne mogu biti opravdani. Učenje udaraca i tehnika samoobrane ne može uzrokovati ideju nasilja, niti će dijete napasti nekoga ako to prethodno nije planiralo. Treniranje može potaknuti razumijevanje, disciplinu i spremnost na prihvaćanje svojih vršnjaka u njihovim različitostima. Uz puku toleranciju razvija se osjećaj za pomaganje drugima i podršku onima koji su suočeni s nasiljem. Dvorana i trening mjesto su nulte tolerancije na bilo kakve oblike zlostavljanja – svako bi se dijete u dvorani trebalo osjećati sigurno. To je naš izazov i naša kontinuirana misija. Mi radimo s Vašom djecom, Vi ste ti koji povjeravate sigurnost i odgoj svoje djece na nenasilje u naše ruke. No, na koncu priče, to su i dalje Vaša djeca, sa svim svojim manama i vrlinama. Breme odgoja uvijek je prvo na roditeljima, a naš posao je da odradimo najbolje što možemo s onim što dobijemo.

Autorica: Irena Isomura, instruktorica Krav Maga Hrvatska