Konfliktna komunikacija Datum objave: 25.07.2017

Da bismo mogli kontrolirati situaciju, prvo moramo moći kontrolirati sebe. Ovo posebice vrijedi kod konfliktnih situacija i konfliktnih komunikacija. K o m u n i k a c i j a se odvija svakodnevno unutar obitelji, na poslu, u kupovini, u prometu i drugim svakodnevnim ljudskim odnosima. Ako na trenutak zastanemo, onda ćemo vidjeti da ta komunikacija može imati određenu dozu napetosti koja ovisno o osobnosti sugovornika lako može prerasti u konflikt, u konfliktnu komunikaciju. Da bi takvu komunikaciju održali unutar nama zadanih okvira. važno je razumjeti što utječe na eskalaciju i na koji način možemo prije svega sebe kontrolirati. Tako konfliktnu situaciju možemo zadržati unutar okvira koji sprječavaju da verbalni konflikt preraste u fizičko nasilje i potrebu da se fizički obranimo.

Krav Maga, uz to što se temelji na bliskoj borbi, samoobrani i zaštiti druge osobe, za uspješnu provedbu tih osnova razvija potrebnu razinu kondicijske pripremljenosti, tehničkih znanja, taktičkog pristupa i mentalne pripremljenosti za konfliktne situacije i komunikaciju s konfliktnim osobama. Sve to sa ciljem osobne zaštite i samoobrane kroz prevenciju, proaktivno postupanje, odnosno dostizanjem onih znanja i vještina kako bismo uočili, spriječili i razriješili bilo koji oblik nasilja prema nama ili nama bliskim osobama.

Osobna zaštita

Ključno u osobnoj zaštiti i samoobrani je - u onom trenutku kada prepoznamo znakove opasnosti - da:

  • odgovorimo na način koji će povećati našu sigurnost
  • izbjegavajući prijetnju
  • poduzimajući one radnje kako bismo smanjili mogućnost da nas se ozljedi

Krav Maga Global ima jedinstvenu zadaću zaštite života i stjecanja znanja i vještina rješavanja prijetnji i opasnosti kao što je verbalni ili fizički konflikt.

Važno je razumjeti da je konfliktna situacija stresan događaj i da naše reakcije pod stresom nisu jednake kao u kontroliranim uvjetima i normalnim okolnostima. Ovo je važno razumjeti jer znati nešto (tehniku, radnju, i sl.)  u stresnoj situaciji je često gotovo pa i beskorisno. Ako to razumijemo, onda nam to znanje može biti od pomoći u stresnim okolnostima.

Vjerojatno i sami već sada znate da sama spoznaja da se moramo izložiti nekoj manje ugodnoj situaciji u nama stvara jednu razinu nelagode i donekle ograničava naše kapacitete ispravnog odgovora. Jedan od primjera je pismeni ili usmeni ispit. Vidjeli ste ili ste i sami doživjeli da se ljudi „smrznu“ kod nekog pitanja, jednostavno mozak stane iako sigurno znate odgovor. Postoji i fizička ograničenja pod stresom gdje je naša fina motorika ograničene te možemo izvoditi samo grube pokrete. Isto tako iznimno je otežano prilikom fizičkog konflikta istovremeno razumno pričati. To je zato jer borba za život blokira onaj dio mozga koji je zadužen za razmišljanje i govor, a sve potencijale usmjeri na puko preživljavanje. Ovo je važno razumjeti kako bismo mogli shvatiti koja su naša ograničenja u konfliktnim situacijama.

Konflikt je stvar emocija. Na emocije uglavnom reagiramo, a te reakcije često nisu najbolji odgovor. Ono što moramo naučiti je kako ispravno odgovoriti, a ne reagirati na podražaj. Da, samo čitanje o tome često nije dovoljno već je potrebno razviti vještine konfliktne komunikacije. Najbolji način za to je proći kroz što veći broj konflikta i biti dovoljno velike sreće da preživite, fizički i emocionalno te se uvjerite što funkcionira. Srećom po sve nas koji se bavimo ovim područjem, ovome problemu su na taj način pristupili i proučavaju ga sa znanstvene i praktične razine stručnjaci iz državnih agencija zaduženih za sigurnost i zaštitu pa se možemo poslužiti rezultatima njihovog rada bez da se sami nužno izložimo takvim konfliktnim ili nasilnim situacijama. Svakako, mnogi od nas su i sami bili u takvim situacijama pa mogu osobno svjedočiti procesima koji se događaju u nama i izvan nas u takvim trenucima. 

Ovdje moramo naglasiti da problem konflikta i nasilja postoji i da ga ignoriranjem ne možemo riješiti. Moramo poduzeti ispravne odgovore za rješavanje konflikta i nasilja. Ponekada, ako ne želimo biti žrtva nasilja, prisiljeni smo i sami primijeniti nasilje. Takvu primjenu nasilja nazivam, aktivno nenasilje. Naša je dužnost kao ljudsko biće da budemo aktivno nenasilni ako nam prijeti opasnost i nasilje.

Konflikt i nasilje

Kakva je poveznica između konflikta i nasilja? Da li svaki konflikt nužno vodi u nasilje i ako vodi, kakvo je to nasilje? Nasilje ne mora nužno biti samo fizičko nasilje. Može biti verbalno, neverbalno, emocionalno ili psihičko nasilje koje često može ostaviti dublje posljedice od fizičkog nasilja. Fizičko nasilje je samo jedan mali aspekt nasilja, a nasilje je samo jedna manifestacija konflikta. Konflikt je širok pojam, a odnosi se uglavnom na sve situacije u kojima postoje suprotni motivi, događaji, svrhe i slično.

Gdje smo mi u svemu tome?

Čovjek i njegove reakcije su često potaknute fiziologijom koja se odvija unutar njegovog tijela. Ta fiziologija ovisno o signalima koje primamo proizvodi određene biokemijske i elektrokemijske aktivnosti koje stvaraju naše emocije i raspoloženja. To direktno utječe na naše misli i osjećaje što je usko povezano s našim riječima i djelima, a u konačnici s krajnjim rezultatom našeg postupanja.

Razumijevanjem ovoga procesa, povezanosti naših postupaka s onime što se događa u našem tijelu daje nam poseban alat za samokontrolu. Ako se sjetite, na samom početku teksta sam naveo da onaj tko može kontrolirati sebe može kontrolirati i situaciju, a to se posebice odnosi na konfliktne situacije.

Možemo kontrolirati sebe, a time posredno i naš pogled na trenutnu situaciju ako koristimo tehnike za 

  • kontrolu emocija
  • zadržavanje i preusmjeravanje fokusa
  • relaksaciju

To nam daje sposobnost da s određenim odmakom rješavamo bilo koji oblik komunikacije, a posebice one koje su konfliktne i vode ka potencijalnom nasilju.

Krav Maga Global kroz svoje taktičke pristupe, a posebice program mentalnog treninga daje znanja i vještine koja su iznad samog fizičkog konflikta. Takva znanja korisna su u svakodnevnoj komunikaciji bez obzira gdje se i s kime vodi, a svakako mogu doprinijeti kvaliteti života u cjelini.