Datum objave: 23.01.2024

Krav Maga je učinkovit sustav samoobrane koji se temelji na instinktivnim reakcijama i tehnikama koje su praktične u svakodnevici. U našem sustavu postoje tri glavne razine stupnjeva kroz koje polaznici prolaze kako bi usvojili tehnike i taktike, ali i ono najvažnije - principe samoobrane.

Formalno stupnjeve dijelimo na:

  • Practitioner (P1-P5),
  • Graduate (G1-G5)
  • Expert (E1-E5)

te polaznici mogu ostvariti maksimalno razinu E1 (nekadašnji crni pojas) nakon koje su potrebne dodatne edukacije za instruktore.

Osim tehnika koje zahtjeva pojedini stupanj glavnu razliku čini mentalna sprema koja dolazi sa znanjem i iskustvom kroz godine treninga, a uz pomoć istraživanja tu podjelu smo okarakterizirali kao tri profila: Operator, Fighter i Warrior.


 

1. Practitioner = Operator razina

U ovoj fazi polaznici započinju svoje putovanje i uče tehnike korak po korak te usvajaju osnovne principe samoobrane. Kroz stupnjeve od P1 do P5 prolaze udaračke tehnike i taktike te tehnike samoobrane kada su u pitanju najučestalije i jednostavnije vrste napada poput: udaraca, gušenja, hvatova, palica i noževa.

Putovanje za P stupnjeve u prosjeku traje 2.5 godine i tu želimo preći iz verbalno-kognitivne faze u asocijativnu fazu motoričkog učenja, što znači da polaznici već sami prepoznaju probleme i rješenja te ih primjenjuju na već naučenim scenarijima.

 

2. Graduate = Fighter razina

Nakon što su tehnike s P stupnjeva dovedene do treće faze motoričkog učenja – automatizacije, počinjemo s Fighter razinom u kojoj polaznici uče kako se nositi sa stresnijim situacijama te moraju znati donositi odluke pod stresom i uspješno rješavati probleme s prethodnih stupnjeva. Osim osnovnih tehnika samoobrane sada se usvajaju i složenije vrste napada poput borbe na podu, vatrenog oružja i višestrukih napadača.

Za položiti sve stupnjeve od G1 do G5 u prosjeku je potrebno 5 godina.

 

3. Expert = Warrior razina

Za Expert stupnjeve zahtjeva se visoka razina razumijevanja principa samoobrane, štićenja trećih osoba i borbenih situacija kada su u pitanju sve vrste napada i scenarija poput talačkih situacija.

Glavno pravilo za Warrior razinu je da nema stajanja dok se situacija ne razriješi uspješno sa što  manje štete za sebe i okolinu. Iako većinom samo instruktori uspiju doći do E1 razine, polaznici mogu polagati za ovaj stupanj jer se smatra vrhuncem Krav Maga puta, a tko želi položiti sve Expert stupnjeve mora imati licencu za civilnog instruktora, specijalizaciju u smjeru vojske, policije, tjelohranitelja i sl. te u prosjeku je potrebno 12 godina za ostvariti E5 stupanj.

 

Za kraj, važno je zapamtiti da svatko od nas ima svoj put i da u njemu treba uživati maksimalno bez obzira koliko trajao.

Krav Magu treba shvatiti kao što ju je i sam osnivač Imi opisao: „People respect power, and it comes in many forms, Krav Maga is power, and people will respect you for knowing it.“

 

Autor: Marijan Škiljić Jr.