Testiranje P polaznika Datum objave: 10.05.2017

Na Krav Maga treningu ne postoji natjecanje u klasičnom smislu. Da, na treningu oko sebe imaš grupu ljudi sa svojim ciljevima. Ne utrkuješ se i ne pogledavaš prema drugome koji je nešto napravio bolje od tebe, bio je brži od tebe i uspio je nešto izvesti, a ti to ne možeš.

Stao si u liniju i pozdravljaš se s trenerom. Pokazuješ poštovanje i namjeru da ćeš sudjelovati u odličnom treningu. Poštuješ i slušaš trenera, ali i on tebe. 
Započeo si s treningom i prvi put si nešta pokušao izvesti. Naravno da ti ne ide savršeno. Ali, zato si na treningu. Zato učiš. Pogledavati prema drugome možeš samo da vidiš kako se nešto radi, da se podsjetiš, ali je uvijek najbolje rješenje pitati trenera, educiranu osobu koja stoji pred tobom.
Zato, kad dođeš na trening četiri mjeseca uzastopno, ne propuštaš trening i odradiš svaku vježbu koja se od tebe traži (a možda odradiš i koji marinac više)... E, onda, odradiš tehniku i čudiš se sam sebi kako si uspio. Svaki marinac koji si odradio na treningu, svako zagrijavanje i svaka vježba zbog koje si se uspuhao doveli su te u točku u kojoj si bolji, brži i uspješniji nego što si to bio na prvom treningu.
Na treningu postoji natjecanje samog sa sobom. Ideja je da se vidi napredak nakon otprilike svakih pet ili šest mjeseci redovitog treninga. Ključ je u riječi redovit. Kad ponavljaš, vježbaš i uporan si, onda će i rezutati biti tu negdje. Uvijek se trudi i bit ćeš sam svoj pobjednik. Važno je imati disciplinu koja će ti tu pomoći.
Redovitim treningom imat ćeš bolju koordinaciju, ravnotežu i usklađenost ruku s nogama. Vježbe propriocepcije pomoći će ti u prevenciji ozljeda i gradnji fizičkih sposobnosti.

Možda nisi nikad u životu napravio zvijezdu ili kolut, a sad si na treningu vidio nekoga tko to radi bolje, brže i uspješnije od tebe. Poljuljalo ti se samopouzdanje i odustaješ.

Nije to za mene. - pomisliš i sjedaš ispred TV-a ili računala za svojom omiljenom serijom, uz vrećicu čipsa za utjehu. To je jedno rješenje.

A možda ipak odlučiš otići na sljedeći trening, povjeriti se treneru i zatražiti savjet. Možeš doći ranije u dvoranu pa pokušati izvesti vježbu koja ti ne ide bez straha da nećeš biti dovoljno dobar, brz ili uspješan. Ponavljanjem i vježbanjem dostići ćeš onaj korak u kojem ćeš zasigurno biti bolji nego prvi put kad si izveo neku vježbu. Rijetko (jaaaaako rijetko) pronađu se oni koji ne trebaju nekoliko desetaka tisuća ponoviti određeni pokret ili tehniku da je dovedu u savršenstvo.

Dakle, koliko si ti puta odradio tehniku?!

Natječeš se sam protiv sebe, protiv svoje zlovolje taj dan i unatoč koje dođeš na trening. Natječeš se protiv svih kojima nije jasno koliko te trening ispunjava i ipak te zovu na kavu u vrijeme treninga. Natječeš se protiv kiše zbog koje ti se ne da izlaziti iz stana. Natječeš se sam protiv sebe (onog sebe koji je jednu tehniku izveo prvi put), a ponosan si na rezultate nakon nekoliko mjeseci treninga.

To je natjecanje koje provodimo iz treninga u trening. 

Iz sustava izlaziš kao bolja osoba. Svaki trening provodiš s ljudima koji imaju slične ideje i teže istim rezultatima: biti bolji, brži, uspješniji, sigurniji u sebe... Svaki put kad pobijediš sve zapreke, smogneš snage i odradiš nešto unatoč straha od neuspjeha. To znači da si pobjednik! To znači da si bolji od prehodnoga samoga sebe.

Zato imamo u Krav Maga sustavu polaganja, odnosno zimsko i ljetno testiranje. Tu nakon nekoliko mjeseci izlaziš pred instruktore ispitivače i asistente koji te prate i ocjenjuju koliko si napredovao od prošlog puta, koliko si bolji, brži i uspješniji. Koliko si jači nego prošli put. Ne postoji medalja za tu pobjedu. Dobit ćeš diplomu na kojoj će pisati tvoj položeni stupanj, ali je bitno da ćeš imati osjećaj da si bolji, brži i uspješniji nego prethodni put.

Podijelit ćeš to svoje iskustvo s ljudima oko sebe koji su ti pomogli da dođeš tu gdje jesi. 

Zašto nema natjecanja s drugim?

Zašto nije bitno je li netko obranu 360 odradio bolje od tebe? Zato što, u krajnjem slučaju, nitko te - OSIM TEBE - neće obraniti u slučaju da ti zatreba. Ne možeš računati niti na čiju pomoć već samo možeš sebe strpljivo (iz)graditi i (o)jačati da budeš spreman da se nosiš s mogućim neugodnim situacijama koje će život pred tebe staviti.

Kristina Pavoković, instruktorica Krav Maga centar Zagreb