Krav Maga trening Datum objave: 23.02.2017

Bilo je tu svega. Od najranije dobi, sve i svašta: trčanje, odbojka, košarka. U pubertetu aerobik. Nije me dugo držao. Najdulje sam se zadržala na treningu capoeire, afro-brazilske borilačke vještine. O njoj sam uvijek slušala kao o egzotičnoj „ubojitoj“ borilačkoj vještini. Kad sam saznala da se grupa oformila i u Hrvatskoj, odlučila sam joj se pridružiti. I bilo je to doista divnih 6 godina učenja zanimljive vještine, kulturnih običaja i upoznavanja gomile divnih ljudi.

Često bi me ljudi u razgovoru, kad bi im rekla što treniram, pitali mogu li ja koga razbiti da me napadne. Kao iz topa i bez razmišljanja bih odgovorila: „Naravno da da. Opalim jedan kružni i ništa mi više ne može.“

Tako sam razmišljala sve do jedne večeri. Nije bilo niti kasno, hodala sam cestom prema zgradi sa slušalicama u ušima, neka dobra glazba je bila na radiju pa sam pojačala do kraja. Greška! Ne vidim i ne čujem što se događa oko mene. U trenutku kad sam već bila vrlo blizu zgrade, netko me s leđa zgrabio rukom među noge. Sve se odvilo vrlo brzo. Potrčao je do nekog kuta zgrade i promatrao me od tamo. Nisam shvatila što se dogodilo i što je htio, ali nije niti bitno.

U tom trenutku imala sam dvije mogućnosti. Potrčati u zgradu ili se zaletiti prema njemu i opaliti mu taj svoj „super kružni“ udarac. Prvo bi bilo idealno, a drugo potpuno suludo. Izabrala sam treću mogućnost: stala sam, potpuno zaleđena. Apsolutna blokada i oduzetost. Pregrozan osjećaj. Trebalo mi je nekoliko trenutaka da se saberem i shvatim da trebam što prije ući u zgradu. Nasreću, ništa strašno se i nije dogodilo, ali nisam se uopće znala snaći. Što da je bilo nešto gore, kako bih onda reagirala? U svakom slučaju, tada sam shvatila da mi svi kružni udarci ovog svijeta neće pomoći ako mentalno nisam spremna na stresnu situaciju u kojoj je nužna trenutna reakcija.

I tako sam se jednog dana našla na treningu Krav Mage. Na početku je bilo jako čudno jer je potpuno drugačije od svega što sam do tad učila. Učiš tehnike obrane i napada. Imaš fizičke i psihičke pripreme za obranu od bilo kojeg nasilja i napada. Obrana još nekako, ali agresivno napadati nekoga ničim izazvan, to je bilo teško. Pogotovo nama, ženama, agresija nije, uglavnom, prirodna. Treba neko vrijeme da ju izvučemo iz sebe. No, jednom kad se oslobodite i izbacite na treningu svu agresiju, sve negativno iz sebe, iz dvorane izađete potpuno zen kao da ste meditirali sat vremena. Savršen osjećaj, vrlo brzo sam ga zavoljela. Isto tako, zavoljela sam i svoj novi izgled.

Do tad sam se stvarno mučila ovim i onim treninzima, dijetama. Nikad potpuno zadovoljna. Onda sam otkrila da dobro kombinirani „najsiroviji“ marinci, sklekovi i trbušnjaci čine čuda. Pojavili se neki mišići s kojima sam se pomirila da ih nikad neću imati, a i na treninzima sam osjetila da sam fizički doista ojačala.

Paralelno s tim je raslo i samopouzdanje. Često mi se nametalo pitanje jesam li i psihički ojačala. Isto kao i prije, kad bih govorila ljudima što treniram, ponovo se vrtilo isto pitanje: „Bi li sada mogla prebiti nekoga?“ Sada bih puno opreznije odgovarala na to pitanje jer sam naučila:

Ne postoji idealna situacija niti još idealniji potez koji će me spasiti iz neugodne situacije.

Sad znam da postoji puno čimbenika koji nisu u mojoj kontroli. Isto tako znam (provjereno) da mi poznavanje Krav Maga tehnika daje priliku bolje sagledati prostor i situaciju oko sebe, a samim time reagirati, a ne zalediti se, u bitnom trenutku. Redovnim treningom usadile su mi se u podsvijest naučene tehnike. Kad se nalazim u stresnoj situaciji, tijelo samo reagira ono što je naučilo.

Ali se ne zavaravam: još je puno toga za učiti. To je ono što me veseli svakim odlaskom na trening.

Motivacija za novim znanjem jednako je jaka i nakon 3 godine aktivnog treniranja. Bez obzira što smo mi žene, uvjetno rečeno, slabiji spol, sve naučeno na treningu Krav Maga možemo jako dobro iskoristiti i u svakodnevnom životu. Pritom ne mislim nekoga izudarati samo zato jer to možemo (ili mislimo da možemo). Mislim da možemo bolje percipirati okolinu oko sebe u svakoj stresnoj situaciji, a - ako dođe do fizičkog napada ili nasilja - i protiv toga imamo rješenje. Gdje ćeš bolje? 

Sara Grgić, instruktorica, Krav Maga centar Zagreb

Pročitaj i:

Reakcija tijela u opasnosti

Uobičajene reakcije na strah i kako ih prevladati

Od početnika do eksperta

Natjecanje na Krav Maga treningu