Datum objave: 17.05.2023

Ako netko ima dugogodišnja iskustva s provođenjem testiranja, ali i osobnim testiranjima, onda je to svakako glavni instruktor Krav Maga Hrvatske - Marijan Škiljić. Naša instruktorica Irena pitala ga je najčešća pitanja koja nam se "motaju po glavi" kada je riječ o KM stupnjevima, a evo što joj je rekao:


Pozdrav Marijan, 
Ponovno nam se bliži testiranje za Krav Maga stupnjeve, a odluka izaći - ili ne izaći definitivno nije lagana. Mnogim polaznicima to predstavlja dodatan stres (kao da nam nije dosta dnevnih stresora), ali često i mi kao instruktori naglašavamo koliko je to zapravo zabavan proces i odličan za naše napredovanje!  
Možda će nam tvoja perspektiva pomoći, pa imam za tebe par pitanja:

  1. Krav Maga nije sport, nema natjecanja ni borbe 1:1 protiv suparnika. Što je onda zapravo Krav Maga testiranje?

    - U Krav Maga sustavu nema klasičnih natjecanja, osim onog najtežeg, a to je natjecanje odnosno borba sa samim sobom. Iz mog iskustva to je ujedno i najteže natjecanje, ali bez da dobijemo tu bitku ne možemo očekivati rezultate u životu. Krav Maga testiranje je zapravo primjena naučenih tehnika i taktičkog postupanja pred ispitivačem, koji procjenjuje naše snalaženje u zadanim situacijama.
     
  2. Kako izgleda jedno testiranje za stupanj?

    - Testiranje je koncipirano na način da nam ispitivač zada određeni zadatak odnosno problem i procjenjuje kako mi odgovaramo na taj problem u tehničkom, taktičkom, mentalnom i kondicijskom segmentu. Svaki stupanj ima svoje specifičnosti, a kako napredujemo kroz stupnjeve izazovi koji se stavljaju pred nas su sve veći. U konačnici možemo reći da ono što smo naučili na treninzima, moramo pokazati na testiranju, samo u malo drugačijim okolnostima i uglavnom pred ispitivačima koje ne poznajemo, pa nam je izazov tim veći. 

  3. Koji su preduvjeti za pristup?

    - Da bi pristupili polaganju moramo imati odrađen dovoljan broj treninga, odobrenje instruktora i želju za stalnim napretkom.

  4. Zašto je izlazak na testiranje koristan za polaznike? Što s time postižu?

    - Izlazak na testiranje ima nekoliko prednosti.
    Prvo je da samim testiranjem pomičemo svoje granice i izlazimo iz zone komfora jer nikome nije jednostavno izaći na bilo koje testiranje. To znači da smo spremni primiti feedback, bilo pozitivan bilo negativan.
    Isto tako nakon završetka testiranja možemo reći da smo završili jedan ciklus treninga i okrunili ga diplomom, te možemo podići nivo našeg znanja. Kakav god rezultat bio, nakon testiranja dobijemo personalizirani feedback i to nam pomaže u daljnjem razvoju. 

  5. Ti si glavni instruktor KMH, a više od 10godina vodiš testiranja u Hrvatskoj, ali čak i u susjednim zemljama. Što je polaznicima na svim lokacijama "najveći problem"?
    Je li u pitanju trema, strah od pada? 

    - Teško je generalizirati, ali strah od neuspjeha je svakako velika prepreka, ne samo vezano za Krav Maga testiranja nego općenito u životu. Kako sam već spomenuo na početku bitka sa samim sobom je svakako najteža i lakše je ne pokušati nego riskirati neuspjeh. Naravno, ja se osobno s tim ne mogu složiti, ali generalno je to velika prepreka. Jedan od razloga je možda i to što mi kao instruktori ne naglašavamo u dovoljnoj mjeri koji su benefiti testiranja i koliko ono utječe na naš razvoj, pa se i polaznici dvoume s odlukom.

  6. Što ako polaznik ne položi stupanj?

    - Ništa. Malo će se više potruditi, izaći će ponovno na polaganje i položiti.
    Čim si se pojavio na testiranju i odradio ga, dokazao si prvenstveno sam sebi da možeš stati ispred ispitivača, pokazati sve što znaš i možeš i da si spreman primiti i kritiku i pohvalu. To je već uspjeh samo po sebi, a diploma i "patch" su samo dokaz da si to odradio na visokoj razini. Jedan od mojih prvih instruktora je uvijek govorio da ne priznaje Experta koji nikad nije pao na testiranju za stupanj. 

  7. Zadnje pitanje  
    S obzirom da si Expert i glavni instruktor, iza tebe je i mnogo vlastitih testiranja. Koji bi savjet mogao dati iz prve ruke kao netko tko je ujedno i polaznik?

    - Moram priznati da ni ja nisam fan testiranja i svako mi testiranje stvara određenu razinu stresa, posebno Expert testiranja, koja izrazito dugo traju. Kad imaš neki veliki izazov ispred sebe najbolje ga je podijeliti na dijelove, pa rješavati dio po dio. Isto je i na testiranjima, meni je najlakše ako ne razmišljam o testiranju kao nekoj cjelini nego prolazim kroz njega korak po korak i u svakom koraku pokušavam dati svoj maksimum. Na kraju ako i ishod ne bude dobar bar znaš da si dao sve od sebe. 

Hvala ti na svim savjetima!
Našim polaznicima sada "samo" preostaje najteži dio: donijeti odluku!


Vidi i:
Krav Maga Testiranje