Datum objave: 10.01.2022

U Krav Maga sustavu većina vježbi, posebno tehničko-taktičkih, izvodi se u paru odnosno u grupi, što nam pokazuje koliko je uloga partnera bitna.

Razlika između okolnosti na treningu i testiranju:

U redovnim treninzima partnera uglavnom možemo birati, što nas zadržava u zoni komfora koja je ponekad i dobra, posebno kad usvajamo nova znanja i vještine i treba nam tzv. “sterilno” okruženje kako što brže usvojili određeni pokret ili radnju.

Na testiranju je situacija malo drugačija i ispitivači ponekad mogu dodijeliti partnera kojeg možda tada prvi put vidimo. To nam svakako stvara dodatni stres, ali sama bit testiranja je da utvrdimo koliko dobro možemo funkcionirati pod određenom razinom stresa.

Uloga partnera na treningu i testiranju se pomalo razlikuje, jer nam partner na treningu pruža određenu razinu motivacije, daje nam feedback prilikom izvođenja tehnika te nam, ukoliko je iskusniji od nas, svojim savjetima može pomoći da brže napredujemo.
Kada smo na testiranju, i naš partner je na testiranju i on će se svakako potruditi da bude bolji od nas - što znači da postoji i određen stupanj kompetitivnosti između nas i partnera, kojeg na treningu uglavnom nema.
Isto tako ritam izvođenja tehnika na testiranju je puno viši, što znači da je i mogućnost pogreške puno veća, a to nam opet stvara dodatni stres.

Što ako mi na testiranju partner "ne odgovara"?

Uloga “dobrog” partnera na testiranju je da sve napade izvodi na pravilan i što realniji način, naravno sa prilagođenim intenzitetom i da nam ni na koji način ne pokušava “pomoći” tokom testiranja, kako bi mi mogli pokazati svoj maksimum u izvođenju tehnika.
Ukoliko je partner “loš” i ne odgovara nam iz bilo kojeg razloga, to će nam stvoriti dodatan stres i tražiti od nas prilagodbu nastaloj situaciji, a to nam itekako može pomoći u stvarnim situacijama jer će nam sposobnost adaptacije na neočekivane situacije biti na višem nivou.

Ponekad nakon testiranja, posebno polagači koji nisu zadovoljili kriterije za prolaz se žale na partnerovu izvedbu na testiranju, uglavnom na to da je partner bio “premekan” ili “preagresivan”, odnosno da mu napadi nisu bili adekvatni, pa da je iz tog razloga njihova izvedba bila loša. Ono što mi kao ispitivači možemo naglasiti je da nikada nećemo upisati negativne bodove za određenu izvedbu, a da nismo uzeli u obzir izvedbu partnera, odnosno način na koji je partner izveo određeni napad. Upravo zato testiranje je prilika da pokažeš svoje sposobnosti, neovisno o okolnostima u kojima se nalaziš.

 

KRAV MAGA TESTIRANJE

Krav Maga team