Datum objave: 30.03.2018

Krav Maga

 

Krav Maga je metoda samoobrane koja se temelji na učinkovitosti i brzini. Česta je zabluda da je to sport ili borilačka vještina, no to je krivo. Budući da je cilj Krav Mage spašavanje života pod svaku cijenu, nema nikakvih pravila ni ograničenja.

Kada čuju ime Krav Maga, mnogi se začude jer te dvije riječi nikada nisu čuli, što je i očekivano jer je Krav Maga izvorno iz Izraela i ona u prijevodu znači „kontaktna borba“. Kontaktna borba označava borbu „prsa o prsa“, tj. borbu gdje je osoba u neizbježnoj situaciji u kojoj se mora boriti za vlastiti život rukama i nogama. Obrana u takvim situacijama bez treniranja vrlo je teška ili gotovo nemoguća, ali sa pravilnim treniranjem sve je moguće. Tako se na treninzima uče obrane od gušenja i prijetnja nožem, koji su ujedno najčešća vrsta napada na ulici.

Detaljno se obrađuju obrane, korak po korak, kako bi ušle u mišićnu memoriju da u takvim slučajevima ugrožena osoba refleksno reagira i obrani se. Uče se još mnoge obrane poput hvatova za majcu, za kosu, obrane od prijetnja pištoljem, raznih nasilnih i neočekivanih situacija poput napada u grupama i slično. Ništa od toga nebi vrijedilo da se na treninzima ne uspostavlja „pravi“ mentalitet. Na tome se puno radi kako bi osoba shvatila da i ona sama može utjecati na mnoge stvari i osim u takvim životno opasnim situacijama, takav mentalitet puno pomaže u ostatku života. Nauči se biti mirne glave i promisliti, a ne reagirati bez razmišljanja.

Naravno, postoje i više razine Krav Mage, ali to su već ozbiljniji napadi i prijetnje poput napada puškama, organiziranih napada na osobe ili samih terorističkih napada. Te se teme obrađuju samo na višim razinama i namijenjene su osobama čiji je posao zaštitit tuđe živote (poput zaštitara ili policajaca).

Sve u svemu, Krav Maga je korisna „stvar“ za znati, pomaže u obrani i  deeskalaciji od mnogih opasnih situacija i u razvijanju svojeg „ja“. Nikada ne znate kada će Vas netko nasred ulice, kada se vraćate sa treninga, iz banke ili nešto slično, uhvatiti i prijetiti Vam nožem ili pištoljem. Kako biste si poboljšali vjerojatnost preživljavanja u takvim scenarijima, preporučam da probate jedan trening i poput mene iskusite korisnost Krav Mage, „zaljubite se“ i počnete trenirati.

Dario Kiramarios, polaznik Krav Maga centar Zagreb