Datum objave: 13.11.2017

Zamislite trening bez hodanja, bez trčanja, bez skoka i doskoka, bez promjena pravca kretanja. Možemo li takvu aktivnost nazvati sportskom? Kretanje je osnova svakog sporta. Više i manje kompleksne kretnje u kombinaciji s fazama mirovanja, te izvršavanje specifičnih zadataka u datom vremenskom intervalu možemo prihvatiti kao jako široku definiciju sportske aktivnosti. Isto se odnosi i na svakodnevni život. Život je kretanje: u domu, na poslu, gdje god da se nalazite i što god da radite, život će vas natjerati da se krećete. Netko će primjetiti da Krav Maga nije sport. I nije, stalno to ponavljamo, no sportska je aktivnost osnova svakog našeg treninga. Stoga se moramo držati osnovnih kinezioloških postulata. Kao i samoobrambene tehnike, svaka naša kretnja ima svoj uzrok i posljedicu.

Agilnost je najlakše opisati (nećemo se baviti
definicijama) kao sposobnost promjena pravca
kretanja u prostoru, te naglih zaustavljanja/usporavanja
i ubrzavanja. Usko je vezana uz ravnotežu i koordinaciju
zbog potrebe regulacije prijenosa težišta tijela prilikom tih
promjena.

Ravnoteža je, jednostavno rečeno, važna kako bi se održali na nogama. Koordinacija, koju se još naziva i motoričkom inteligencijom, sposobnost je brzog rješavanja motoričkih problema. Ako prihvatimo da je Krav Maga u svojoj suštini i cijelosti problem solving aktivnost, pojam agilnosti nam se nameće kao jedna od bitnijih komponenti treninga. Nešto što radimo da bi riješili specifičan problem, ali i očuvali zdravlje. Iz dva je kuta potrebno gledati na agilnost kad govorimo o čuvanju zdravlja.

  • Prvo, ako nam je ta sposobnost manjkava, može doći do ozbiljnih ozljeda u samom treningu.
  • Drugo, ako smo već svladali sigurnost za vlastito zdravlje u treningu, nemojmo zaboraviti da se samoobrana jako često oslanja na nagle kretnje kojima želimo spriječiti drugu osobu (napadača) da nas ozlijedi.

Uzmimo nekoliko primjera...
Radite slow fight protiv više napadača, pošto dva tijela ne mogu okupirati isti prostor, neminovno je da će doći do brzih promjena položaja i obrazaca kretanja. Sjedite na tlu, prilazi vam (ne)naoružani napadač, tehnika uključuje zaštitu vitalnih dijelova tijela, a završava s vama na nogama. Neke tehnike, poput obrana od niskih bočnih udaraca, zahtijevaju od vas da se brzo prilagodite i premjestite u prostoru kako bi izbjegli udarac, potrebno je maknuti cijelo tijelo da bi eliminirali metu napada. Primjera je mnogo, te čak možemo reći da cijeli sustav počiva na brzim reakcijama osobe koja se brani.

Da bi se naučili obraniti, nije dovoljno znati samo tehnike, već je potrebno tijelo dovesti u optimalno stanje koje vam omogućuje brzinu reakcije na vanjske podražaje, odnosno pomaže vam da se uspješno obranite.

 

A kako to postižemo, kako vježbamo agilnost?

Najčešće nećete toga biti ni svjesni. Postoje razne vježbe, više i manje složene, kojima kroz trening radimo na agilnosti. Primjerice, promjene smjera dok trčite tijekom zagrijavanja ili kad iz trka na znak morate sjesti na pod ili napraviti sklek i nastaviti s trčanjem. Kad radimo specifično na kondiciji, možemo na primjer napraviti utrku u kojoj sprintate do jedne linije, pa se vraćate na startnu poziciju, pa trčite do druge linije itd. Od jednostavnijih vježbi možemo istaknuti najobičnije kretanje u gardu s promjenama smjera na znak ili popularni shadow boxing kod kojeg se također traži pravilno kretanje u borbenom gardu, te da udarce naučite ispucavati u raznim smjerovima.

Suvremena metodika treninga počiva na SAQ principu/programu (speed, agility, quickness). Kod nas je uvriježen i naziv BAE (brzina, agilnost, eksplozivnost), a program je nastao iz rada američkih stručnjaka, posebno iz područja košarke, tenisa i footballa. Brzina kretanja, agilnost i eksplozivna snaga jesu sposobnosti koje čine osnovu većine sportova, pa su važne i nama. Posebno je važno naglasiti da se ove tri sposobnosti često kroz trening gledaju u zajedničkom kontekstu baš zbog toga što čine osnovu sportskih aktivnosti. Već smo naveli što se podrazumijeva pod pojmom agilnosti, pa nam slijedi objašnjenje kako je ona vezana uz druge sposobnosti. Osim utjecaja na zdravlje, posebno kad govorimo o prevenciji od ozljeda, samo učenje obrazaca kretanja nije dovoljno. Da bi se bavili aktivnošću na visokoj razini, kretanje mora biti pravovremeno, te je potrebno uložiti dovoljnu energiju.

Kad govorimo o samoobrani, stvari su ovdje jasne. Ako se ne izmaknete dovoljno brzo (body defense), nećete izbjeći napad. Ako ta kretnja ne bude eksplozivna, zakasniti će vaša obrambena reakcija (hand/leg defense), te će vam prostor i vrijeme za kontrareakciju biti manji. Važan nam je i pojam kontrole, bez nje će reakcija biti manjkava. Kroz trening agilnosti istovremeno vježbate i da to kretanje bude kontrolirano.

Krav Maga nas uči da je ljudsko tijelo oružje. Svako oružje koje ne održavamo zakazati će prije ili kasnije. Kroz treninge ne učimo samo suhoparne tehnike, ne radimo samo na taktičkom pristupu, već i pripremamo tijelo da bude spremno reagirati u slučaju opasnosti. Zamislite pištolj bez metaka. I dalje ga možete koristiti kao hladno oružje, ali time nismo izvukli maksimum iz njegovih mogućnosti. Agilnost je jedna od sposobnosti koja razdvaja poznavanje tehnike i njenu kvalitetnu izvedbu.

 

Autor: Sandro Šarić, instruktor 
Krav Maga centar Zagreb