Datum objave: 14.09.2020

Kada se nalazimo u nepoznatoj situaciji, naš mozak "kupuje vrijeme" kako bi donio ispravnu odluku. No problem nastaje kada te nepoznate situacije imaju u pitanju održavanje života i kada svaka odgoda odluke može imati ozbiljne posljedice.
Krav Maga trening razvija donošenje odluka u stresnim situacijama kako bi kondicionirali svoj mozak na brze, odlučne i ispravne reakcije u svim izazovima koji nam se mogu dogoditi. To nam pomaže da iste principe prenosimo i na bitne životne događaje.

Prisjetimo  se prve pomoći...

Naš Krav Maga tim sadrži brojne specijaliste za pojedina područja, pa tako i djelatnike medicinske struke među instruktorima, ali i među polaznicima. U suradnji s našim polaznikom, specijalistom hitne medicine Alanom Kvarantanom, polaznici Maksimira podsjetili su se bitnih koraka prve pomoći, a u provođenju pojedinih koraka pomogle su i metode koje učimo na treningu: 

1. Skenirajte!

Kada zamijetite unesrećenu osobu prvi korak je "skenirati prostor". Uvjerite se da ne postoji opasnost za vas (poput doticaja s el.energijom, otrovnim parama, ruševnim prostorom ili unesrećenom osobom koja je naoružana), te ostanite smireni i pribrani.

2. Provjerite opće stanje

U drugom koraku potrebno je procijeniti opće stanje unesrećene osobe. Ima li krvarenja te trebate li ga zaustaviti, je li potrebna imobilizacija, je li pri stanju svijesti i diše li. U slučaju da je osoba pri svijesti osluškujte tegobe na koje se žali. Potražite pomoć prolaznika i nazovite hitnu pomoć na broj 194 ili generalni hitni broj 112.

 

3. Pomoć prolaznika

S obzirom da se ljudi iz brojnih razloga (strah, neznanje, stres...) ne žele samo tako umiješati, ovdje su nam potrebne vještine konfliktne komunikacije koje vježbamo i kroz Krav Maga trening. Budite izravni u pozivanju pomoći polaznika! To znači umjesto "zovite hitnu, pomozite", imenujte prolaznike od kojih tražite pomoć i dajte im izravnu "naredbu" , npr: "ti u crvenoj majici, nazovi 194 (ili 112), nalazimo se na Trgu bana Jelačića, gospodin se srušio na pod, nije pri svijesti i ne diše."

4. Kada osoba nije pri svijesti 

Protokol koji primjenjujemo ukoliko osoba nije pri stanju svijesti. 

  • otvorite dišni put osobe opreznim zabacivanjem glave unatrag i provjerom ima li u ustima strano tijelo (osim kod ozljeda vrata kada se pomiče samo čeljust)
  • provjerite disanje osluškivanjem uhom blizu nosa/usta te promatranjem podiže li se prsni koš i čujete li ili osjetite dah.

Ukoliko osoba diše, postavite je u bočni položaj kako ne bi došlo do gušenja (osim kod ozljeda kralježnice i vrata). 
Ukoliko osoba ne diše, započnite reanimaciju.

 

5. Reanimacija

  • Isprepletite prste dlan na dlan te postavite korijen dlana na sredinu prsnog koša.
    Površina kojom reanimiramo podsjeća na istu površinu poput udarca korijenom dlana!
     
  • Reanimaciju izvodimo opruženih ruku tako da su nam ramena točno iznad dlanova koje postavljamo na sredinu prsnog koša.
    Ovaj položaj podsjeća na sklek položaj u Krav Maga treningu!
     
  • Slijedi 30 kompresija prsnog koša s ritmom 100x/min.
    Ovaj ritam podsjeća na ritam refrena pjesme "stayin' alive"!
     
  • Nakon kompresija pritisnite nos kako bi napravili ispravan upuh, 2x usta na usta, a pri tome pridržavajte čeljust kako bi protok zraka i dalje bio otvoren, te promatrajte miče li se prsni koš.
  • Kod djece je omjer upuha 15:2.

Ostanite mirni i budite sigurni da postupkom ne dovodite sebe u nevolju. Nazovite 194 ili generalni broj za hitne slučajeve 112. Postupajte oprezno i ne činite ono u što niste sigurni kako ne bi nanijeli veće štete unesrećenoj osobi. 

Jeste li znali? 
osim osnova prve pomoći, Krav maga Hrvatska provodi i FPOS (First person on scene) protokole te Tactical combat care na seminarima, kampovima i edukacijama.
A osim što zdravstveni djelatnici podučavaju i KM tim surađuju oko pružanja prve pomoći, suradnja se provodi u oba smjera, osobito kroz provođenje edukacija o profiliranju, donošenju odluka, komunikacijskim vještinama i samoobrani za specifične situacije i djelatnike zdravstvenih ustanova.


Irena Isomura, instruktorica Krav Maga Hrvatska, Expert 1

Pročitaj i: