Datum objave: 11.06.2020

Vrijeme čitanja: 1 min

CQB/CQC (eng. close quarters battle ili close quarters combat) je koncept koji se zasniva se na taktičkom pristupu bliskoj borbi 'hand-to-hand combat' ili oružjem kratkog dometa u skučenim, zatvorenim i nepredvidivim uvjetima. CQB najčešće koristimo kad govorimo o vojno-policijskim specijalnim timovima, ali on ima i dosta šire značenje.

Što se specijalnih timova tiče kad je o CQB-u riječ, naglašavamo tri stvari:

  • Iznenađenje,
  • Brzina,
  • Agresivnost akcije,

a za cilj imaju postizanje potpune dominacije nad neprijateljem, kako fizičke tako i psihološke.

Borba u bliskim, malim i skučenim prostorima, definira radnje malih, dobro opremljenih i obučenih timova koji metodičkim upadom, uključujući ove tri komponente, zauzimaju objekte i prostorije, uspostavljaju kontrolu nad osobama unutar njih te kirurški precizno neutraliziraju prijetnje.

Takav koncept borbe vrlo je učinkovit i primjenjiv, ne samo za S.W.A.T timove nego i za civile koji bi se našli u situaciji samoobrane u zatvorenom i skučenom prostoru, makar se radilo o vlastitom stanu.

 Krav Maga je sustav bliske borbe kojim se služi većina najboljih specijalnih postrojbi svijeta, nastala za potrebe Izraelskih obrambenih snaga, dokazana u borbi u najtežim situacijama. I sam naziv preveden s hebrejskog znači "bliska borba".

 

autor: Nikola Perić, instruktor Krav Maga Hrvatska

 

Pogledaj i:

Integracija urbane i bliske borbe

KM trening u IDF-u