Datum objave: 20.11.2020

Kratki pregled Krav Maga metodike treninga:

U Krav Maga sustavu postoji širok opseg oblika i metodike treninga, te različitih pristupa polazniku kao individualcu. Svi ti pristupi nose svoje prednosti i mane, ali svakako nisu isključivi jedni u odnosu na druge. 
Što to znači? Podijelit ćemo to u nekoliko jednostavnih kategorija:

  • Grupni treninzi 
    • mogu biti u obliku treninga s partnerom: za uvježbavanje tehnika protiv jednog napadača, taktika u sparingu, preciznijih problematika u konfliktu...itd. 
    • trening s manjom skupinom: npr. za tehnike obrane od više napadača i timske zadatke, taktike ponašanja u gužvi
    • samostalni trening, tj. trening bez kontakta: ovaj segment nosi vlastite specifičnosti, o kojima ćemo više u nastavku...
  • Individualni/online treninzi
    • ovakav pristup savršeno se uklapa za individualizirane probleme s kojima se polaznik susreće, a više o tome pogledajte u članku.

Što je samostalni trening, tzv. trening bez kontakta?

Trening bez partnera, odnosno samostalni trening nam omogućuje da vježbe provodimo u svom ritmu. Prednosti rada sa partnerom su višestruke, ali uglavnom u fazi usavršavanja, dok je u početnim fazama i u fazi razvoja dobro vježbe odrađivati samostalno jer se možemo fokusirati na našu izvedbu i ništa nam ne odvlači fokus. To znači da ove metode nisu ili/ili odabir, nego je za potpuni razvoj bitno oboje.

 Maksimalno razvijene osnovne motoričke vještine donose bolju izvedu kompleksnijih vježbi.

Za postizanje visokog stupnja treniranosti, jako je važno razviti bazičnu vještinu, pa onda krenuti u učenje tehnike. Isto je i kod razvoja djece, prvo razvijamo opću motoriku, pa onda prelazimo na razvoj specifičnih vještina. Samostalni trening nam omogućava da se bolje fokusiramo na naše "rupe" u bazičnim vještinama i da u kratkom vremenu ih "pokrpamo".

Usporedba s vježbama u paru:
Kada radimo sa partnerom onda dobijemo bolji feedback jer osjetimo "napad", ali isto tako ukoliko "runda" traje 4 minute, pola radi partner, a pola mi... no ako samostalno cijelo vrijeme radimo samo mi, to nam omogućuje veći broj ponavljanja, veću pozornost na naše pokrete i kasnije savršeniju uvježbanost i izvedbu.

 Samostalna izvedba omogućuje nam razvoj "open skills", tj. generalnih alata.

Trening sa partnerom je neizbježan za razvoj tzv. "close skills", tj. specifičnih rješenja koje odgovaraju pojedinim situacijama (npr. korištenje "kuke" u obrani od gušenja).
No u isto vrijeme samostalni trening je podjednako važan, jer samostalna izvedba popravlja naše tzv. "open skills". 

Što to znači "open skills"?
To uključuje sve naše bazične vještine koje su primjenjive u svim situacijama.
Kao primjer možemo navesti: našu sposobnost koordinacije i balansa, prijenos težine (shifting weight) koji primjenjujemo u svim udaračkim kombinacijama, tehnikama i taktičkom kretanju; zatim okretnost tijela u obrani (body defense); nadalje eksplozivnost i recoil udarca kroz metodu shadow fighta, itd... 
Osnovni pokreti su temelj za izgradnju savršenije izvedbe kompleksnih vježbi. Zbog toga nam je samostalni trening neizostavan segment Krav Maga treninga.

 Svi ovi pristupi čine jedinstveni Krav Maga sustav te ne isključuju jedno drugoga,
nego upravo suprotno: polazniku pružaju cjeloviti razvoj različih - ali jednako bitnih - segmenata treninga.

Pročitaj i: