Datum objave: 01.01.2023

Kada treniraš dulje razdoblje može se dogoditi faza kad su sve tehnike "već viđene" ili osjećaj da "stalno radimo isto". Zašto je baš to od iznimne važnosti za naš napredak?

Vještine primjenjive na brojne situacije

Već smo mnogo puta govorili o #openskills  tehnikama koje su baza naših treninga. To su osnovni pokreti, vježbe i tehnike koje nam pomažu da unaprijedimo svaku osnovnu i napredniju tehniku i taktiku.

To znači da ista kombinacija udaraca i kretanja, koje vježbamo kod npr.obrane od direkta, vrijedi i kod obrane od uboda nožem; i kod pokušaja hvata za majicu; i kod "običnog" guranja; i kod sparinga; i kod više napadača...

U svim ovim scenarijima primjenjujemo obranu i micanje s linije napada uz popratne kontra udarce.
Sve ove vježbe zapravo sadrže istu bazu pokreta, a naše tijelo pamti reakcije koje mora primijeniti.

"Već viđeno" vs. "najčešće doživljeno"

Apsolutno razumijemo da je jedan od razloga našeg treninga zabava, opuštanje i antistres, no ipak... primarni razlog je i vlastiti napredak.

Iako je Krav Maga trening dinamičan uz pregršt metoda i vježbi, može se dogoditi (osobito ako dugo treniraš) da su tehnike postale već viđene i da nemaš osjećaj napretka.

To nas podsjeća otprilike na onu scenu "Karate Kid-a" kad dječak ponavlja istu radnju iznova i iznova. 
Upravo tada kada sretneš već viđenu tehniku-tada se događa napredak i usavršavanje. 

S razlogom neke tehnike ponavljamo više puta od ostalih, a to je zato što te scenarije najčešće susrećemo u sukobu.
Instruktori ponekad dobiju informaciju da su polaznici doživjeli fizički napad. Po završetku ispričanih priča, možemo im pronaći jednu zajedničku rečenicu: "Nisam se sjetio/la baš cijele tehnike, ali sam odreagirao/la s osnovnom obranom i kontranapadom i uspjelo je!" 

U prijevodu: u stresu se sjetimo onoga što smo najviše puta ponovili. Tijelo pamti i reagira refleksno jer kada nastupi stres nemamo baš vremena za razmišljanje. 

Razine učenja 

Kada analiziramo faze prema kojima učimo, generalno ih možemo podijeliti ovako:

  1. Faza upoznavanja: to su trenuci kada prvi put vidimo tehniku i tek upoznajemo kontekst u kojem se događa, a učenje se svodi na usvajanje glavnih pokreta.
  2. Faza usavršavanja: u ovoj fazi učenja već možemo i sami primijetiti kada smo pogriješili u koracima tehnike. Sposobni smo sami sebe usmjeriti na bolji pokret, a tehnika je skoro 80% ispravno izvedena.
  3. Faza realizacije: treća faza nastupa kada je pokret već sjajno uvježban i sposobni smo realizirati tehniku kontinuirano i tehnički ispravno na zahtjev (npr. na Krav Maga testiranju odradimo sjajno traženu tehniku).
  4. Faza automatizacije: ovo je faza kada je svaki pokret izveden u savršenom ritmu i kontinuitetu, a tehnika je u potpunosti ispravna, no u isto vrijeme smo spremni donijeti automatsku odluku kada koju tehniku primjenjujemo.

Između prve tri faze nije toliko veliki odmak, no da bismo postigli četvrtu potrebno je puno više uloženog vremena i ponavljanja.

Zadnja faza je stadij prema kojem u konačnici težimo jer, ukoliko je uspješno savladana, na svaki izazov dajemo automatizirani i adekvatni odgovor bez zadrške i razmišljanja. 

Strpljenje i odlučnost za uspješan rezultat

Zaključno, mogli bismo reći da je za uspjeh potrebno vrijeme, odlučnost, ali i strpljenje, a ako sagledamo proces učenja u cjelovitom kontekstu, onda nas baš ponavljanje "već poznatih stvari" najviše raduje jer znači da smo korak bliže savršenstvu izvedbe.

 

Autorica: Irena Isomura, instruktorica Expert 1