Ilya Dunsky Datum objave: 14.09.2017

Današnji Krav Maga trening u IDF-u (Izraelske obrambene snage) dijeli se u tri sekcije:

 1. Self-defence - Samoobrana
 2. Combat and fighting - Borba
 3. Third party protection - Zaštita druge osobe (VIP)

Svaka sekcija ima svoj cilj, a ponekad se ti ciljevi i suprotstavljaju jedan drugome:

Glavni cilj samoobrane:

Ako  je  moguće,  izbjegni sukob!

Poanta sekcije Combat i fighting:

Nanesi  protivniku  maksimalnu  štetu  u  što  kraćem  roku.

Cilj prilikom štićenja druge osobe:

Štiti  drugu  osobu   pod  cijenu da  i  sam  stradaš.

Zato instruktori trebaju prvo odlučiti što žele naučiti svoje polaznike, a onda birati metode prikladne tom treningu.
Blog će raspraviti o Krav Maga treningu u Izraelskim obrambenim snagama. Cilj vojnicima je da nanesu najveću štetu u minimalnom vremenu, a misija instruktora je da ih nauči kako će to postići! Zašto pišem o tome? Nedaleko u prošlosti, služio sam u IDF-u šest godina kao KM instruktor u dvjema jedinicama:

 • ,,Wingate Institute” zapovjednik IDF Krav Maga tečaja za instruktora.
 • Jedinica ,,Lotar” (IDF protuteroristička škola) kao voditelj u Krav Maga sekciji i kao glavni Krav Maga trener u Specijalnim jedinicama.

Postoje četiri temelja Krav Maga, a jedan je sam borac.
Vojnik ima dužnost braniti svoju državu i njezinu nezavisnost. Treba spriječiti neprijatelja u naumu da naudi građanima njegove države. Tri su komponente koje vojniku omogućuju ispunjenje ove uloge:

 1. Volja – u vojniku su usađene vrijednosti svoje države i građana koje brani.
 2. Oružje – alat koji mu pomaže da se bori.
 3. Fizička i mentalna spremnost na borbu.

Ovisno o jedinici u kojoj služi i njegovoj misiji, vojnik dobiva potrebno oružje: ratni zrakoplov, tenk, pušku, pištolj, nož i sl. Npr., nije uvijek moguće pucati iz oružja. Postoje problematične situacije u kojima je to nemoguće: kad se vojnik nalazi na benzinskoj postaji, na mjestu na kojem je puno ljudi, ako mu se zaglavi oružje, kad nije legalno pucati ili koristiti smrtonosnu silu, kad je potrebno ući u kontrolu, a ne eliminaciju napadača. U tim situacijama, vojnik mora koristiti svoje skrivene adute: Krav Maga je jedno od najpristupačnijih oružja koje vojnik može imati uz sebe. Krav Maga trening nužno povećava vojnikovo samopouzdanje i profesionalnost. Naoružani vojnik koji ne zna samoobranu bit će u potpunosti ovisan o svojem oružju, a poznavanje Krav Maga smanjuje tu ovisnost i daje mu prostor za transformaciju tijela u smrtonosno oruđe. Zbog toga je ključno da vojnici u svojoj obuci treniraju Krav Maga.

Krav Maga trening odvija se na četirima razinama:

Vrlo je važno graditi svaku od tih razina s vremenom. Dobar vojnik treba imati dobro razvijene vještine na svim četirima razinama. Tu je pitanje života ili smrti. Ako je vojnik slab na jednom od tih polja, onda bi mu se to moglo obiti o glavu u realnoj borbi!

Četiri su koraka prema kojima se grade vojnici za borbu:

 • Razina vojnika – naredbe se slijede brzo i precizno
 • Razina borca – zahtijevaju se smrtonosne tehnike
 • Razina jedinice – grupa boraca koji se zajedno bore
 • Razina specifičnosti – ovisno o određenoj jedinici

Krav Maga trening podupire i pomaže te razine. Ovisno o jedinici i njezinim potrebama, za svaki korak potrebno je različito vrijeme, od određenog broja dana do mjeseci. U posebnim jedinicama svaki korak predstavlja selekciju vojnika koji su uspješno odradili zadatke pa mogu dalje napredovati u koracima svoje obuke.

Autor: Ilya Dunsky, Krav Maga Expert 4

Izvor teksta preuzet s www.krav-maga.com