P, G, E level Datum objave: 05.01.2017

Put se čini težak i nesavladiv, ali ne mora biti tako. Naravno, nije za svakog jednako važno da dosegne stupanj Krav Maga eksperta. Kao i u drugim sferama naših života, prioriteti nam diktiraju na što ćemo se više koncentrirati, određuju u što ulažemo više truda, a što će nam biti samo usputna aktivnost. Borilačke vještine, pa i sportovi općenito, za velik broj ljudi često predstavljaju puki dodatak svakodnevnom životu. No, uvijek postoje i oni, doduše u manjem broju, koji se pronađu u određenoj aktivnosti i koja predstavlja više od hobija. Stoga, ulažu više u vlastiti napredak, posvećeniji su treningu i usavršavanju te teže dosegnuti status stručnjaka ili eksperta.

Očigledne su razlike između početnika i eksperta. Da pojednostavimo stvar: početnik kroz trening uči pravilno se kretati, udarati ili se obraniti od kakvog napada, dok ekspert sve to radi istovremeno i automatizmom koji se postiže dugogodišnjim treningom.
U kineziologiji, ta se razlika objašnjava napredovanjem kroz faze motoričkog učenja. Razlikuju se 4 osnovne faze:

  • faza usvajanja – Razvijaju se inicijalne predodžbe o specifičnim pokretima potrebnima za izvođenje tehnika. Polaznik dobiva informacije što je potrebno napraviti u određenoj situaciji, kako se pravilno kretati i postaviti.
  • faza usavršavanja – Podiže se kvaliteta motoričkog gibanja i usavršavaju se pokreti u svim aspektima borbe (kretanje, udaranje, obrane, oslobađanja...). Podiže se razina koordinacije i fluidnosti pokreta. Prvim dvjema fazama izgrađuje se baza za napredak. Težište je na svladavanju Practitioner dijela u kurikulu.
  • faza stabilizacije – Sve je usklađenije izvođenje tehnika i pokreti su precizniji. Pred polaznike postavljaju se kompleksniji zadaci (veći broj napadača, varijacije u tehnikama, raznoliki scenariji mogućih napada i sl.). Smanjuju se pogreške, a kad do njih i dođe, plod su neispravno izvedenih detalja / pokreta, a ne nepoznavanja tehnika.
  • faza automatizacije – Trening pretvara motoričko znanje u motoričku naviku. To znači da se polaznik nalazi na stupnju na kojem je sposoban reagirati bez prethodnog promišljanja. Razina znanja i utreniranosti osigurava trenutnu adaptaciju na opasnost i pravilnu reakciju neovisno o situaciji (broju napadača, oružju, okolini...). Zorno su opisana očekivanja kandidata za Krav Maga experta, ali ni ta faza nikako nije završetak učenja.

Na istom je tragu i Fittsov model učenja motoričkih vještina. Razlikuju se tri faze. Kognitivna faza je početak u kojem polaznici uče osnove. Recimo, pravilan rad kukovima i položaj šake prilikom udaranja ili kretnje tijela (body defense) kod raznih vrsta napada. U asocijativnoj se fazi usavršavaju motoričke vještine, a poboljšava se preciznost, sigurnost, brzina i koordiniranost pokreta. Polaznici se usmjeravaju na svladavanje situacija i varijacija, više nego na uvježbavanje tehnika i pojedinih kretnji. Povećava se sposobnost pravilne i pravovremene reakcije na različite podražaje / napade. Faza autonomnosti slijedi nakon dugotrajnog vježbanja i velikog broja ponavljanja. Rezultira automatizmom u reakcijama, ali uz veću efikasnost nego u prethodnim fazama, bez svjesne kontrole. Primjerice, u scenarijima s više napadača, od eksperta se očekuje da se efiksno obrani od različitih napada neovisno o okolini, prisustvu oružja, vrsti napada.

Sukladno tomu, dakako da se očekivanja od početnika i od eksperta razlikuju. Proces učenja prilagođen je tako da se sposobnosti grade po stupnjevima, polako i tako da svaka naučena tehnika vodi kompleksnijoj varijaciji: 360 obrana od kružnog udarca rukom > 360 obrana od kružnog uboda nožem (udaljavanje bez kontrole i oduzimanja) > prijetnja nožem (reakcija bez smrzavanja) > udarac nogom kao obrana od napada nožem s veće distance > 360 obrana od kružnog uboda nožem (s kontrolom i oduzimanjem) > 360 obrana od kružnog uboda nožem uz promjenu kuta napada (npr. napad dolazi sa strane, a ne sprijeda) > obrana od ravnog uboda nožem (straight stab) > obrana od reza nožem (slash) > napad nožem. Jednostavno, napad nožem, neočekivan i nepoznat, često s više napadača, od kojih naoružani mogu svi ili samo jedan. Takva se spremnost očekuje na Expert levelu i odvaja tu nekolicinu od brojnih polaznika s Practitioner stupnjeva.

Dok se na početničkim stupnjevima uvježbava tehnika obrane od napada, na višim se, podrazumijevajući da su tehnike savladane, uvježbava izvođenje tehnika u stresnim i nepoznatim situacijama. Dok P1 vježba udarce i osnovne obrane, P5 se mora znati obraniti od nepoznatog napada. Zbog toga je Practitioner level 5 kulminacija čitavog znanja prikupljenog na prijašnjim stupnjevima. Dok se P5 mora znati obraniti od nepoznatog napada, E1 mora biti u stanju izvesti sve to znatno brže, sigurnije, efikasnije i u daleko kompliciranijim uvjetima. Biti KMG Expert znači imati sposobnost prilagodbe na neočekivano. Promjena uvjeta u borbi ovdje igra važnu ulogu. Potrebno je reagirati efikasno na promjenu, ali je i moći izazvati kako bi se ostvarila prednost u borbi.