Datum objave: 01.03.2017

U jednom od prvih tekstova na ovom blogu pisali smo o temi kako je to biti instruktor. Između ostalog, da se razumijemo, bilo je govora i o tome kako biti dobar polaznik. No, ideja je približiti rad Krav Maga instruktora iza kulisa treninga, iza unaprijed pripremljene i uvježbane predstave za polaznike. Nemojte to shvatiti negativno, riječ 'predstava' u ovom slučaju znači studioznu pripremu treninga. Danas Krav Maga Hrvatska broji preko 50 instruktora, aktivnih, neaktivnih i u nastajanju. Velik broj, sve redom individualci, stručni na nekom području, sa svim svojim manama i vrlinama.

  • Kako je biti dijelom takve organizacije?
  • Kako funkcionira takav sustav?
  • Kako ga održavati kad smo svi toliko različiti?

Pa, prije svega, svi imaju svoju funkciju, svatko nosi i izvršava svoje zadatke. Razlike ne smetaju, one nas oplemenjuju. Svi instruktori nose iskustva iz drugih područja života čime je i sustav bogatiji. Imamo aktivne i neaktivne zaštitare i tjelohranitelje, profesionalce u svojoj struci, bivše i sadašnje pripadnike policije i vojske, MMA borce, ozbiljne poslovne ljude, studente itd. Neke s više, a neke s manje Krav Maga iskustva, ali sve redom profesionalce koji su prošli strogu selekciju. Selekciju da bi uopće pristupili obuci za instruktore, a time posao tek počinje. Postoje dva uvjeta kako se postaje kandidat za instruktora: višegodišnje Krav Maga iskustvo koje prati kvaliteta rada i poznavanje tehnika, te višegodišnje uspješno bavljenje nekom borilačkom vještinom na visokoj razini. U oba slučaja morate dobiti preporuku vašeg instruktora i regionalnog direktora.

Kako u takvoj gomili prepoznati najboljeg instruktora za sebe? Zapravo i nema definitivnog odgovora na to pitanje. Samohvalu na stranu, svi naši instruktori prošli su jednaku obuku te imaju ista znanja i sposobnosti prenošenja istog. Krav Maga Global, složit će se mnogi, svjetski je autoritet na području samoobrane. Naši polaznici najčešće klubove biraju na temelju lokacije koja im odgovara, no nije neuobičajeno da se neki odluče na dulja putovanja zbog treninga. Koliko god da dijelimo ista znanja, svaki od instruktora ima nešto posebno u svom radu ili osobnosti, odnosno pristupu treningu i polaznicima. Zbog tog je sustav jak, nudi vam mogućnosti. Negdje vam se neće svidjeti dvorana ili kolege polaznici, možda čak ni instruktor. No, nije to kraj svijeta, niti razlog za prestanak treniranja. Uvijek imate mogućnost promjene okoline, a da istovremeno nećete dobiti ništa slabiju poduku, ništa lošiji trening.

Možda jednostavno dođe do zasićenja, što je čest slučaj kod većeg broja polaznika. Zasićenje treningom, odnosno samim činom treniranja gotovo uvijek znači kraću ili dužu pauzu. Ali nakon nje slijedi povratak u dvoranu. Zasićenje okolinom i ljudima češće će dovesti do potpunog prestanka. Zato, između ostalog, u našoj zemlji i djeluje sve veći i veći broj kvalificiranih instruktora.

Krav Maga sustav, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, prepoznaje različite potrebe polaznika. Specifični treninzi za djecu, za žene, za policijsko ili vojno osoblje, za tjelohranitelje, sve je predviđeno kao dodatna instruktorska obuka unutar KMG sustava. Onaj prvi korak, obuka za civilnog instruktora, ne izbacuje robote, osobnosti i specifične preferencije se ne mijenjaju. Ista su znanja koja dijelimo, ali i dalje smo individualci. Surađujemo i učimo jedni druge, te jedni od drugih. Baš kao u svakoj drugoj organizaciji. Sustav nas čini jakima, ma koliko pojedinačno bili dobri.