Datum objave: 24.01.2023

Bol u mišićima ili "muskulfiber" kako ga u žargonu zovemo, je česta pojava nakon intenzivne tjelovježbe na koju nismo navikli. Uobičajeno možeš osjetiti bol između 24 i 48h nakon vježbanja, a ponekad može trajati i par dana.

Nekoliko je teorija o nastanku boli u mišićima:
Jedna je da je bol rezultat mikrotrauma na mišićnim vlaknima zbog opterećenja vježbanjem, a te "traume" ostavljaju osjećaj upale i grča u mišićima. Druga govori o akumulaciji mliječne kiseline u mišićima koja se događa kada radimo u anaerobnom režimu vježbanja.

Neovisno o uzroku, bol u mišićima može biti poprilično neugodna, osobito ako ograničava naše kretanje.

Nekoliko stvari koje možeš napraviti da umanjiš bol: 

  1. ISTEZANJE i KRETANJE:
    istezanje te kretanje laganog intenziteta poput šetnje, pomaže cirkulaciji krvi i bržem oporavku inflamacije.
     
  2. ROLLER:
    Masažni roller ili npr teniska loptica mogu pomoći razbiti čvorove u mišićima, a laganim pritiskom imaju učinak masaže.
     
  3. TOPLINA:
    Jedan od načina kako možemo umanjiti bol je i terapija toplinom. Postoje razni gelovi koji zagrijavaju mišić, ali sjajna je opcija i topla kupka ili jednostavno zagrijani ručnik.
     
  4. HIDRATACIJA:
    Dovoljno sna i hidratacije pomažu tijelu u procesu zacijeljenja i smanjenja upalnih procesa.

 

Ponegdje možemo čuti savjet o uzimanju analgetika kako bismo smanjili bol, no uporaba lijekova u 99% slučajeva zaista nije potrebna, a tijelo može i samostalno odraditi zacijeljenje. S obzirom da se "muskulfiber" može događati češće kada podižemo ljestvicu svog napretka, medikamenti nisu sjajno rješenje za učestalo korištenje.

Zaključno, kao i kod svake prilagodbe na nove i teže načine vježbanja, potrebno je strpljenje i vrijeme. Važno je da nas privremena bol ne demotivira i da se nastavimo lagano kretati prema svojim mogućnostima. 

Krav Maga team.