Datum objave: 24.04.2018

Krav Maga u slobodnom prijevodu sa hebrejskog znači kontaktna borba, odnosno bliska borba. Izvorno je nastala na ulicama Bratislave 1930-ih godina gdje je oduvijek bila isključivo urbanog karaktera. Kada je 1960-ih godina postala standardna u obuci IDF-a (Izraelskih oružanih snaga), i dalje je njena suština ostala u urbanom okruženju. S druge strane, u vojnom smislu, urbana borba predstavlja jedan od najtežih oblika borbenih operacija.

U modernoj urbanoj vojnoj operaciji, ljudski gubici sa kojima se u startu računa prije nego li uopće i otpočne operacija se procjenjuju na 50%. Uporabom modernih tehnologija te vojnih postrojbi posebno uvježbanih za ovakav vid borbenog djelovanja, broj žrtava se može smanjiti na 25-30%.

Urbano djelovanje predstavlja jedan od najopasnijih oblika vojnih operacija
Urbano djelovanje predstavlja jedan od najopasnijih oblika vojnih operacija

Zašto su borilačke vještine potrebne kad se sve operacije provode vatrenim oružjem?

Pod posebnu obuku snaga za urbano djelovanje spada i obuka iz borilačkih vještina. Neki će se upitati zašto su borilačke vještine potrebne kad se sve operacije provode vatrenim oružjem, a poznata je činjenica da nijedan čovjek nije brži od metka.

Najveći izazov urbane borbe u odnosu na "klasično" ratovanje na bojnom polju leži u udaljenosti između protivnika. Na bojnom polju udaljenost između dvaju strana je između 50-400 m pa do maksimalnih 7000 m dok u urbanoj borbi govorimo o udaljenostima od 0-100 metara u prosjeku, do maksimalnih 1000 m.

Svjedoci mnogih ratnih operacija u urbanim sredinama govore o situacijama gdje je došlo do iznenadnih susreta oči u oči sa protivnikom najčešće u noćnim uvjetima, gdje onda dolazi do izražaja instinkt te razina obučenosti iz bliske borbe. Nažalost, većina vojski svijeta koriste neke oblike borilačkih sportova u svojim treninzima kao osnovu za provođenje obuke iz bliske borbe. Ti borilački sportovi su naknadno modificirani i prilagođeni da bi služili vojniku za te svrhe. Najveći razlog tome jest što u većini oružanih snaga neke zemlje postoji poveći broj sportaša koji se bave tim sportovima te onda ti isti pojedinci potom pokušavaju primijeniti svoje znanje kroz razne modifikacije i preobrazbe postojećih tehnika u nekakve kompleksne i hibridne zahvate koje se jako teško uče, a vrlo lako zaboravljaju. Krajnji produkt toga je vojnik koji nesigurno korača urbanim sredinama tijekom ratnih operacija.


Krav Maga- krajnji proizvod koji vojnik brzo uči, lako savladava i dugo pamti

Sa druge strane, Krav Maga predstavlja sustav koji je stvoren upravo iz naučenih lekcija izraelskih oružanih snaga.
Sve situacije i iskustva urbanih ratnika su stavljene na papir, oblikovane, modificirane i vraćene nazad krajnjem korisniku na terenu kao odgovor na te vrste ugroza.
Krav Maga predstavlja krajnji proizvod koji vojnik brzo uči, lako savladava i ostaje trajno urezan u mišićnu memoriju osobe koja ju uči. Iz višegodišnjeg iskustva rada sa vojskom, zamijećen je veći broj povratnih informacija od krajnjih korisnika odnosno vojnika na terenu kada su se našli u po život opasnim situacijama.  Zahvaljujući obukama kojima su nazočili prije par godina, ali koje su im ipak ostale urezane u mišićnoj memoriji, uspješno su odgovorili na prijetnje te preživjeli te situacije.

Iz svega navedenoga jasno se daje do znanja da se urbana i bliska borba ne smiju razdvajati i svaki proučavati zasebno već učiti kroz integriranu univerzalnu obuku.
Elementi urbanih taktika i tehnika poput:

  • „sjecanja kuta“,
  • kretanja u „kolac“ formaciji,
  • tranzicije sa primarnog na sekundarno naoružanje,
  • rukovanje oružjem sa dominantne i nedominantne strane,
  • borbene i taktičke izmjene spremnika
  • te posebni režimi paljbe (kontrolirani par, dubleta, „Mozambik“, brza vatra sa poluautomatskom kratkom cijevi, resetiranje okidača i sl.)

idu ruku pod ruku sa elementima i tehnikama Krav Maga (obrane od hvatova za oružje, obrane i napadi dugim i kratkim cijevima bez vatrenog djelovanja, obrane od napada kratkim hladnim oružjem na bliskoj udaljenosti, obrane od napada dugim hladnim oružjem na srednjoj udaljenosti, obrane od gušenja i medvjeđih hvatova i sl.)

Samo one oružane snage koje budu uspješno integrirali ova dva segmenta moći će se uspješno nositi sa izazovima urbane operacije.
U protivnom, broj žrtava će narasti na spomenutih 50%, a postrojba koja pretrpi tolike žrtve se po vojnim standardima više ne smatra borbeno operativna.

Za razliku od konvencionalnih operacija, u urbanim operacijama udaljenosti bojevog djelovanja su skraćene
Za razliku od konvencionalnih operacija, u urbanim operacijama udaljenosti bojevog djelovanja su skraćene

Teroristički napadi i bliska borba

Bitke za Staljingrad, Bejrut, Vukovar, Grozni, Alepo, Mosul, Raqqu te mnogobrojni teroristički napadi po svijetu su samo potvrda tendencija provođenja borbenih operacija u urbanim sredinama. Razlog tome je što ona, uvjetno rečeno „slabija strana“, zna da u urbanoj bitci može nanijeti jačem protivniku velike ljudske i materijalne gubitke što joj daje veće šanse za provedbu svojih ciljeva. Iz tog razloga trend urbanog ratovanja će i dalje rasti kako u bližoj, tako i u daljoj budućnosti. Odgovor na te izazove leži upravo u uspješnoj integraciji urbane i bliske borbe. Sa takvim vidom obuke, vojnik će biti osnažen te spreman na većinu izazova koje nosi urbana bitka.

Tu je također i međunarodni terorizam koji daje još jedan razlog više za kvalitetniju CQB (Close Quarter Battle) obuku te obuku iz bliske borbe za postrojbe određene kao snage brzog odgovora na ovakve tipove prijetnji. Stoga, vrlo je bitno da svaka država zasebno stvori svoj plan i program integrirane obuke temeljen na sustavu naučenih lekcija od drugih država koje su ih spremne podijeliti sa njima.
Jer u krajnjem slučaju, učiti iz tuđih pogrešaka i iskustava je uvijek bolje nego učiti iz vlastitih pogrešaka.

Učenje po principu naučenih lekcija je uvelike djelotvornije ako koristimo i naučene lekcije drugih oružanih snaga
Učenje po principu naučenih lekcija je uvelike djelotvornije ako koristimo i naučene lekcije drugih oružanih snaga

 

Autor: "Cobra", Krav Maga instruktor i pripadnik OSRH