Datum objave: 07.02.2023

Kada pričamo o fizičkom konfliktu moramo razumjeti timeline, odnosno redoslijed događaja koji se događaju za vrijeme trajanja konflikta jer svaka situacija ima svoj početak, rasplet i kraj. No, što to točno znači i koje su osnovne faze prema kojima možemo okarakterizirati konfliktnu situaciju.

1. Faza - PROCJENA SITUACIJE

U ovome trenutku analiziramo našu okolinu i sve što se oko nas nalazi kako bi mogli procijeniti razinu opasnosti u kojoj se nalazimo, odnosno kako bi naš odgovor na konflikt u nastanku bio adekvatan.

2. Faza - PREVENCIJA pokušaj deeskalacije konflikta

Vrlo važan trenutak u konfliktu jer u ovoj fazi još uvijek možemo izbjeći fizički sukob sa svojim verbalnim i neverbalnim vještinama kroz smirivanje sukoba i deeskalaciju problema u nastanku. Što bi nam u konačnici trebao biti i cilj jer fizički obračun nije najbolje rješenje za nikoga.

3. Faza SUKOB – upotreba samoobrane

Ako smo procijenili da smo fizički ugroženi jer konflikt postaje sve agresivniji u ovoj se fazi okrećemo tehnikama samoobrane te pokušavamo iskontrolirati situaciju kako bi spriječili konflikt i osigurali sve sudionike konflikta koji mogu biti direktno ili indirektno uključeni kao dio okoline.

4. Faza - SKENIRANJE okoline

Nakon što smo bili primorani koristiti tehnike samoobrane važno je da cijelu situaciju sigurno privedemo kraju, a to radimo pomoću skeniranja okoline iz nekoliko razloga: želimo provjeriti da nema više napadača, tražimo opcije za bijeg, ako procijenimo da opasnost još postoji možemo pronaći pričuvna sredstva ili želimo naše bližnje maknuti s mjesta gdje se dogodio konflikt.

5. Faza - UDALJAVANJE od opasnosti

Kada smo konflikt priveli kraju važno je udaljiti se od opasnosti kako bi mogli provjeriti svoje tjelesno stanje u smislu ozljeda i ako je potrebno pozvati pomoć za sebe ili druge.

U konačnici svaka situacija zahtjeva brzo donošenje odluka koje odlučuju o ishodu samog konflikta i zato je važno redovito trenirati kako bi uvijek imali spremne odgovore na teške situacije.

 

Autor: Marijan Škiljić Jr., instruktor Krav Maga Hrvatska