Imi Lichtenfeld Datum objave: 13.07.2017

Imi (Imrich) Sde-Or (Lichtenfeld)

Imi Lichtenfeld osnivač je Krav Maga. Rođen je 1910. u Budimpešti, a odrastao je u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke. Glavni uzor tijekom odrastanja bio mu je otac, Samuel Lichtenfeld. Od svoje 13. godine, Samuel je bio uključen u putujući cirkus, hrvanje i dizanje utega, a sav taj interes za sport prenio je na Imija. Nakon 20 godina, Samuel se priključio Slovačkoj policiji, gdje je dostigao titulu glavnog istražitelja. Na tom položaju, bio je trener samoobrane i učio je svoje ljude kako prevladati nasilni napad, a i taj se njegova strast prenijela na Imija. Trening u nekoliko disciplina donio je 19-godišnjem talentiranom Imiju (1929.) titulu međunarodnog prvaka u gimnastici, hrvanju i boksu. Do 1939. bio je članom slovačkog hrvačkog tima i smatrali su ga vrhunskim sportašem u njegovoj kategoriji.

Počeci Krav Maga

Polovicom tridesetih, diljem Europe promijenila se politička situacija jer je ojačao fašistički i antisemitski pokret. Imi je postao neformalni vođa mladih Židova, ljudi koji su iz miljea boksača, hrvanja i dizanja utega, a borili su se za zaštitu židovske četvrti u Bratislavi koje su napadale antisemitske bande. Tijekom četiri godine, Imi i njegovi prijatelji sudjelovali su u brojnim nasilnim sukobima protiv antisemitskih napadača. Na tim ulicama rađali su se počeci Krav Maga.

Četrdesete godine 20. stoljeća

Godine 1940. Imi je napustio Europu jer je nacizam dominirao Europom. Gotovo je dvije godine bježao prema Palestini (kasnije Izraelu). Tijekom tog putovanja, obolio je od ozbiljne infekcije. Oporavio se od toga i služio u Češkoj legiji, pod britanskim vodstvom tijekom Drugog svjetskog rata. Otpušten je 1942. godine, podnio je zahtjev za ulazak u Palestinu.

Vojna Krav Maga

Prijatelji su pomogli Imiju da uđe u grupu otpora Hagana, a onda su ga predstavili generalu Itzchaku Sadehu, vođi Hagane. Imi je zbog svog talenta u borbi prsa u prsa počeo voditi treninge članovima Hagane. Bio je trener u nekoliko elitnih jedinica - Hagana i Palmach (udarna sila Hagane i preteča specijalnih jedinica IDF-a), u pomorskoj komandnoj jedinici, Pal-yam, kao i nekoliko policijskih grupa.

Kad je 1948. proglašena država Izrael, onda je nastala i grupa Israel Defense Forces. Imi je postao glavni instruktor za kondicijsku pripremu i Krav Maga u School of Combat Fitness. Služio je u IDF-u (i u otporu) otprilike 20 godina, a u to vrijeme je razvio i usavršio svoje metode. Imi je bio osobni trener vrhunskim borcima izraelskih specijalnih jedinica, odgojio je mnoge kvalitetne generacije Krav Maga instruktora, a za to je dobio priznanje mnogih izraelskih viših zapovjednika.

Trebamo imati na umu da su Imijeve Krav Maga metode, trebale ispunjavati različite zahtjeve IDF-a. Postojala je potreba za laganim učenjem i brzom primjenom kako bi vojnik, bio on službenik u uredu ili elitni borac, mogao održati potrebnu učinkovitost nakon najkraćeg mogućeg treninga. Bilo je važno da vojnik zadrži razinu stručnosti uz minimalno ispravljanje i praksu. Još je bilo važnije da se tehnike samoobrane i borbe mogu spremno primijeniti pod najvišom razinom stresa.

Civilna Krav Maga

Imi je 1964. otišao u mirovinu od svojih aktivnih dužnosti, a tada je počeo s prilagodbom Krav Maga prema potrebama civilnog stanovništva. Otvorena su dva centra, u Tel-Avivu i Netanyji. Metode su bile prilagođene svima - muškarcima, ženema, dječacima, djevojčicama - koji su bilo htjeli spasiti svoj ili tuđi život bilo preživjeti napad sa što manje štete. 

Oprema za trening

Imi je započeo obuku u vojnim cipelama i hlačama. Kako je tekla obuka, a on je istraživao borilačke vještine, onda je prihvatio uniformu i pojaseve iz džuda. Imi je sav KM materijal koji je imao u to vrijeme podijelio na stupnjeve i pripojio ih odgovarajućoj boji pojasa. Na počecima, kurikulum je bio štur, pun vojničkih i policijskih tehnika koje su odgovarale 60-ima u Izraelu. Eyal i ostali napustili su ideju o uniformama i pojasevima, a i kurikulum se podijelio malo drukčije po stupnjevima.

Ratnik sa stilom

Eyal Yanilov postao je Imijeva desna ruka u ranim 80-ima. Mijenjao ga je na predavanjima instruktorima s visokim stupnjevima kad nije mogao predavati. Od sredine 80-ih Eyal je podučavao i civile i vojsku pa su obojica zajedno usklađivali KM s modernim vremenom i trenutnim potrebama. Godine 1987. Imi je proglasio Eyala vođom KM profesionalnog odbora, tj. glavnim Krav Maga instruktorom. Eyal je modificirao tehnike, kurikulum i razvio je KM kao sustav. Na kraju 80-ih i na početku 90-ih, a pod Imijevim nadzorom, Eyal je bio glavni za podučavanje novog kurikuluma (sada do Expert level 5 / peti stupanj, crni pojas) starijim instruktorima, onima s višim stupnjem. Do svoje smrti, 1998. godine, Imi je razvijao Krav Maga tehnike, koncepte i metode, a sad njegovu misiju nastavlja Eyal Yanilov.

Preuzeto s www.krav-maga.com.