Datum objave: 04.12.2023

Svi znamo onaj osjećaj nervoze i stresa koji nazivamo trema, a javlja se pred nastup, natjecanje, testiranje ili neki sličan događaj. Iako je u većini slučajeva to manifestacija pozitivne treme jer smo uzbuđeni i želimo biti uspješni u svom pothvatu, ali često nas to sabotira jer previše razmišljamo što bi se sve moglo dogoditi. 

Zato ću u ovom članku analizirati dvije metode (postoji ih puno više) s kojima sam se susretao kroz godine natjecanja, testiranja i javnih nastupa, a da su stvarno pomogle. 

Prva metoda – zamisli ono najgore.

U ovom slučaju želimo zamisliti što je više moguće scenarija u kojima se događa ono što za sebe smatramo da je najgore. Što bi mi se moglo dogoditi u važnom trenutku tijekom borbe, nastupa, testiranja i sl. To može biti nokaut u borbi, zaboravljanje teksta tijekom nastupa, pad na testiranju ili još neki teži scenariji, sve ovisi o tome što smatraš najgorim za sebe. Nakon što smo uspjeli zamisliti sve te teško moguće scenarije, vrijeme je da se s njima pomirimo i kažemo da je to sasvim okej i da nije kraj svijeta. 

Upravo kroz proživljavanje takvih scenarija polako postajemo svjesniji koliko su ti slučajevi apsurdni i teško mogući jer smo se vrlo vjerojatno dobro pripremili za svoj nastup. No, svejedno ako se dogodi neki od tih scenarija, mi smo spremni i uvježbani za nastaviti dalje. 

Druga metoda – zamisli ono najbolje.

Totalna suprotnost od prve metode jer u ovom slučaju na kraju procesa želimo imati samo jedan scenarij i to onaj savršen za nas. Sve drugo ne postoji i sto posto je fokus na cilj. Zamislimo sve što bi htjeli da krajnji rezultat sadrži i više, a kada je vizija kristalno jasna bacamo se na posao i poduzimamo sve što je potrebno da ispunimo cilj. 
Sada kad je u našoj glavi samo jedan scenarij moguć, sve dalje je jednostavno, jer je sva snaga usmjerena prema tom cilju, a s obzirom da smo pucali na visoko možemo reći da će onda i 80% ostvarenog cilja biti dosta dobar rezultat. 

Rekao bih da u većini slučajeva naša osobnost trpi samo jednu od ove dvije metode i to je sasvim u redu jer jedna je dovoljna za uspjeh. Meni je osobno draža druga metoda jer se vrlo lako fokusiram na idealan scenarij i mogu očistiti sve negativne misli, a u većini slučajeva bude točno onako kako sam zamislio, jer uz mentalni dio uloženo je i puno treninga. 

Primjer nedavne primjene ove druge metode je bilo moje polaganje za Expert 1 stupanj kada sam zamislio scenarij u kojem će krajnji rezultat biti s feedbackom od strane ispitivača u tonu: „Bravo Marijan, toliko si dobar da ću ti ipak dati Expert 2 stupanj!“  

Što naravno nije moguće jer sustav nije tako posložen i nema preskakanja stupnjeva, ali ostvario sam svoj pravi cilj, a to je postati Expert 1 koji ako nastavi tako trenirati može postati Expert 2. 

I zapamtite, mentalnu pripremu treba pratiti puno treninga jer jedino tako možemo razvijati svoja znanja i vještine u pravom smjeru, a to je – naš cilj. 

Autor: Marijan Škiljić Jr. , instruktor Expert 1