Pomaže nam u detaljnom praćenju i analizi svih segmenata pri vježbama snage i udarcima Datum objave: 18.03.2019

Udarački treninzi i Everlast&Piq sensor system (1. dio)

U prva dva članka (članak 1, članak 2) opisali smo kako su tekli treninzi snage od druge polovice siječnja i cijelu veljaču. U naredna dva članka posvetiti ćemo se borilačkim treninzima. Kako je riječ o Krav Maga kampu logično je da većina treninga mora biti usmjerena na borilački aspekt. U dva članka opisati ćemo vježbe/drilove za agilnost i eksplozivnost, udaračke kombinacije, sparinge, te uređaj koji nam pomaže u detaljnoj analizi i praćenju udaraca.
Agilnost, eksplozivnost i brzina reakcije ključni su segmenti treninga u svim borilačkim sustavima. Prvi članak odlučili smo bazirati upravo na toj tematici, te vam približiti uređaj koji nam pomaže u mjerenju brzine plasiranog udarca, snage i brzine povratka udarca.

Agilnost, eksplozivnost i brzina reakcije ključni su segmenti treninga u svim borilačkim sustavima.

Agilnost 

U prvom dijelu svakog našeg udaračkog treninga (odnosi se i na slow fight/sparinge) radimo na agilnosti i eksplozivnoj reakciji. Agilnost se definira kao sposobnost usporavanja, ubrzavanja i promjene smjera kretanja i usko je povezana s ravnotežom jer zahtijeva da borac regulira prijenos centra težišta tijela dok mijenja pravce kretanja i ubrzanja. Vježbe za agilnost dijelimo na predvidljive vježbe, reaktivne vježbe i eksplozivne vježbe. 

  1. Predvidljive vježbe - vježbač (sportaš) unaprijed zna koju će kombinaciju pokreta izvesti. 
  2. Reaktivne vježbe - vježbač u trenutku treba odgovoriti na pokret drugog vježbača ili znak trenera.
  3. Eksplozivne vježbe - izvođenje što bržih pokreta nogama.


U našim pripremama koristimo sve tri vrste, kao i kombinacije kretanja u nazad, na jednoj nozi, sa sprintevima, te specifične drilove za agilnost koje uključuju i udarce. Za usavršavanje kretnji primarno koristimo ljestve za agilnost.

Drilove za agilnost možete pogledati u videu.

Eksplozivnost i brzina reakcije

Uz razvoj agilnosti, jednako važan aspekt zauzima eksplozivnost i brzina reakcije.
U vježbama eksplozivnosti koristimo razne oblike skokova, s posebnim naglaskom na svaku nogu posebno.
U vježbama brzine reakcije koristimo jednostavne, ali efikasne vježbe.
Primjer vježbe je hvat za štap, partner pusti jedan ili dva štapa te ih vježbač mora uhvatiti (iz borilačkog garda). Druga vježba je hvat papira. Partner baca komad papira, a vježbač mora iz garda odmah uhvatiti papir.

Vježbe za eksplozivnost i brzinu reakcije možete pogledati u videu.

Everlast&Piq sensor system

Kao što u vježbama snage koristimo Push band 2.0 tako i udaračkim treninzima koristimo senzor za mjerenje brzine, snage i brzine povratka udarca- Everlast&Piq sensor system.

Riječ je o uređaju nastalom u suradnji poznatog borilačkog brenda Everlast i tvrtkom specijaliziranom za sportsku robotiku PIQ. Osim navedenih mjerenja pojedinih udaraca, uređaj nam daje detaljan uvid u broj udaraca po treningu, analizu i usporedbu s udarcima iz prijašnjih treninga, te praćenje progresije. Osim što nam pokazuje najbolje udarce, ujedno nam govori koji su nam udarci slabiji i sporiji, te pomoću tih podataka možemo raditi na poboljšanju istih. Uređaj se koristi tako da se omota oko rukavice, spojen je s aplikacijom i može se koristiti u shadow fight-u, udarcima na vreći, fokuserima i u sparinzima.

Uređaji poput  Push band 2.0. i  Everlast&Piq sensor system-a pomažu nam u detaljnom praćenju i analizi svih segmenata pri vježbama snage i udarcima. Sastavni su dio naših priprema za polaganje u Izraelu, te ih koristimo i u treninzima naših polaznika.

Primjer treninga sa slike pokazuje nam da smo na jednom treningu udaraca na fokuserima imali 387 udaraca (slika 1).
Tako na listi svih udaraca možemo ući u svaki pojedinačno, npr. desni kružni (kroše) i dobiti uvid u:

  • prosječnu i najveću brzinu udarca,
  • prosječnu i najveću snagu, te
  • prosječnu i najveću brzinu povrata (slika 2).

U kompletnom treningu najbrži izmjeren udarac je bio desni kružni (kroše) s brzinom od 34.5 km/h, najsnažniji udarac je lijevi kružni (kroše) 24.1 G (oznaka za silu teže), a najbrži povrat ruke imamo kod desnog direkta (slika 3).

Aplikacija nam omogućava usporedbu i praćenje progresije nakon svakog treninga (slika 4). Uređaji poput  Push band 2.0. i  Everlast&Piq sensor system-a pomažu nam u detaljnom praćenju i analizi svih segmenata pri vježbama snage i udarcima. Sastavni su dio naših priprema za polaganje u Izraelu, te ih koristimo i u treninzima naših polaznika.

Video korištenja Everlast&Piq uređaja u treningu.

U ovom članku obradili smo vježbe za agilnost, eksplozivnost i brzinu reakcije te objasnili njihovu važnost i redovitu primjenu. Također, upoznali smo vas s Everlast-ovim uređajem za mjerenje i analizu udaraca. U drugom dijelu obraditi ćemo najčešće udaračke kombinacije (ručne/nožne), te kako izgledaju naši sparinzi (intezitet, broj rundi, tehnike disanja itd.).

Pratite nas i dalje, te nas slobodno kontaktirajte ukoliko imate pitanja.

Stay tuned!

 

Autor: Slobodan Bonković
Krav Maga Centar Split- Mertojak

 

Pročitajte i: