Datum objave: 06.10.2023

Ako se osjećaš bespomoćno u sparingu vrlo vjerojatno razlog tome je negativan balans. A zašto dolazi do negativnog balansa i kako to možeš riješiti pročitaj u nastavku ovog članka:

Prije nego što prođemo kroz tehnike i taktike sparinga važno je razumjeti zašto dolazi do tog negativnog balansa. Možda pretpostavljaš da je točan odgovor – strah. No nije uvijek to razlog jer svi se mi bojimo primiti udarac, ali samo neki od nas imaju rješenja kako to zaobići.

Rješenja za negativan balans

Kako bi imali zabavan i ugodan sparing bez negativnog balansa, trebamo primijeniti ove tehnike i taktike:

  1. Razumijevanje kretnje kroz dva principa:
    • klackalica koja predstavlja dinamičnu kretnju s naglim promjenama smjera i pomicanjem cijelog tijela u prostoru
    • kretnja korak po korak u kojoj koristimo ofenzivno-defenzivan pristup
       
  2. Smjer kretnje - ili poznatije u našem sustavu „star drill“ jer imamo ukupno osam smjerova u kojima se možemo kretati. U ovoj fazi nam razumijevanje principa iz prethodne faze jako puno znače jer imamo konkretne alate s kojima se pomičemo u prostoru.
     
  3. Udaračka tehnika: sama biomehanika i geometrija naših udaraca je važna jer tako trošimo optimalnu razinu energije, a generiramo maksimalnu silu. Osim tehničkog aspekta u ovoj fazi je važna kreativnost udaračkih kombinacija i sposobnost prepoznavanja koji udarci idu u kojem trenutku.
     
  4. Iskustvo: Potrebno je dosta treninga i "štelanja" kako mi to zovemo u dvorani da bi pronašli svoj stil borbe, ali da bi to mogli ostvariti potrebno je naučiti razne tehnike i taktike koje kasnije krojimo prema sebi.


P.S. Kada uspiješ pohvatat ova četiri koraka možeš dodati i peti korak, a to je igranje s ritmom i tajmingom kroz "fejkove", promjenu dinamike i visine.

Važno je da sparing bude opušten i zaigran kako bi mogli maksimalno naučiti i isprobati razne tehnike i taktike. A povremeno, naravno uz prethodni dogovor s partnerom malo i pojačati tempo da isprobaš kako djeluješ pod stresom.

Autor: Marijan Škiljić, Krav Maga instruktor


Ako te zanima program Fight Academy koji održava Marijan klikni na:

fight academy