Datum objave: 18.02.2020

Vrijeme čitanja: 2min

Za Krav Maga sustav volimo reći da je:

  • praktičan i jednostavan za učenje, jer je baziran na instinktivnim reakcijama

  • učinkovit jer su tehnike koncipirane na način da u što kraćem roku neutraliziraju napad odnosno napadača 

  • baziran na znanstvenim osnovama, jer sve tehnike i taktička postupanja prolaze kroz određene "filtere" prije nego što uđu u uporabu.

U ovom tekstu bazirati ćemo se upravo na elementima koji Krav Maga sustav čine specifičnim, pa krenimo redom:

Kada se nađemo u opasnoj situaciji postoje dva problema koja moramo riješiti:

  1. Prvi problem su vanjski faktori,
    napadač ili više njih, ambijent u kojem se napad dogodio (smanjena vidljivost, skliska podloga, skučeni prostor itd.)
  2. Drugi problem s kojim se moramo suočiti su unutarnji faktori, odnosno mi sami.

Što nam predstavlja veći problem ovisi naravno o svakome od nas osobno, ali ono što je bitno za ovaj članak je da nam Krav Maga sustav nudi alate za rješenje oba problema.

Unutarnji faktor

Mnoga znanstvena istraživanja su potvrdila da se u trenutku napada, a posebno u slučaju po život opasnih situacija u tijelu događaju određeni fiziološki procesi. Zbog tih procesa, između ostalog dolazi do otkazivanja fine motorike.
Slika nam pokazuje kako naše tijelo reagira prilikom povećanja broja otkucaja srca uslijed promjene hormonalnog statusa:

Na slici vidimo da već iznad cca. 116 otkucaja u minuti gubimo sposobnost fine motorike, što znači da sve tehnike koje u sebi sadrže finu motoriku nisu učinkovite u stresnim situacijama. Upravo iz tog razloga Krav Maga sustav ne sadrži tehnike koje uključuju finu motoriku, nego su sve tehnike prilagođene tjelesnim i mentalnim sposobnostima u trenutku izrazito stresnih događaja.

 

Drugi problem s kojim se moramo suočiti u trenutku napada, a dolazi od nas samih, je brzina reakcije na neki podražaj. Na slici vidimo kako informacije putuju unutar našeg mozga u trenutku kada dolazi do reakcije na vanjski podražaj.

Ono što nam znanost govori, a i sami to možemo zaključiti, je da sve reakcije koje su instinktivne ili bazirane na instinktu su puno brže, nego naučene kretne strukture, pogotovo ako se radi o složenim radnjama.
Naravno, ukoliko su te radnje uvježbane do automatizma, odnosno zadnje faze motoričkog učenja, mogu biti jednako brze kao i instinktivne, ali za to nam je potrebno vrijeme i to poprilično dugo vrijeme.  No o tome ćemo u nekom drugom članku...

Iz tog razloga sve tehnike u Krav Maga sustavu su bazirane na instinktivnim reakcijama ili proizlaze iz njih, kako bi mogli što prije učinkovito reagirati na napad i kako bi što prije mogli uspostaviti kontrolu nad situacijom.

Ono što možemo slikovito zaključiti je da mozak ima svoje "ladice" iz kojih vadi rješenja u izrazito stresnim situacijama i ono što želimo je da mu ta rješenja budu kristalno jasna i da nema zabune u tom trenutku.
Zato u Krav Maga sustavu jedna tehnika ne rješava jedan problem, nego čitav sklop problema možemo neutralizirati sa jednom tehnikom, kako bi našem mozgu i cjelokupnom sustavu olakšali snalaženje u takvim situacijama.

Vanjski faktor

Još jedna od bitnih stvari koja je moramo uzeti u obzir da bi tehnika bila učinkovita je ponašanje napadača, odnosno njegova reakcija na našu tehniku.

Napadači obično imaju obrazac ponašanja prilikom izvođenja napada, odnosno određeni mentalni sklop, koji im omogućava da iznenade žrtvu i da "proizvedu" dovoljnu količinu agresije kako bi uspjeli u svojem naumu. Samim time naša tehnika mora uključivati i taktičko postupanje, kako ne bi samo zaustavili napad, nego kako bi utjecali i na mentalni sklop napadača i "uvjerili" ga da prestane sa napadom.

Također moramo uzeti u obzir druge vanjske faktore, pa možemo primijetiti da Krav Maga tehnike jednako učinkovito funkcioniraju i u uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno u mraku. Iste tehnike moraju biti učinkovite i u skučenim prostorima, i na skliskim podlogama...

Na kraju, možemo zaključiti da ako bilo koja tehnika nije prošla kroz navedene "filtere" izvedbe pod stresom ili u drugačijim uvjetima - ne može se smatrati učinkovitom. Upravo takvo testiranje i razumijevanje Krav Maga tehnika kroz realne uvjete čini ih specifičnima i primjenjivima u svakoj situaciji.

Autor: Marijan Škiljić, glavni instruktor Krav Maga Hrvatska

Pročitaj i: