Datum objave: 30.01.2023

Većina ljudi misli da je znojenje jedini znak dobrog treninga, ali trebamo se zapitati zar je to stvarno tako i što uopće znojenje predstavlja. 

Prije svega znojenje je proces koji sprječava „pregrijavanje“ tijela u ovome slučaju od treninga jer zbog napornih vježbi automatski nam raste i temperatura tijela. Osim toga sigurno smo svi primijetili da se neki od nas brže i više oznoje od drugih, a treniramo jednako na istom treningu. Razlog tome su većinom eksterni faktori poput unosa kofeina, alkohola i začinjene hrane ili ponekad interni faktori poput genetike, hormona, tjelesne mase i životne dobi. 

Upravo zbog toga znojenje nije najprecizniji pokazatelj uspješnog, odnosno „dobrog“ treninga kao što većina misli. 
Što nas dovodi do glavnog pitanja:

Koji su pokazatelji „dobrog“ treninga? 

  1. Dobar san je indikator da kvalitetno treniraš i zato tvoje tijelo traži odmor, odnosno 7 do 8 sati sna koje prije nisi mogao/la ostvariti.
     
  2. Pojava gladi nakon treninga nam pokazuje da smo potrošili zalihe koje smo unijeli prije te da je sada vrijeme za novi obrok s kvalitetnim nutritivnim vrijednostima poput jaja, banana, jogurta i proteinskih napitaka. 
     
  3. Vjerovali ili ne, ali nakon dobrog treninga trebali bi osjećati povećanje energije i generalno se bolje osjećati. Upravo zato neki vole trenirati ujutro prije posla jer su znatno produktivniji, a razlog tome je poticanje cirkulacije krvi što nam pomaže pri stimulaciji mozga. 
     
  4. Možemo reći da je jedan od pokazatelja dobrog treninga taj što nam je svaki novi trening lakši u smislu kondicije i koordinacije jer je prema očekivanom došlo do osobnog napretka. 
     
  5. U Krav Maga svijetu, jedan od pokazatelja dobrog treninga je definitivno i napredak u tehnikama, odnosno kada primjetiš da su tehnike "sve poznatije" te izvođenje postaje prirodnije iz treninga u trening. Zato je važno fokusirati se na izvođenje vježbi u "idealnim" uvjetima kako bi usvojili sve komponente pojedine tehnike.
     
  6. I u konačnici ako se odmaknemo od fizičkih pokazatelja lako možemo vidjeti koliko je trening dobar za nas ako se radujemo onome koji slijedi jer nas čeka zabavna ekipa i dinamična atmosfera. 

 

Naravno, ovo su samo neki od pokazatelja dobrog treninga, ali su vrlo važni jer utječu na našu svakodnevicu kojoj bi trening trebao biti šlag na torti.  

 

Autor: Marijan Škiljić Jr., instruktor Krav Maga Hrvatska