Datum objave: 12.11.2018

Kako koristimo distancu ?

Distanca. Nešto s čim živimo iz dana u dan. Stalno nas prati u podučavanju. Tehničke aspekte pokrili smo donekle u našem blogu o testiranju kroz oči ispitivača. Danas nas zanima što distanca znači u konkretnim uvjetima kad je ona apsolutno ključna za samoobranu, kad cijeli koncept izlaska iz opasne situacije bez ozljeda ovisi baš o tom segmentu borbe. 

Govorimo dakako o situacijama kad se napad dogodi u zatvorenom prostoru, te bez mogućnosti bijega. S tehničke strane uzmimo primjer napada palicom. Bijegom nećemo otkloniti opasnost jer je napadač i dalje naoružan, a nismo mu ničim smanjili motivaciju za napadom. Dakle, moramo skratiti distancu i tehniku izvoditi u poziciji u kojoj je samo oružje znatno manje opasno. Ne radi se tu samo o skraćivanju distance kod specifičnih napada, već i prilikom izvedbe kontranapada. U skučenim prostorima (sjetite se CQC koncepta) često nemamo mogućnost korištenja širokih udaraca poput visokog kružnog nogom zbog jednostavnog nedostatka mjesta za potreban zamah. Kad tomu dodate veliku šansu da je površina na kojoj se borite klizava jer se radi o noćnom klubu, baru ili nečem sličnom, takav se udarac s taktičkog aspekta nepreporuča. 

Stoga je pametniji izbor korištenje udaraca za blizinu, te skraćivanje distance. Razmišljajte o udarcima laktom, o horizontalnim i vertikalnim kružnim udarcima rukom (hook, uppercut), o udarcu koljenom ili o udarcu glavom. Takvi su udarci taktički pametan izbor kad situacija zahtjeva skraćivanje distance, kad se morate repozicionirati zbog mogućih višestrukih napadača ili vam je mogućnost bijega uvelike otežana. Konkretne situacije koje su česte u takvim zatvorenim prostorima jesu različiti oblici hvatova. Od hvatova za ruku/zapešće, preko hvatova za majicu, za vrat, pa sve do obuhvata u kojima vas napadač dodiruje velikom površinom svog tijela. Te se situacije po definiciji događaju na minimalnoj mogućoj distanci, te im treba tako i pristupiti. Odnosno treba ih rješavati udarcima koji odgovaraju zadanim uvjetima situacije. 

Distanca. Vrlo je važno znati ju koristiti i prepoznati. 


Želiš saznati više o ovoj temi? Pridruži se ograničenom broju polaznika Response Weekenda na Bar fight kampu ili seminaru.

 

Pročitaj i :

Mekana rješenja u Samoobrani