Datum objave: 17.03.2020

Vrijeme čitanja: 3min

Svako postignuće zahtjeva određen trud i trening.
Pritom ne mislimo samo na fizički trening, nego i na mentalni napor koji ulažemo da bi došli do svojih ciljeva. 

Kako bi fokusirano napredovali prema ispunjenju svojih želja, potrebno je održati smirenost te kontrolirati svoje reakcije i emocije u stresu. Svijetu je već odavno poznat pojam "mentalnog treninga", ali se početnik često susreće s pitanjem kako krenuti i što to točno znači.

Mentalni trening može biti izveden na nekoliko načina. To mogu biti vizualizacije različitih faza našeg napretka, to može biti vizualiziranje i gestikulacija tijela kroz faze Krav Maga tehnika ili npr. različite vježbe disanja za opuštanje i balans hormonalnog rada tijela. Mentalni trening u Krav Maga sustavu provodimo i kroz različite fizičke oblike (npr. prolaz kroz stresne uvjete u različitim scenarijima).

U svakom slučaju, principi uključivanja mentalnog aspekta pomažu nam uključiti i tijelo i um u ciljeve koje smo si zadali, a samim time i uočiti brži napredak.

Vizualizacijom do uspjeha

  • Vježbom do savršenstva! - naravno da nije jednostavno zatvoriti oči i odmah zamisliti savršenu sliku i postignuće. Mnogima je to neobično, čak i neugodno, probati. No probaj malo po malo, par minuta svaki dan, ostati fokusiran/a u mislima na svoj cilj... malo po malo zamisliti sliku onoga što želiš i puta koji te do tamo odveo. 
    Često je najlakše vježbati vizualizaciju odmah nakon buđenja jer je mozak još polu-lucidan pa je lakše stvoriti slikovito razmišljanje. Diši, osjeti zrak koji struji kroz tijelo sve do trbuha i kako se vraća natrag, te kreni vizualizirati...
     
  • Vizualiziraj što točno želiš - Sport psychology today uspoređuje mozak s unaprijed isprogramiranim projektilom. Ukoliko mu zadate koordinate on će se, bez skretanja, automatski kretati zadanom putanjom do cilja. Nažalost nama je vrlo često razmišljanje puno neuspjeha i negativnosti. Ipak, naš um je jedino mjesto gdje imamo pravo izbrisati te pogreške i zamisliti apsolutni uspjeh. U svojim mislima možeš ostvariti savršen uspjeh, imati najbolje vještine, dominirati nad konkurencijom ili osigurati pobjedu. 
    Takvo razmišljanje dovest će mozak do usmjeravanja na "koordinate" cilja kojeg zapravo želiš ostvariti.
     
  • Promijeni perspektivu - postoje dvije perspektive vizualizacije: kada se gledamo "izvana" kao da promatramo svoje tijelo, te kada zapravo zamišljamo sliku koju bi inače vidjeli svojim očima. Zadnja opcija koju smo naveli (gledanje vlastitim očima) pomaže puno više osjetiti situaciju u kojoj se nalaziš. Kako izgleda ono što vidiš? Što osjećaš? Je li naporno? Takvo uključivanje osjetila dovodi do realnije vizualizacije i bržeg napretka, iako, ponekad je dobro i pogledati iz perspektive treće osobe kako bi vidjeli što naše tijelo radi u zamišljenoj situaciji. 
     
  • Osjeti! - osjet vodi do emocija, a emocije upravljaju performansom. Probaj vizualizirati/osjetiti što tijelo osjeća u određenoj fazi. Probaj upravljati emocijama u glavi, tako da - kada se susretneš s istom fazom u fizičkom izazovu - budeš spreman/na brže upravljati ishodom.

Možda se čini nemogućom misijom u početku, ali u pozadini stoji puno više truda od popularne izreke "misli pozitivno". Pozitivna iskustva dolaze kada uspijemo riješiti problem/izazov s kojim se susrećemo kroz reakcije koje su nam prihvatljive. Da bi do toga došli potrebno je da prođemo kroz sve opcije ishoda i uvježbamo um da se drži željenog scenarija. Tako će nas i prepreke manje iznenaditi i brže ćemo ih proći, jer smo već cijeli scenarij i sve opcije prošli unaprijed.
Kreni i prati svoj napredak!

Možda te zanima: