Datum objave: 22.10.2023

Psihologija igra veliki faktor kada je u pitanju borba jer je to najčišći oblik natjecanja između dvije ili više osoba, odnosno dolazi do uspostave dominacije na kraju procesa. Sigurno ste i sami primijetili na sparingu ili kada gledate profesionalne borce, da su tehnički jednako dobri, ali jednostavno jedan je bolji i dominantniji.  Djelomično razlog tome je razlika u mentalnoj snazi, ali jedan od glavnih razloga je bolja taktička priprema i razumijevanje psihologije sukoba.

U ovom članku proći ćemo kroz jednu metodu koju koristimo za otvaranje kutova iz perspektive psihologije kako bi vidjeli što se točno događa u tom procesu:

Metoda o kojoj pričamo zove se instrumentalno uvjetovanje, i da, možda je složen naziv, ali mi ćemo ga protumačiti za svoje potrebe. Laički ovu metodu još možemo nazvati „učenje na posljedicama“ što bi iz aspekta borbe značilo: našao sam se na krivoj distanci i dobio sam udarac – ne želim to ponoviti jer posljedica je bol.

Upravo na taj način stvaramo barijere protivniku, jer svakim ulaskom na određenu distancu dolazi bol iz nekog smjera u obliku udarca - što nama daje dovoljno vremena za prilagodbu u borbi i nastavak s još napada. Sada smo stvorili uvjetovanje u glavi protivnika: „kada se približim na ovaj način - dobijem udarac“, što znači da će se protivnik uplašiti svaki put kada svjesno ili nesvjesno dođe na tu distancu koju mi možemo stvoriti sa svojim ritmom kroz kretnju; a taktički dio dolazi kroz tajming i fejkove.

Nakon što smo protivnika „kaznili“ nekoliko puta s udarcem i stvorili određeni strah, sada je vrijeme za bacanje fejk udarca jer je potrebno uložiti znatno manje truda s obzirom da udarac ne ide do kraja, a nama daje dovoljno vremena za otvoriti kut i nastaviti sa stvarnim napadima.

Naravno, dobra udaračka tehnika s naglaskom na snagu i brzinu mora biti prisutna jer to je faktor koji stvara strah u glavi partnera/protivnika i nama omogućava daljnje akcije poput napada ili bijega.

 

Autor: Marijan Škiljić, instruktor Krav Maga Hrvatska